LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Bemæ - Biog

Bemægtige sig
Tage, rane, tilrive sig.

Ben Gurion
Ben Gurion var Israels første premierminister.

Benedicere
Velsigne.

Benedicite
Benedicite, katolsk bordbøn.

Benedikt 1.
Benedikt 1., pave. Se artiklen: Benedikt 1.

Benedikt 2.
Benedikt 2., pave. Se artiklen: Benedikt 2.

Benedikt 3.
Benedikt 3., pave. Se artiklen: Benedikt 3.

Benedikt 4.
Benedikt 4., pave. Se artiklen: Benedikt 4.

Benedikt 5.
Benedikt 5., pave. Se artiklen: Benedikt 5.

Benedikt 6.
Benedikt 6., pave. Se artiklen: Benedikt 6.

Benedikt 7.
Benedikt 7., pave. Se artiklen: Benedikt 7.

Benedikt 8.
Benedikt 8., pave. Se artiklen: Benedikt 8.

Benedikt 9.
Benedikt 9., pave. Se artiklen: Benedikt 9.

Benedikt 10.
Benedikt 10., pave. Se artiklen: Benedikt 10.

Benedikt 11.
Benedikt 11., pave. Se artiklen: Benedikt 11.

Benedikt 12.
Benedikt 12., pave. Se artiklen: Benedikt 12.

Benedikt 13.
Benedikt 13., pave. Se artiklen: Benedikt 13. (i Avignon)

Benedikt 14.
Benedikt 14., pave. Se artiklen: Benedikt 14.

Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid
Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid, prinsesse af Danmark, er født i 1944. Hun er næstældste datter af Frederik den 9. og Ingrid.

Benediktinere
Benediktinere, munkeorden. Se artiklen: Benediktinere

Benediktion
Benediktion (latin), velsignelse, kaldes i den romersk-katolske kirke den hellige handling, ved hvilken guds nåde nedbedes over personer, og en velsignelsesrig brug over genstande. Paven benedicerer tre gange årlig, skærtorsdag, påske- og kristi himmelfartsdag, hele jorden (urbi et orbi).

Benefice
Fordel, vinding (Forestilling til fordel for), gunst, velgerning.

Beneficere
Gøre vel imod.

Beneficium
Retsbegunstigelse.

Benelux
Benelux er en sammentrækning af Belgien, Nederlandene og Luxembourg.

Benevolens
Velvilje.

Benevolent
Velvillig, imødekommende.

Bengali
Der er omkring 215.000.000 mennesker, der taler bengali, hvilket gør det til det syvende mest talte sprog i verden.

Bengel
Lømmel, tølperagtig ung mand.

Benign
Velvillig; godartet, ufarlig.

Benignitet
Velvilje; godartethed.

Benin
Benin, land i Afrika. Se artiklen: Benin

Benito Juarez
Benito Júarez (21. marts 1806 - 18. juni 1872) var en zapotekisk indianer, som i to perioder (1861-1863 og 1867-1872) var Mexicos præsident. Júarez anses ofte som Mexicos største og mest populære leder.
Benito Pablo Júarez blev født i landsbyen San Pablo Guelatao i Oaxaca. Forældrene var bønder og døde før han fyldte 4 år. Han arbejdede i kornmarkerne og som hyrde indtil han fyldte 12 år, men den 17. december 1818 vandrede han til byen Oaxaca for at uddanne sig selv og få et bedre liv. På det tidspunkt var han analfabet og talte ikke spansk, kun zapotekisk.
I byen blev han ansat som tjener i en husholdning og arbejdede ivrigt på at uddanne sig. En lægbroder af Franciskaner-ordenen ved navn Antonio Salanueva, blev imponeret over unge Benitos intelligens og lærelyst, og hjalp ham med at blive optaget på byens præsteseminarium. Han tog sin afsluttende eksamen fra seminariet i 1827 og læste derefter jura.
Júarez blev advokat i 1834 og dommer i 1842. Han var staten Oaxacas guvernør fra 1847 til 1853, hvor han blev sendt i eksil på grund af sine indvendinger mod Antonio Lopez de Santa Annas korruption. Han tilbragte sit eksil i New Orleans, Louisiana, hvor han arbejdede i en cigarfabrik.
Júarez vendte tilbage til Mexico i 1855 og sluttede sig til oppositionspartiet Liberales; to år senere vandt de valget og Júarez blev Mexicos retspræsident under præsident Ignacio Comonfort. Partiet Conservativos gjorde oprør og der udbrød borgerkrig. Júarez afløste Comonfort som provisorisk præsident. Júarez ankom til Mexico City den 11. januar 1861 for at genetablere den nationale enhed. Han blev valgt som præsident i marts samme år, for en fireårig periode.
Frankrig invaderede Mexico i 1862 efter Napoleon 3.s planer om at oprette et marionetstyre i landet. Efter hårde kampe blev Júarez og hans valgte regering tvunget til at trække sig tilbage til den nordlige del af landet.
Júarez ledte den mexicanske modstand mod den franske invasion og indsættelsen af marionetkejseren Maximilian of Habsburg. Maximilian tilbød Júarez amnesti og positionen som statsminister, men Júarez nægtede at acceptere monarkiet og en regering påtvunget af en fremmed magt. I 1867 blev de sidste franske tropper og Maximilians allierede slået og fordrevet fra landet. Samme år blev Júarez genvalgt som præsident.
Benito Júarez var en progressiv reformist, der gik ind for demokrati, lige rettigheder for landets indianske befolkning, samt en formindskelse af den store indflydelse, den romersk-katolske kirke havde på mexicansk politik.
Benito Júarez døde af et hjerteanfald mens han arbejdede ved sit skrivebord i Nationalpaladset i Mexico City.
Júarezs berømte citat huskes stadig i Mexico: »El respeto al derecho ajeno es la paz«, som betyder »Respekt for andres rettigheder er fred«.
Júarez fødselsdag (21. marts) er en national helligdag i Mexico (se: Fiestas Patrias).
Ciudad Juárez, Universitet i Oaxaca og Mexico Citys Benito Júarez Internationale Lufthavn er alle navngivet efter Benito Júarez, foruden torve og boulevarder i stort set alle byer i Mexico.
Júarez har været skildret i film af skuespillerne Paul Muni (1939), Jason Robards, Sr. (1940), Fausto Tozzi (1965), Helmut Schellhardt (1988) og Luis Valdez (1994).

Benito Mussolini
Benito Mussolini (29. juli 1883 - 28. april 1945), italiensk diktator 1922-43 og leder af det fascistiske parti. Se artiklen: Benito Mussolini

Benjamin
Den yngste.

Benjamin West
Benjamin West, maler. Se artiklen: Benjamin West

Benny Goodman
Amerikansk musiker og orkesterleder. Spillede på klarinet.

Benny Hansen
Dansk skuespiller. Spillede maleren Fede i Matador.

Benytte
Bruge, nytte, udnytte.

Beograd
Beograd, hovedstaden i Serbien og Montenegro. Se artiklen: Beograd

Beowulf
Beowulf, sagnhelt. Se artiklen: Beowulf

Beowulf-klyngesystemer
En type supercomputer der består af en masse Linux-maskiner koblet sammen i et netværk.

Berceau
Vugge; buegang; løvhytte.

Berceuse
Vuggevise.

Bereden
Ridende.

Beredt
Rede.

Bergere
Hyrdinde.

Berggylt
Berggylten er Danmarks største læbefisk på op til 50 centimeter længde. Den er enten brun eller murstensrød.

Beriberi
Sygdom som følge af mangel på B-vitamin.

Berigtige
Rette.

Berimbau
Berimbau er populært sagt en »flitsbue guitar« med kun en streng. Se artiklen:
Beringstrædet
Beringstrædet er et stræde der skiller Rusland fra Alaska. Beringstrædet har navn efter den danske polarforsker Vitus Jonassen Bering der krydsede strædet i 1728.

Berit Hjelholt
Billedtæppet bag formandssædet i Folketingssalen hedder "Som en rejselysten flåde" og er udført af Berit Hjelholt.

Berkeley
Californiens universitet grundlagt i 1868.

Berkowitz
Berkowitz eller berkowetz, russisk handelsvægt = 10 pud = 400 russiske pund = 163,805 kilogram.

Berleburgerbibel
Berleburgerbibel, en i Berleburg 1726 - 42 i 8 foliobind trykt, under grev Casimir af Sayn-Wittgensteins auspicier og medvirkning af en mystisk-teosofisk kreds udarbejdet tysk bibeloversættelse med forklarende anmærkninger. Disse, der i udlægningen søger en tredobbelt betydning af teksten, består mest i uddrag af tidligere mystiske skrifter og polemiserer stærkt mod den officielle kirke.

Berlin
Berlin er Tysklands hovedstad. Se artiklen: Berlin

Berlin-muren
Berlin-muren blev bygget i 1961.

Berlingske Tidende
Berlingske Tidende, er Danmarks ældste avis. Den udkom første gang i 1749. I begyndelsen kom avisen to gange om ugen. Først fra 1841 kom den dagligt.

Bermuda
Bermuda er en øgruppe i Atlanterhavet øst for USA. Hovedstaden er Hamilton. Øerne er en del af et stort koralrev. Se artiklen: Bermuda

Bermudashorts
Shorts omtrent til knæene.

Bern
Bern (fransk: Berne, på engelsk forekommer begge variationer) er hovedstaden i Schweiz og landets fjerde mest befolkede by (efter Zürich, Basel og Geneve) med 140.000 indbyggere. Floden Aare deler byen.
Bern er også hovedstad for den tysksprogede kanton Bern - den anden mest befolkede af Schweiz' 26 kantoner. Kantonen Bern har et areal på 6.049 kvadratkilometer og cirka 937.000 indbyggere (1990).
Ifølge legenderne blev Bern navngivet ved, at byens grundlægger nedlagde en bjørn, (tysk: Bären) på stedet hvor byen skulle opstå. Bjørne har i århundreder været holdt i fangenskab i Bern, og kan i dag beses i bjørnegrotten ved Nydenbrücke.
Den gamle bydel i Bern er udnævnt til et UNESCO World Heritage Site.

Bernhard af Clairvaux
Bernhard af Clairvaux (1090-1153), grundlagde i 1115 klosteret i Clairvaux, Frankrig, som var udgangspunktet for Cistercienserordenen. Cistercienserordenen spredte sig senere i hele Nordeuropa, blandt andet til Danmark. Bernhard af Clairvaux opildnede i 1196 kongerne og masserne til at starte det andet korstog, ved i Vézelay at opfordre til at generobre Jerusalem. Han blev kanoniseret i 1174. 20. august har navn efter ham.

Bernhard Friehling
Bernhard Friehling (2. februar 1797 - 27. februar 1874), dansk glastekniker, født i København, død sammested. Efter at have været ved handelen blev han 1835 bestyrer af Holmegaards Glasværk, hvis hidtil mindre gode virksomhed han med held koncentrerede om frembringelsen af grønglas og hvidglas med opgivelse af vinduesglas. Som filialer under Holmegaard anlagde han 1847 Kastrup Glasværk og overtog glasværket Godthaab ved Helsingør, der begge 1872 overgik til et aktieselskab. Friehling indførte Siemens' gas-regeneratorovn og sammes kontinuerlige kummeovn i Danmark. 1873 flyttede han fra Holmegaard til København.

Bero
Afhænge.

Berthe Qvistgaard
Født 1910. Dansk karakterskuespillerinde og instruktør. Første rektor for Statens Teaterskole i København 1967-79.

Berufsverbot
Forbud mod ansættelse i offentlig stillinger af personer mistænkt for forfatningsfjendtlig indstilling.

Berømme
Love, rose.

Berømmelse
Ry.

Berømt
Navnkundig.

Bes
Bes, ægyptisk gud. Se artiklen: Bes

Besidde
Eje.

Besigtige
Syne, bese.

Beskadige
Skade.

Beskaffen
Artet.

Beskatning
Skat, Skatlæning.

Besked
Melding.

Beskeden
Fordringsløs, stilfærdig.

Beskiderne
De polsk-slovakiske grænsebjerge i den vestlige del af Karpaterne hedder Beskiderne.

Beskytte
Værne.

Beskæftige
Sysselssætte.

Beskæftigelse
Syssel, arbejde, livsstilling.

Beskære
Tilskære, (i ældre sprog:) tildele.

Beskærme
Værne.

Bessarabien
Bessarabien, tidligere en del af Rumænien, overgik til Sovjetunionen i 1947.

Best-seller
“Som sælges bedst”; succesbog.

Bestalling
Udnævnelse; ret til at praktisere.

Bestandpleje
Foranstaltninger, der sigter mod direkte pleje af vildtet, såsom fodring, opdræt, rovvildtkontrol og beskydning.

Bestandssammensætning
En vildtbestands sammensætning af han- og hundyr, unge og gamle individer.

Bestandsstørrelse
Antal individer af en art på et givet areal.

Bestialitet
Dyriskhed, grusomhed.

Bestialsk
Dyrisk, rå.

Bestie
Bæst; umenneske.

Bestyre
Styre

Bestyrelse
Styre(lse).

Besøge
Gæste.

Beta
Det græske bogstav b.

Betaget
Greben, overvældet.

Bete noire
Syndebuk.

Betegne
Kendetegne.

Betel
Stimulerende middel, der tygges.

Bêtise
Dumhed, dum streg, tanketorsk.

Betjent
Gadevagt, tjener.

Betingelse
(Vil)kår.

Beton
Kunstigt frembragt hård masse af sand og lignende og cementmørtel.

Bette Davis
Bette Davis (Ruth Elizabeth Davis) (1908 - 1989), amerikansk filmskuespillerinde.
* En farlig kvinde (1935, modtog en oscar for denne film)
* Den forstenede skov (1936)
* De små ræve (1941)
* Alt om Eva (1950)
* Hvad blev der egentlig af Baby Jane? (1962)

Betænke
Overtænke.

Beurre
Fransk for smør.

Beurre maitre d'hotel
Fransk for rørt smør med citronsaft og hakket persille.

Beurre noir
Fransk for brunet smør.

Bevare
Gemme, værne.

Bevarelseslove
Fundementale bevarelseslove:
Den totale Energi er bevaret i et lukket system.
Impulsen givet ved m*v er bevaret i et lukket system.
Impulsmomentet er bevaret i et lukket system.
Bevarelseslovene har stort betydning for alt fysik.

Bevidst
Medvidende.

Bevinget
Vinget.

Bevirke
Virke, volde.

Bevokset
Tilgroet.

Bevæge
Røre, formaa, overtale.

Beværtning
Værtshus.

Bey
(bei) Tyrkisk titel; »herre«.

Bhutan
Bhutan, land i Asien. Se artiklen: Bhutan

Bia
Bia (magt) var i den græske mytologi, personifikationen af magt. Se artiklen: Bia

Biafra
Selvstændig republik 1967-1970. Nu nigeriansk østregion.

Bibeholde
Opretholde.

Bibelots
Småting, nips, snurrepiberier.

Biblad
Følgeblad.

Biblen
Biblen er det samlede hellige værk som kristendommen bygger på. Biblen er opdelt i Det Gamle Testamente, de apokryfe skrifter og Det Nye Testamente. De to første er opdelt i bøger og den sidste i evangelier og breve. Evangelierne er dem om Jesus liv. Se artiklen: Biblen

Bibliofil
Bogelsker.

Bibliofili
Interesse for (at samle) sjældne bøger.

Bibliognosi
Bogkundskab.

Bibliografi
Optegnelse og klassificering af bøger efter emne, om forfatter eller lignende.

Bibliolatri
Bibeldyrkelse.

Biblioman
Bogsamler.

Bibliomani
Lidenskabelig interesse for bøger.

Bibliotek
Bogsamling.

Bibliotekar
Biblioteksfunktionær.

Biblist
Bibelkender, bibelfortolker.

Biblistik
Bibelkundskab.

Bicykel
Cykel.

Bidet
Sædebadekar.

Bidevind
Bidevind er skibsterminologi og angiver en vindretning i forhold til skibet.
Sejlene på et sejlskib er sådan indrettet at man kan få fremdrift næsten uanset hvor vinden kommer fra. Det er dog ikke muligt i direkte modvind. Bidevind er det tætteste man kan sejle på modvind, typisk 30-45 grader.
Bidevind udtales med hårdt d og tryk på vind.

Bidrag
Tilskud.

Biedermann
Spidsborger.

Biedermeier
Kunstnerisk stilperiode i Europa 1825-1840.

Biedermeierstil
Borgerlig møbelstil.

Bien
Godt, vel.

Biennal
Toårig.

Biennale
Fest, udstilling og lignende, der afholdes hvert andet år.

Bierhverv
Sidesyssel.

Bifald
Samtykke, ros, hyldest.

Bifalde
Hylde, godkende.

Bifilar
Dobbelttrådet.

Biflod
Tilløb.

Bifurkation
Tvedeling, gaffeldeling.

Bifokal
Med to forskellige linseslibninger, så man kan se både nær og fjern.

Bifrost
I nordisk mytologi er Bifrost regnbuen. Det er broen der forbinder Asgård, hvor guderne bor med Midgård, hvor menneskene bor.
Bifrost bevogtes af Heimdall, og den går til grunde ved verdens ende ragnarok.

Big Bang
Big Bang er en teori for Universets skabelse i en ureksplosion for cirka 14 milliarder år siden. Teorien anses i dag for særdeles velunderbygget. Se artiklen: Big Bang

Bigami
dobbeltægteskab, tvegifte.

Bigamist
En, der har to ægtefæller samtidig.

Bigot
(hældøret) hyklerisk.

Bigotteri
Hykleri, skinhellighed.

Bijou
Smykke, juvel.

Bijouteri(e)
Smykker; smykkeforretning.

Bikefal
Tohovedet.

Bikini
Todelt lidtdækkende badedragt. Bikinien blev lanceret i Frankrig i 1946 under navnet atome.

Bil
1. Køretøj. Forkortelse af automobil.
2. Bredbladet økse til glathugning af tømmer.

Bilabial
Dobbeltlæbelyd (for eksempel b og p).

Bilag
Tillæg.

Biland
Udland.

Bilateral
Dobbeltsidig, med to ens sider.

Bilingval
Tosproget, tvetunget.

Biller
Biller (Coleoptera) er en orden af insekter. Se artiklen: Biller

Billet
Lille brev; adgangskort; rejsehjemmel.

Billettere
Sælge eller kontrollere billetter.

Billettør
En, der billetterer.

Billion
En million millioner.

Billy the Kid
Billy the Kid, amerikansk kvægtyv og morder, hed oprindeligt William H. Bonney. Han blev født i 1859 og skudt ned i 1881.

Bilægge
Jævne.

Bimanuel
Tohånds-.

Bindebrev
Bindebrev, et brev, skrevet på vers og som oftest indeholdende en gåde. Se artiklen: Bindebrev

Bindingsværk
Bygningskonstruktion. Byggeskik fra middelalderen. Ramme af tømmer som udfyldes med teglstensmurværk, ler eller lignende.

Bindsål (af tysk Binnsohle)
Indersål.

Bing Crosby
Bing Crosby (2. maj 1903 - 14. oktober 1977), amerikansk sanger og filmskuespiller. Bing Crosby blev født som Harry Lillis Crosby. Hans største hit var Irving Berlins sang White Christmas, som blev en af de bedst sælgende indspilninger.
Filmografi
* 1940 På eventyr i Singapore
* 1944 Går du min vej; Going My Way (Oscar)
* 1945 St. Marys klokker
* 1946 Blue skies
* 1954 White Christmas
* 1955 Skrå brædder

Bingham Canyon
En af verdens største åbne kobberminer ligger i Bingham Canyon tæt ved Salt Lake City i den amerikanske stat Utah.

Bingo
Tallotterispil.

Binokular
Med begge øjne.

Binær
Dobbelt, tvilling-.

Bio-chip
En lille plade inddelt i bittesmå felter, på hvert felt sidder et stykke DNA. Biochippen bruges til DNA analyse. Hvis man for eksempel vil sammenligne kendt DNA med ukendt DNA kan man bruge en bio-chip. Man klipper det kendte DNA ud i mindre stykker og sætter hvert stykke fast på hvert sit felt (og noterer rækkefølgen). Derefter hælder man den ukendte DNA prøve over biochippen. De steder hvor det kendte ligner det ukendte vil kendt og ukendt bindes til hinanden.

Biodiversitet
De små eller store genetiske forskelle der er mellem levende organismer indenfor en bestemt art.

Biodynamisk
Biodynamisk jordbrug er plantedyrkning uden brug af kunstgødning.

Biograf
Filmteater, levnedsskildrer.

Biografere
Udarbejde en biografi.

Biografi
Levnedsbeskrivelse, levnedstegning.