LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


White Russian
White Russian er en drink bestående af vodka, kaffelikør (f.eks. kahlúa eller Tia Maria) og fløde serveret med is i et Old Fashioned glass. Ofte vil mælk blive brugt som et alternativ til fløde.

Historie
Den traditionelle cocktail Black Russian, som først opstod i 1949, bliver en White Russian med tilføjelsen af fløde. Ingen af disse cocktails er af russisk oprindelse, men begge er navngivet efter at vodka er den primære ingrediens. Det er usikkert hvilken drink som kom før den anden.

Oxford English Dictionary nævner at den første registrering af ordet »White Russian« i form af en cocktail fremgår af Californiens Oakland Tribune den 21. november 1965. Det var indsat i avsien som et indryk: »White Russian. 1 oz. each Southern, vodka, cream«, hvor »Southern« er en betegnelse for Coffee Southern, et kaffelikørmærke fra Southern Comfort.

White Russian fik en opblomstring i 1998 efter udgivelsen af filmen »The Big Lebowski«, hvor den fremstår som hovedpersonens (Jeff Bridges i rollen som The Dude) foretrukne drink. Den litterære kritiker Craig Owens har undersøgt drinkens rolle i filmen og observeret, at dets navn og afslappet forberedelse afspejler det, han så som hovedpersonens nye venstrefløjspolitik og »kastreret maskulinitet«.

Forberedelse
Som med alle cocktails findes forskellige former for forberedelse, der varierer afhængig af opskrifter og stilarter hos bestemte barer eller mixologer. De mest almindelige varianter justerer på mængden af vodka eller kaffelikør eller blander forskellige mærker af kaffelikør. Rystning af fløden for at gøre den tykkere før den hældes over drinken er også almindeligt. Nogle gange er drinken tilberedt på komfuret med varm kaffe for at lindre på kolde dage.

Variationer
Der er mange varianter af cocktailen, både lokale og mere bredt kendt, såsom Blind Russian (som erstatter fløden med Baileys Irish Cream), en Mudslide (en Blind Russian med ekstra fløde), White Canadian (lavet med gedemælk) en Anna Kournikova (navngivet efter tennisspilleren, lavet med skummetmælk, d.v.s. en »mager, lav fedtprocent« White Russian), en White Cuban (lavet med rom i stedet for vodka) eller en Dirty Russian (lavet med chokolade i stedet for fløde).