Uxmal
Uxmal er en stor præ-columbiansk maya-ruinby i staten Yucatán i Mexico. Den ligger 78 km syd for Mérida (110 km fra Mérida på landevej 261 til Campeche).

Uxmal udtales »Uush-mahl«. Stednavnet er præ-columbiansk og de fleste mener, at det er et ældgammelt mayaudtryk, som betyder »bygget tre gange«, selvom nogle mayasprogforskere er uenige.

Uxmal er en populær turistattraktion og der er gjort et stort arbejde for at genopbygge og restaurere bygningerne, mens der kun har fundet meget få egentlige arkæologiske udgravninger og forskning sted, derfor vides det ikke hvor længe byen var i brug og indbyggertallet (omkring 25.000) er kun et meget løseligt gæt, som kan ændre sig hvis bedre oplysninger kommer for dagen. Det meste af den arkitektur, som i dag kan ses, blev bygget mellem cirka år 700 og 1100.

Maya-historikerne skrev, at Uxmal blev grundlagt omkring år 500 af Hun Uitzil Chac Tutul Xiu. I generationer blev Uxmal regeret af Xiu-familen og stedet var det mest magtfulde i det vestlige Yucatán, i et stykke tid dominerede den i en alliance med Chichen Itza hele det nordlige mayaområde. Efter år 1200 lader der ikke til at være foretaget større byggerier, hvilket måske hænger sammen med Uxmals Chichen Itzas fald og en forskydning af magten på Yucatán til Mayapan. Xiu-familien flyttede deres hovedstad til Mani og indbyggertallet i Uxmal gik tilbage.

Efter den spanske erobring af Yucatán (hvor Xiu'erne allierede sig med spanierne), antyder tidlige koloniale dokumenter at Uxmal ind i 1550'erne stadig var et beboet sted af nogen vigtighed, men der blev ikke bygget en spansk by på stedet og Uxmal blev snart stort set forladt.

Selv før restaureringsarbejdet var Uxmal i en bedre stand end mange andre mayasteder, fordi byen var usædvanligt godt bygget. Meget blev bygget med veludhuggede sten uden brug af gips til at holde sammen på bygningerne. Stedets maya-arkitektur er i elegance og skønhed kun sammenlignelig med den i Palenque. Maya-arkitekturens puuc-stil er dominerende. Takket være en god bevaringsstand, er det en af de få mayabyer hvor tilfældigt besøgende kan få et godt indtryk af, hvordan hele det ceremonielle center så ud i gamle dage.

Nogle af de mere bemærkelsesværdige bygninger er: Stedet, der ligger nær Mérida ved siden af vejen til Campeche, har tiltrukket mange besøgende siden Mexico blev uafhængig. De første detaljerede oplysninger om ruinerne blev udgivet af Jean Frederic Waldeck i 1838. Carlota af Mexico besøgte Uxmal i 1860'erne; som forberedelse til hendes besøg, fjernede de lokale myndigheder nogle statuer og arkitektoniske elementer, som afbillede fallos-temaer. Dronning Elizabeth 2. af Storbritannien aflagde et besøge i 1976 i forbindelse med indvielsen af stedets »lyd- og lysshow«; da præsentationen nåede til det punkt, hvor lydsystemet afspillede mayaernes bøn til Chac, blev de forsamlede notabiliteter pludselig udsat for et styrtende regnvejr, på trods af at det var midt i tørkeperioden.