LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Wing Tsun
Sportsgren som er et aggressivt selvforsvarssystem, hvor den potentielt angrebne tager initiativet, når han/hun mærker modstanderens intention om at angribe en.
Wing Tsun fungerer ud fra den opfattelse, at der under kamp ikke er nogen regler. Man risikerer derfor, at miste livet hvis man forsøger at tage hensyn til modstanderen/-erne eller anvender komplicerede og uøkonomiske teknikker.
Teknisk gør Wing Tsung hele kroppen til et våben, hvor den grundlæggende teknik er uhyre effektive kædeslag. Herudover anvendes spark-, håndteknikker, knæ-, albue-, kaste-, og gulvkampsteknikker. Den enkelte teknik afgøres af afstanden til sine angribere.
Teknikkerne er meget enkle, det vil sige bevægelses-økonomiske og velgennemtænkte.
Historisk har Wing Tsun sin baggrund i et Kina for mere end 300 år siden der var i konstant krig og kaos. To kvinder udviklede her systemet, som siden har bygget på erfaringerne fra de efterfølgende 300 års selvforsvar.
Kvinderne var den legendariske kvindelige Kung Fu mester Ng Mui og hendes unge elev Yim Wing Tsun, som systemet blev opkaldt efter. De videreudviklede de traditionelle kampkunster til et nyt individuelt kampsystem, som satte dem i stand til at besejre den tids bedste mandlige kæmpere.
Systemet er lige siden blevet overleveret fra generation til generation i dybeste hemmelighed. Og det helt op til moderne tid, hvor Grandmaster Yip Man i 1950'erne, som den første stormester, åbnede en offentlig skole i Hong Kong. Yip Mans sidste privatelev, Leung Ting, 10. Mestergrad, har siden 1976 gjort systemet tilgængeligt for Vesten.