LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Eksp - Epan

Ekspandere
At ekspandere er et udtryk fra latin der betyder at udvide, at udspile eller at strække.
For eksempel ekspanderer et projektil fra et våben når dette rammer et dyrs krop eller anden modstand, der sker altså en udfoldning/udvidelse af den forreste del af projektilet.

Ekspedere
Tage sig af, gøre færdig, afsende.

Ekspedit
Hurtig, rap, flink.

Ekspektance
Forventning, udsigt.

Ekspektanceliste
Venteliste.

Eksperiment
Forsøg.

Eksperimentere
Gøre forsøg.

Ekspert
Kender, fagmand. (Skriftekspert, skriftkyndig.)

Eksplodere
Sprænges, knalde.

Eksploitere
Udnytte.

Eksplosion
Sprængning. Knald, udbrud.

Eksplosiv
Sprængbar.

Eksplosivstof
Sprængstof.

Eksport
Udførsel.

Ekspres
Hurtig, omgående.

Ekspres
Ilbud.

Ekspres-Tog
Hurtigtog, iltog.

Ekspressionismen
Kunstnerisk stilperiode i Europa 1905-. I Danmark fra 1910-.

Ekspropriation
Lovtægt, tvangskøb.

Ekstase
Henrykkelse, løftelse.

Ekstemporal
Tekst der læses uden forberedelse.

Ekstern
Ydre, udvortes.

Eksterritorial
Udenlandsk.

Eksterritorial-Ret
Gæsteret, udlændings-ret.

Ekstrakt
Uddrag, udtræk.

Ekstraordinær
Overordentlig, usædvanlig.

Ekstratog
Særtog. (modsat plantog).

Ekstrem
Yderlighed; Modsætning.

Ekvipage
Stadsvogn.

Ekvipere
Udstyre, udrigge.

Ekvipering
Udstyr.

El Mirador
Større præklassisk mayalokalitet i det nordlige Guatemala. Forladt ca. 200 AD og genopdaget 1926.

El Niño
Fra oprindeligt at have været den lokale betegnelse for en svag, varm havstrøm, der løber langs Ecuadors og Perus kyster hvert år ved juletid, er El Niño (som er spansk og betyder drengebarn, i dette tilfælde Jesusbarnet) nu blevet synonym med en udbredt opvarmning af den centrale og østlige del af det tropiske Stillehav. El Niño-fænomenet har været kendt i århundreder af lokale fiskere, men det er først inden for de seneste årtier, at man er blevet klar over, at El Niño påvirker vejret over store dele af Jorden«.
For en typisk El Niño vil opvarmningen af havet ud for Ecuadors og Perus kyster starte allerede sidst på foråret og toppe omkring jul. I løbet af det følgende forår og sommer vil havtemperaturerne almindeligvis vende tilbage til det normale. Ofte - men ikke altid - fortsætter afkølingen, og man får så en tilstand, som er modsat El Niño, med havtemperaturer under det normale i den østlige del af det tropiske Stillehav. Denne tilstand betegnes ofte La Niña (pigebarnet).

El-Qahira
Andet navn for Kairo.

El Senor de los Trmblores
»Vor herre over jordskælvene« tilbedes i Peru og Chile.

Elan
Fart, sving.

Elasticitet
Spændkraft, spændstighed.

Eleanor Roosevelt
Eleanor Roosevelt (11. oktober 1884 - 1962), præsident F.D. Roosevelts hustru (og kusine) og »first lady«, arbejdede som social reformer, diplomat og forfatter.

Elefant
En elefant er et medlem af dyrefamilien elefanter.

Elefanter
Elefanter, familie af snabeldyr. Se artiklen: Elefanter

Elefantfuglene
Elefantfuglene er en uddød familie af strudsefuglene. De sidste elefantfugle uddøde omkring 1650, muligvis på grund af menneskets indvandring.
Fuglene levede på Madagaskar og er verdens største fugle nogensinde. De kunne blive over 3 meter høje og veje mere end 500 kilo. Dermed er de i konkurrence med moaerne om at være verdens størtste fugl, da nogle moaer blev endnu højere, men de vejede ikke så meget. Elefantfuglenes æg er også det største æg nogensinde, det overgår selv de største dinosaurers æg.
I modsætning til strudsen, der er høj og elegant var elefantfuglen temmelig kompakt og kraftig. Den var ikke tilpasset et liv på savannen, men derimod nærmere et liv i tæt skov.
Så vidt vides fandtes der tre arter af elefantfugle:
* Aepyornis hildebrandti
* Aepyornis medius
* Aepyornis maximus
Man mener at de store elefantfugle gav inspirationen til sagnene om fuglen Rok, der blandt andet optræder i fortællingerne om Sinbad Søfareren. Marco Polo var den første, der anvendte navnet elefantfugl om den store fugl. H. G. Wells skrev om elefantfuglen i Aepyornis Island.

Elefantiasis
Også kaldet elefantsyge er en tropesygdom, som er forårsaget af den snyltende rundorm Filaria Sanguis. Ormene tilstopper lymfekarrene, hvorved de ophobes, og karrene svulmer op. Forekommer især i benene (Elefantben).

Elegi
Klagesang.

Elegiaco
Elegiaco, musikalsk foredragsbetegnelse: klagende, elegisk.

Elegisk
Vemodig.

Elegmatiker
Elegmatiker er betegnelsen for en person der er koldblodig og træg.

Elektion
Elektion (latin), valg; elektiv, fremgået af valg; med udvalg.

Elektor
Elektor (latin), vælger, valgmand, valgfyrste (kurfyrste).

Elektra
Elektra, (»den strålende«), navn på flere græske heltinder. Se artiklen: Elektra

Elektrificere
Ombygge (for eksempel en jernbane) til elektrisk drift. Se også elektrisere.

Elektriker
Elektriker kaldes en håndværker, som er specielt uddannet i udførelsen af elektriske arbejder: Ophængninger af ledninger, montering af brugsgenstande, maskiner og lignende.

Elektrisere
Opflamme.

Elektrokaustik
Elektrokaustik er en metode der anvendes af hudlæger til - ved elektrisk brænding - at fjerne hud for eksempel vorter.

Element
Grundemne.

Elementarbog
Grundbog.

Elementarånder
Elementarånder er i mytologien ånder der har med elementerne at gøre.
I Goethes Faust personificeres ild med salamander, jord med kobold, vand med undine og luft med sylfe.

Elementær
Grundliggende, enkel.

Elevation
Højderetning, Rejsning.

Elia, skulptur
Elia er en skulptur ved Herning kunstmuseum, udført af Ingvar Cronhammar.
Elia, der blev afsløret 27. september 2001 er en stålkuppel der med en diameter på 60 meter i terrænhøjde rejser sig over marken ved Herning. Fra toppen af kuplen (cirka 11 meter oppe) rejser sig fire stålsøjler, så den samlede højde blive cirka 32 meter.

Eliksir
Undergørende lægemiddel også kaldt for et kraftmiddel.

Eliminere
Fjerne.

Elin Reimer
Dansk skuespillerinde. Spillede kokkepigen Laura, som regerede i familien Varnæs' køkken i TV-serien Matador.

Elite
»Blomsten«, kerne, de udvalgte.

Elizabeth 1.
Elizabeth 1. (7. september 1533 - 24. marts 1603), dronning af England fra 1558-1603, datter af Henry 8. og dennes anden hustru, Anne Boleyn. Inden Elizabeth blev 3 år gammel, havde faderen ladet hendes mor halshugge i Tower. Kongens næste hustru, Jane Seymour fødte kongen den længe ønskede søn, Edward, som fulgte Henry 8. på tronen efter faderens død som Edward 6. Den unge Edward led (vistnok) af tuberkulose og døde i 1653. Mary, datter af Henry 8. og Katherine af Aragonien, fulgte broderen på tronen. Ved Marys død blev Elizabeth dronning af England. Det skete den 17. november 1558.
Elizabeths første udfordring var truslen fra hendes kusine, den skotske - og katolske - dronning Mary, som havde et stærkt og legitimt krav på den engelske trone. Da Mary måtte flygte fra Skotland, blev hun anbragt i husarrest i England, og efter en række beskyldninger om at konspirere mod den engelske trone blev hun dømt til døden. Elizabeth underskrev dødsdommen, og Mary blev henrettet den 8. februar 1587.
Efter at have slået den (troede man) uovervindelige spanske armada blev England den protestantiske højborg. England begyndte nu at etablere sig som tidens mest magtfulde kolonimagt med støtte af dristige søfolk som Hawkins, Drake og Raleigh. Tiden bragte også en renæssance for litteraturen med navne som Shakespeare, Marlowe og Spenser.

Elizabeth Báthory
Elizabeth Báthory, seriemorder. Se artiklen: Elizabeth Báthory

Ella Fitzgerald
Ella Fitzgerald er en af jazzens betydeligste sangerinder (1918-96). Hun begyndte sin karriere allerede som 16-årig med Chick Webbs orkerster, som hun overtog ved hans død i 1939. Hun blev siden solist og har lavet talrige plader med blandt andet Louis Armstrong og Duke Ellington.

Ellas
Ellas er nygræsk for Grækenland.

Elleve
11 er
* et primtal
Og der er:
* 11 spillere på banen af gangen for hvert hold i fodbold

Email
Engelsk forkortelse for Electronic Mail. Det danske udtryk E-post har ikke slået igennem. I dag benyttes E-mail i almindelig sprogbrug synonymt med E-mail sendt via Internettet, men der findes alternative standarder for afsendelse af E-mail, for eksempel X.400. Herudover er der naturligvis intern E-mail, som de fleste kender fra kontoret. Internet E-mail adresser skrives for eksempel som navn@server.dk, hvor navn er det navn brugerens postkasse (eller indbakke) har og server.dk er navnet på den server hvor postkassen er placeret. Tegnet @ hedder på dansk "snabel-a". På engelsk udtales @-tegnet som "at", hvilket giver god mening, idet adressen webmaster@lexopen.dk så udtales som "webmaster at lexopen.dk" det vil sige. "webmaster hos lexopen.dk".

Emancipation
Frigørelse, frigivelse.

Emancipere
Frigøre.

Emballage
Emballering, indpakning.

Embargo
Båndlæg.

Emblem
Mærke, Festtegn.

Embonpoint
Førhed, huld.

Embryologi
Fosterlære.

Embryon
Navnet på fosteret i den første tid efter befrugtningen.

Emeritus
1. Udtjent, afgået.
2. Titel der føjes til pastor, når en præst bliver pensioneret.

Emigrere
Udvandre.

Emil fra Lønneberg
Astrid Lindgrens elskelige lille bølle, Emil fra Lønneberg, hed Svensson til efternavn.

Emil Jannings
Emil Jannings (23. juli 1884 - 3. januar 1950) var den første vinder af en oscar for bedste skuespiller.
Født som Theodor Friedrich Emil Janenz i Schweiz. Jannings havde en lovende Hollywood karriere foran sig indtil tonefilmen kom frem. Hans tydelige tyske accent gjorde ham svær at forstå og han returnerede derfor til Europa hvor han spillede overfor Marlene Dietrich i den klassiske The Blue Angel som blev filmet samtidig med den tyske version Der Blaue Engel. Han var med i flere pro-nazi film og afbrød dermed enhver chance for en genoptagelse af sin karriere i USA. Den tyske propagandaminister Joseph Goebbels udnævnte ham som Årets artist i 1941.
Emil Jannings vandt i 1927/1928 sin oscar for to film The Way of All Flesh og The Last Command.

Emil Poulsen
Emil Poulsen (1842-1911). Dansk skuespiller og sceneinstruktør, der spillede et meget omfattende repertoire. Han var far til Johannes Poulsen og bror til Olaf Poulsen.

Emile Zola
Fransk forfatter.

Eminent
Fremragende, fortrinlig.

Emission
Udsendelse.

Emomali Rakhmonov
Emomali Rakhmonov (født 1953) er præsident for Tadsjikistan. Han blev valgt i 1994 og genvalgt i 1997.

Empiren
Kunstnerisk stilperiode i Europa 1805-1825. I Danmark 1800-1830.

Emsig
Travl, ivrig.

Emu
Emu er det næststørste medlem af strudsefamilien med sin højde på cirka 150- 190 centimeter og en vægt på 30-55 kilogram.
Emuen er udbredt over det meste af Australien. Bestanden menes at ligge på omkring 800.000 individer.
Føde
Emuen ælder frisk græs, græsfrø, rødder, insekter og frugter. Den kan normalt klare sig igennem længere tid uden vand.

Emulere
At emulere betyder at eftergøre. I computerterminologi er det oftest et program som gør som et andet, for eksempel at få nogle programmer til at køre under emulator-programmet.

Emund den Gamle
Emund den Gamle, svensk konge. Se artiklen: Emund den Gamle

En bloc
Under eet.

En croute
Fransk for indbagt.

En garde
I forsvarsstilling, årvågen.

En grande tenue
En grande tenue (fransk), i festlig pynt, fuld galla.

En gros
En gros, i det store, efter stor målestok. Handel en gros er handel i større partier mellem handlende indbyrdes, i modsætning til handelen en detail, detailhandelen, som er handelen med små partier fra åben butik til forbrugerne.

En haie
En haie (fransk), i dobbeltrække overfor hinanden.

En kærlighedshistorie
En kærlighedshistorie er en dogmenfilm instrueret af Ole Christian Madsen.

En passant
En passant, i forbigående, løselig, lejlighedsvis.

En petite tenue
En petite tenue (fransk), i hverdagsdragt.

En profil
En profil, fra siden, i billedkunsten udtryk for, at ansigtet, også den hele figur, er fremstillet således, at det ses fra siden.

En suite
En suite, uafbrudt, ud i eet i rad, på rad.

En vogue
En vogue (fransk), i vælten, moderne.

En-Semes
En-Semes (egentlig En-Shémesh, »solkilde«), sted på grænsen mellem Juda og Benjamin, søges lidt øst for Jerusalem ved vejen til Jericho.

Enceladus
Enceladus er Saturns sjettestørste måne. Se artiklen: Enceladus

Encyklopædi
En encyklopædi er en samlet tekst der beskriver menneskelig viden.
En encyklopædi kan være meget generel, så den indeholder artikler om alle mulige emneområder, eller den kan være mere specifik, så den specialiserer sig i et enkelt eller nogle få emneområder (eksempelvis fysik eller medicin).
En encyklopædi er en samlet tekst der beskriver menneskelig viden.
En encyklopædi er det samme som et leksikon.

Endemisk
Stedegen, stedlig.

Ender
Takker på hjortevildtets gevir/opsats.

Endlösung
Endlösung var nazisternes plan for udryddelsen af jøderne under 2. verdenskrig.

Endoskopisk ultralydsundersøgelse
Endoskopisk ultralydsundersøgelse er et lægeligt fagudtryk for en undersøgelse hvor der føres et meget lille ultralydsapparat ind i patientens spiserør for at se en eventuel sygdoms udbredelse.

Enercon
Tysk vindmøllefabrikant.

Enervere
Svække. Må ikke forveksles med innervere.

Enerverende
Nervesvækkende, opslidende.

Enevælde
Enevælden blev indført i Danmark i 1660.

Enfant terrible
Åbenmund, Smertensbarn.

Engagere
Fæste, hverve; byde op (til dans).

Engageret
Optaget, indviklet (i).

Engelsk
Engelsk er officielt sprog i 54 lande.

England
England, land i Europa som en del af Storbritannien. Se artiklen: England

Englemageri
Englemageri, omskrivende ældre betegnelse for den forbrydelse mod betaling at skaffe sig plejebørn, særlig uægte fødte, hvis pleje med forsæt forsømmes i den grad, at de inden lang tid må omkomme.

Englisere
Englisere en hests hale er ved operation at beskadige halens bøjemuskler saaledes, at strækkemusklerne får overtaget og stadig bærer halen højt. Normalt afskæres ved samme lejlighed et stykke af halebenet. Er sidstnævnte operation foretaget alene for sig, siges halen at være kuperet. Englisering er en forældet mode, kupering alene derimod ret almindelig, særlig for halvblodsheste. Den korte, kuperede hale giver hestens bagpart et kraftigere udseende, fordi den lader lårmuskulaturen komme helt til syne.

English-Company-Øer
English-Company-Øer, en gruppe af 7 småøer nord for Australien, opdagedes 19. februar 1803 af Flinders, der opkaldte dem efter engelsk-ostindisk Kompagni.

Engouement
Engouement (fransk), ophobning, således ophobning af tarmindhold ved brok, hvor passagen i tarmen er stoppet, ligeledes ved begyndende betændelse en fyldning af karrene med blod og af vævspalterne med blodvand. Hyppigst anvendt om første stadium af lungebetændelsen.

Engram
Engram, betegner noget, som indprentes.

Engrandøje
Engrandøjen er en af de almindeligste dagsommerfugle i Danmark. De fleste eksemplarer er mørke på oversiden med temmelig utydelige øjepletter. Hunner har normalt tydeligst, flest og størst øjepletter på oversiden, mens hannerne har en tydelig sort plet af duftskæl på oversiden af forvingen.
Variationen i farve og pletter er dog så stor at det er svært at finde to ens eksemplarer. En speciel form lanceolata har forstørrede ovale øjepletter med dråbeformet pupil. Den er almindelig i Europa, men sjælden i Danmark.
Engrandøjen findes på fugtige græsklædte områder og flyver fra slutningen af juli til midt i august.
Æggene klækkes efter 2-3 uger og larven lever af forskellige græsser inden den sætter sig til overvintring. Først i juni næste år er larven udvokset og forpupper sig. Efter ca. 14 dage kommer den færdige sommerfugl frem.
Klassifikation
* Rige: Dyr (Animalia)
* Række: Leddyr (Arthropoda)
* Klasse: Insekter (Insecta)
* Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
* Familie: Takvingefamilien (Nymphalidae)
* Art: Aphantopus hyperantus

Engsö Slott
Engsö Slott, slot i Sverige. Se artiklen: Engsö Slott

ENIAC
ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) var den første amerikanske computer. Den blev designet af John William Mauchly og John Presper Eckert.

Enid Blyton
Enid Blyton (11. august 1897 - 1968) engelsk forfatter til mere end 700 børnebøger (blandt andet De 5).

Enkeltrørsgrav
Rævegrav med kun en ind/udgang.

Enlil
Jordens gud (Babylonisk-Assyrisk).

Enogtredive
31 er:
* et primtal
Og der er:
* 31 dage i månederne januar, marts, maj, juli, august, oktober og december

Enok
Enok var Metusalems far, der ifølge 1. mosebog “kun” blev 365 år gammel.

Enon
Enon, ifølge Joh. 3, 23 det sted hvor Johannes Døberen døbte, nær Salem, hvor der var meget vand, efter Eusebios 12 kilometer syd for Scytopolis, søges almindeligvis i den vandrige egn ved Jordan øst for Ibzik.

Enorm
Enorm (latin), overskridende målet, reglen (nórma), uhyre, umådelig stor; enormitét, overmægtighed, uhyre størrelse.

Enos
1. Enos, søn af Set, Adams søn. Det var efter 1. Mos. 4, 26 ham, som begyndte at påkalde Jahve's navn. Enos betyder »menneske« og er således synonymt med Adam.
2. Enos, by i Tyrkiet, ligger ved Archipelagus tæt øst for Maritzas munding. Det er en meget gammel by, der allerede omtales af Homer under navn af Ænos. Noget nord for Enos findes ruiner af den romerske by Trajanopolis, der endnu var til i 16. århundrede.

Enosichthon
Enosichthon (græsk), »jordryster«, tilnavn til Poseidon.

Enquete
Rundspørge. Rundspørgelse angående et bestemt spørgsmål.

Enquete
Enquete, fransk, af latin enquisitio, ordret oversat undersøgelse, bruges i fransk, belgisk og engelsk retssprog i noget forskellig betydning.

Enquete de pavillon
Enquete de pavillon anvendes undertiden om det forhold, at et krigsskib standser et handelsskib for at undersøge dets nationalitet og ret til at føre det af det benyttede flag.

Enragere
Enragere (af fransk enrager), bringe eller komme i raseri, enragéret, rasende; lidenskabelig indtaget i noget.

Enrhumeret
Enrhumeret (af fransk enrhumé), angrebet af snue, forkølet.

Enschede
Enschede, by i Holland, ligger 24 kilometer sydøst for Almelo. (1914) 37.908 indbyggere. Enschede er jernvejsknudepunkt. Enschede blev næsten ganske ødelagt ved en stor brand 8. Maj 1862.

Ensemble
Ensemble, et af flere dele dannet hele. I kunstneriske ydelser betyder ensemble en samvirken af forskellige kræfter, således i skuespil og opera, og særlig i flerstemmige musikstykker, hvor flere stemmer skal forenes til en harmonisk samklang. Synonymer: Hele, samlag; samspil.

Ensival
Ensival, by i Belgien, ligger 3 kilometer sydvest for Verviers ved venstre bred af Vesdre og ved jernbanen Liége-Verviers. (1912) 6.952 indbyggere.

Ensomheden
Ensomheden, øde ø i den vestlige del af det sibiriske Ishav, 77° 31'-77° 42' nordlig bredde og 86° østlig længde. Den blev opdaget 1878 af den norske ishavskipper E. H. Johansen fra Tromsø og er omtrent 200 kvadratkilometer stor.

Enspænder
Enspænder eller enspænding (af plattysk: »einspennich«) kaldtes i det ældre danske sprog beredne tjenere, særlig sådanne, der benyttedes som ordonnanser eller kurerer. Navnet kommer af, at vedkommende red alene og ikke hørte til nogen trop.

Entablement
Entablement kaldes den bygningsdel, som udgør kransningen over søjlerne; dens enkelte led er arkitraven, frisen og gesimsen.

Entamoeba histolytica
Entamoeba histolytica er en amøbe - et slimet, mikroskopisk, encellet dyr uden fast form. Entamoeba histolytica er en af de dyreparasitter (snyltere), der med sikkerhed smitter gennem fødevarerne. Foruden amøbeformen kan den også antage form som en cyste (en blære). Det er i cystestadiet, Entamoeba histolytica smitter. Entamoeba histolytica trives under fugtige forhold, men tåler derimod ikke kogning.

Entasis
Entasis (græsk.) betyder ordret spændthed eller anspændelse og betegner i arkitekturen det doriske søjleskafts ejendommelige form, dets »midtsvulmen«, idet skaftet i halv højde er en kende sværere end ved foden og over halv højde aftager i tykkelse. På de ældste doriske søjler, der er lavstammede og svære, er entasis meget iøjnefaldende, på de senere bliver den svagere. Den fint svungne linje bevirker, at søjlen synes mere levende og spændstigt bærende, og vidner om grækernes sans for fine optiske virkninger. I den ioniske Orden bruges Entasis vel ikke, men den kendtes af romerne og genoptoges i renæssances kunst.

Enteleki
Enteleki (græsk) betyder virksomhed, virken i udfoldelse i modsætning til den blotte mulighed eller evne til at virke, og bruges af Aristoteles som betegnelse for den fuldkomne virkelighed, den fulde aktualitet, som formen bevirker, i modsætning til stoffet som blot potentialitet; det er udtryk for det virkelig værende i alt og målet, hvorefter der stræbes. Begrebet fastholdes af skolastikerne og anvendes endelig også af Leibniz, der betegner sine monader som entelekier, fordi de er principperne for det virkelig værende.

Entente
Entente (fransk), forståelse; indsigt, udtydning. Heraf under 1. verdenskrige benævnelsen »Ententen«, »Ententemagterne«. Synonymer: forståelse, aftale, forbund, magtgruppe.

Entente-cordiale
Entente-cordiale (fransk) bruges i det diplomatiske sprog til betegnelse af et sådant forhold mellem 2 eller flere stater, at de, uden at have sluttet noget formeligt forbund desangående, dog er stemte for og villige til i forskellige vigtige anliggender at følge samme politik og intet skridt foretage uden efter gensidig rådslagning.

Enteralgi
Enteralgi (græsk), tarmsmerte.

Enteritis
Enteritis (græsk), tarmbetændelse.

Enterocele
Enterocele (græsk), tarmbrok.

Enterocentesis
Enterocentesis (græsk), punktur af en tarm, hovedsagelig udført for at udtømme luft.

Enterodyni
Enterodyni (græsk), tarmsmerte.

Enteroragi
Enteroragi (græsk), blødning fra tarmen, forekommer ved sår- og svulstdannelser i tarmen. Oftest forekommer enteroragi ved dysenteri.

Enteroskop
Enteroskop (græsk), belysningsapparat til undersøgelse og belysning af tarmens indre ved elektrisk lys.

Enterostenose
Enterostenose (græsk), tarmforsnævring.

Entoilage
Entoilage (fransk), bobinet, vævet i oftest mønstrede strimler.

Entomofil
Entomofil (botanik) kaldes en sådan blomst, som bestøves ved hjælp af insekter.

Entomologi
Entomologi (græsk), det samme som læren om insekter.

Entotisk
Entotisk (græsk), sådanne lyde, som opstår inde i øret eller i dets allernærmeste omgivelser inde i hovedet (øresusen og lignende).

Entoutcas
Entoutcas (fransk: »i hvert tilfælde«), en større parasol, der tillige kan bruges som paraply.

Entrada
Entrada (italiensk, fransk entrée), ældre betegnelse på et mindre dansedivertissement for en enkelt eller ganske få personer.

Entre
1. Entre (på havet), angribe sin modstander ved entring.
2. Entre (på havet), løbe til vejrs i en sejlskibs-rejsning ad vanterne.
3. Entré (af fransk entrée), indgang, adgang, forstue, indtræden, gang; i musikken: indledning, forspil. Adgang til en offentlig forestilling, en koncert etcetera, og de derfor erlagte penge, adgangsprisen, deraf tage entre.

Entre deux
Entre deux (fransk), mellem to; midt i; mellemstykke, skillerum.

Entre nous
Entre nous (fransk), »mellem os«, sagt i fortrolighed.

Entre-Deux-Mers
Entre-Deux-Mers, et smukt, frugtbart landskab og vinområde beliggende i det sydvestlige Frankrig mellem floderne Garonne og Dordogne i Bordeaux. Det er en 1.500 kvadratkilometer stor landtunge. Entre-Deux-Mers betyder "mellem de to have". Landtungen ender mod nord ved Bec d'Ambés. Midt over landtungen går jernbanen fra Paris til Bordeaux. Der produceres hovedsagligt tør hvidvin.

Entrebil
Entrebil (på havet), et våben, der i sejlskibsperioden brugtes under entring af et skib. Entrebilen var en økse med et kort, jernbeslået skaft og et blad, der bagtil løb ud i en spids. Ved entring sloges denne fast i skibssiden, hvorved der dannedes et slags trin, ad hvilke de entrende - entregasterne - kunne klatre op. I håndgemæng brugtes øksebladet som hugvåben. Ordet bil er af tysk (hollandsk) oprindelse, idet beil betyder økse.

Entrechat
Entrechat (af italiensk entrecciaio nemlig salto, et med sammenslyngede fødder udført spring), i dansekunsten korsspring, et kunstigt luftspring, under hvilket den dansende batterer (hurtig flere gange slår fødderne mod hinanden).

Entree
Fransk for forret.

Entrecote
Fransk for oksemellemreb.

Entrefilet
Entrefilet (fransk), »indskudt«, kortere artikel i den redaktionelle del af et blad og lignende.

Entregaster
Entregaster (på havet), den bevæbnede styrke, der i sejlkrigsskibene blev holdt i reserve til entringsforsøg, og som til dette formål var bevæbnede på en særlig måde.

Entrehage
Entrehage (på havet), svære bådshager, hvormed man ved entring af et skib eller fartøj søgte at holde modstanderen fast ved siden af sit eget skib, mens kampen stod på.

Entrelacs
Entrelacs (fransk), ornamenter, som helt eller delvis dannes af krydsende, flettede eller tangerende bånd (lacs, strikke, tov), ofte uden bladværk, men ofte også iblandede eller sammenvoksede med plantemotiver, svarende til båndslyng og bånd-akanthus.

Entremés
Entremés (spansk), benævnelse på et lille enaktsskuespil ,af munter karakter, hvis personer oftest er af almuen; det plejer at slutte med en lille dans. Ordet betød oprindelig mellemret. Som mindre tydelig afgrænset betegnelse for et skuespil forekommer entremés allerede i spanske dokumenter fra 15. århundredes begyndelse. Den art småstykker, der senere fik dette navn, hed i midten af 16. århundrede (hos Lope de Bueda) pasos; og man har almindeligvis fastsat 1563 som det år, da benævnelsen entremés først bruges derom, nemlig af Juan de Timoneda (entremés de un ciego, un mozo y un pobre), der dog også kalder andre Iignende af ham selv forfattede stykker for pasos. Et entremés de las Esteras findes for øvrigt i det kostbare håndskrift med henved 100 spanske skuespil fra 16. århundredes første halvdel, der ejes af Nationalbiblioteket i Madrid og er udgivet af L. Rouanet 1901.
Fra Lope de Vega's tid, da det spanske nationaldramas former er fæstnede, udgør entremés en sikker bestanddel af en scenisk forestilling, efter forspillet (lod) og imellem den egentlige komedies akter; disse realistisk-komiske optrin, snart i prosa, snart på vers, gaves også ved de kirkelige skuespil, autos. Fra midten af 17. århundrede opdukker benævnelsen sainete ved siden af entremés og afløser efterhånden denne. Såvel Cervantes som Lope de Vega har skrevet morsomme entremés, og en formelig specialist i dette fag var Luis Quifiones de Benavente (Samlingen Jocoseria, Madrid 1645).

Entremets
Entremets, lette mellemretter, der serveres mellem middagens tungere retter. Til entremets henhører såvel søde mellemretter som ægretter og grønretter.

Entrenet
Entrenet (på havet), et net af jern- eller ståltråd, som på et skib vertikalt straktes ud langs lønningen for at forhindre fjendtlige entregaster i at springe over denne og ind på dækket.

Entrepik
Entrepik (på havet), også kaldet håndpik, en 2-3 meter lang, jernbeslået stang, forsynet med en lang jernspids. Dette våben benyttedes i sejlkrigsskibene til forsvar imod entring, idet der ud for hver kanonport posteredes en mand med en entrepik, hvormed han skulle søge at stikke fremstormende entregaster ned.

Entrepot
Entrepot (fransk) er i almindelig betydning et oplagssted, oplag af varer, eller en stapel-by (ville d'entrepots), hvor en vis vare i stor mængde indføres, oplægges og forhandles videre på verdensmarkedet.

Entreprenant
Entreprenant (fransk), driftig, foretagsom, vindskibelig, dristig til ny foretagender.

Entreprenør
Entreprenør af fransk entrepreneur, en mand, som overtager eller forestår et arbejde. Det anvendes hyppigst i byggepraksis, hvor en entreprenør enten overtager en del af et byggearbejde eller hele arbejdet som hoved-entreprenør med de andre håndværksmestre som under-entreprenør.
Synonym: Arbejdsleder.

Entreprise
Entreprise. Overtagelse af et arbejde. At tage et erbejde i entreprise vil sige, at overtage enhver forpligtelse lige over for arbejdsgiveren, for eksempel bygherren, således at ansvaret udelukkende lægges på entreprenøren, og bygherren ikke har noget som helst med nogen anden af håndværksmestrene at forhandle.
Synonymer: Foretagende, værkdrift.

Entrere
Tiltræde, gå ind på, træffe aftale.

Entry
Entry (engelsk), sportsudtryk for indskud ved væddeløb.

Entusiasme
Entusiasme betyder oprindelig en gudsbenådet tilstand (af græsk, fuld af det guddommelige), men er nu gået over til at være omtrent ensbetydende med begejstring, en affektagtig opblussen af følelser, der sædvanlig ikke har sindsbevægelsens karakter. Entusiasme kan vel lejlighedsvis, under særlige ydre forhold, forekomme hos ethvert menneske; hos enkelte personer er entusiasme et mere konstant fænomen og må da betragtes som udslag af et specielt temperament. Sådanne mennesker, entusiaster, vil i almindelighed være lidet kritiske og handledygtige, fordi affekten altid hæmmer den rolige overvejelse og som oftest forløber hurtigt, så at de stærkt opblussende følelser sjældent bliver motiver til vedholdende anstrengelser.
Synonymer: Henrykkelse, ildhu.

Entusiastisk
Højstemt.

Enumeration
Enumeration (latin), optælling, opregning. Det tilsvarende verbum er enumerére.

Enyalios
Se artiklen: Enyalios

Enyo
Se artiklen: Enyo

Enza
Enza, flod i Norditalien, biflod til Po, har sine kilder på nordøstskråningen af Apenninerne vestsydvest for Modena, skiller provinserne Parma og Reggio og udmunder i Po efter et løb på 110 kilometer omtrent på samme sted som floden Parma.

Enzio
Enzio, søn af kejser Frederik 2. af Hohenstanfen. Se artiklen: Enzio

Enzym
Et enzym er et protein som hjælper med at udføre en bestemt proces. For eksempel hjælper enzymer i vaskepulveret med at opløse snavset (se protein).

Enø
Enø danner kysten af Sjælland sydøst for Karrebæksminde. Den er cirka 2 kilometer lang, og indenfor ligger den grunde Karrebæk Fjord.

eo ipso
eo ipso (latin), netop derved, med det samme, uden videre

Eodem
Eodem (latin), underforstået die, på samme dag.

Eordaia
Eordaia, oldgræsk navn på et landskab i Makedonien, der omfattede strækningerne vest for Emathien, hvorfra det adskilles ved bjergkæden Bermios, og syd for den nuværende sø ved Ostrovo.

Eos
Morgenrødens gudinde i græsk mytologi.

Epafos
Epafos efter græske sagn søn af Zeus og Io. Se artiklen: Epafos

Epagomener
Epagomener (græsk: »de tilføjede«) kaldes de 5 dage, der blev tilføjede i slutningen af det ægyptiske år, for at få dets længde lig solårets.

Epanaléosis
Epanalépsis (græsk), genoptagelse, en talefigur, der består i gentagelsen af eet eller flere ord enten lige efter hinanden eller i begyndelsen af flere sætninger eller sætningsled (for eksempel »De svandt, de svandt, de glade barndomsdage«).

Epanastrofe
Epanastrofe, den talefigur, at lade et sætningsled begynde med samme ord, hvormed det foregående ender.

Epanodos
Epanodos (græsk: tilbagevenden, latin regréssio) talefigur, bestående i gentagelsen af de samme ord på en anden måde.