LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Hono -

Honorar
Vederlag, løs lønning.

Honoratiores
Spidserne, storfolk.

Honoré de Balzac
Den franske forfatter Honoré de Balzac (1799-1850) skrev i alt 91 romaner.

Honorere
Lønne, indfri.

Honshû
Honshu er en japansk ø på 225.000 kvadratkilometer. Byen Hiroshima er beliggende på Honshu.

Hoplit
Hoplit, hos oldtidens grækere navnet på hærens kernetropper, det sværtbevæbnede fodfolk. Se artiklen: Hoplit

Hora
Hora er latin for time. Det forkortes normalt som h.

Horae
Horaerne var hos oldtidens grækere gudinder for naturens regelmæssige gang. Se artiklen: Horaerne

Horatio Kitchener
Lord Horatio Herbert Kitchener (24. juni 1850 - 5. juni 1916) var engelsk general. Han gjorde tjeneste i Palæstina (1874-1878), Cypern (1878-1882), Sudan (1883-1885) og Boerkrigen (1902-1909). Ved 1. verdenskrigs udbrud blev han udnævnt til krigsminister. Han døde i 1916, da hans krydser rammer en tysk mine.

Horbelev
Horbelev er beliggende på Falster og har 618 indbyggere.

Hordaland
Hordaland er en provins i Norge. Provinsen havde i 2002 438.253 indbyggere, svarende til 9,6 % af Norges befolkning. Arealet er på 15.634 kvadratkilometer. Administrationen er beliggende i Bergen.
Kommuner
* Askøy
* Austevoll
* Austrheim
* Bergen
* Bømlo
* Eidfjord
* Etne
* Fedje
* Fitjar
* Fjell
* Fusa
* Granvin
* Jondal
* Kvam
* Kvinnherad
* Lindås
* Masfjorden
* Meland
* Modalen
* Odda
* Os
* Osterøy
* Radøy
* Samnanger
* Stord
* Sund
* Sveio
* Tysnes
* Ullensvang
* Ulvik
* Vaksdal
* Voss
* Øygarden

Horisont
Synskreds, kimming; fatteevne.

Horisontal
Vandret.

Horisontal genoverførsel
Når gener overføres fra en art til en anden, for eksempel overførsel af gener fra bakterier til mennesker.

Horribel
Grufuld, rædsom.

Hormon
Hormoner er signalstoffer i kroppen der udløser forskellige reaktioner.
Eksempler på hormoner:
* Adrenalin
* Østrogen

Hormuzstrædet
Forbinder det Arabiske Hav med den Persiske Bugt.

Horne Land
Horne Land, en meget uregelmæssig formet halvø i det sydvestlige Fyn. Se artiklen: Horne Land

Horns krig
Horns krig 1644 - 1645 i Skånelandene opkaldt efter den svenske øverstbefalende Gustav Horn anses for en af de værste og mest brutale svenske plyndringskrige i Skåneland.

Horos
Horos, ægyptisk gud. Se artiklen: Horos

Horreby
Horreby er beliggende på Falster og har 315 indbyggere.

Hors d'oeuvre
Fransk for let forret.

Horsens
Horsens er en dansk by med godt 55.000 indbyggere. Se artiklen Horsens

Hortensia von And
Hortensia von And er en figur i Disneys tegneserier. Hun blev født i 1876 i Glasgow, Skotland. Hendes forældre var Frederik von And og Clementine O'And. Hun har fra hun var helt lille haft et ubehageligt temperement. I 1902 kom hendes ældre bror Joakim von And til Skotland, og tog hende og deres søster Andrea von And med sig. Da Joakim etablerede Andeby, Calisota, USA som hans hjemmebase, startede han med at rejse jorden rundt, for at udvide hans finansielle imperium. Fra 1902 til 1930 styrede hans søstre det hele fra hjemmebasen, mens han var væk. I løbet af disse år mødte hun sin kæreste Rapmus And, som hun giftede sig med i 1920. Senere samme år fødte hun to tvillinger. Hendes søn fik navnet Anders And og datteren Della And. Af de to, var det kun drengen der arvede hans mors temperement. Ved en kamp med Joakim i 1930 sluttede alt sammenhold mellem ham og hans familie. Hun døde formentlig i 1948, da Joakim dette år nævnte, at han var den sidste von And.

Horus
Horus, himmelgud (Ægypten). Se artiklen: Horos

Hospital
Sygehus. I tidligere tider betegnelse for en fattiggård eller »mild« stiftelse. (Man husker måske H.C. Andersens fortælling om de gamle koner i Odense Hospital i hans barndom.) Dette er baggrunden for at mange hospitaler uden for København kaldes »sygehuse«.

Hospits
Gæstehjem, herberg.

Hostie
Nadverbrød.

Hovedstad
Byen, hvori et lands regering findes.

Hovvarpner
Hovvarpner er Friggs hest i den nordiske mytologi.

Hræsvælg
Fra nordisk mytologi. En kæmpe jætte i form af verdens største ørn. Den bor mod nordøst og danner vindene og bølgerne med sine store vingeslag. Hræsvælg (hræsvelgr) betyder ligsluger.

HTTP
HTTP er en forkortelse for Hypertext Transfer Protocol, som er en protokol, som primært bruges til kommunikation på WWW.
Specifikationerne bestemmes af W3C (World Wide Web Consortium)
HTTP er en protokol der spørger en server på port 80 om specifikke sider. Serveren svarer med en fil eller en fejlbesked. Filen er i RFC format.
HTTP 1,0 er forskellig fra andre protokoler (såsom FTP), idet forbindelsen afbrydes, efter at den ønsket opgave er udført (eller en serie af opgaver er udført). Dette er ideelt for WWW, hvor sider bliver linket til fra andre servere. Det kan dog skabe problemer for Web-Designeren, da der kan være behov for at kende brugerens nurværende situation på serveren. Dette kan registeres i såkaldt Cookies. HTTP 1,1 opretholder forbindelsen.
Der findes en anden slags og mere sikker protokol kaldet HTTPS, som kan bruge enhver slags kryptering, så længe den forstås på begge sider.

HTTPS
HTTPS er en krypteret udgave af HTTP. HTTPS er en protokol på Internettet der oftest bruges i forbindelse med tjenester hvor kun afsender og modtager må kende meddelelsen, for eksempel netbanker, kredit kort betaling via Internettet og tilmelding hvor CPR-nummer skal opgives.
Stort set alle moderne web-browsere forstår denne protokol.

Hu
Hu er en lille jætte, der bor hos Udgårdsloke i den nordiske mytologi. Hu er en personificering af Udgårdslokes tanker, og da Tjalfe og Hu løber om kap i et væddemål vinder Hu stort, da han bevæger sig hurtigere end øjet kan blinke.

Huang He
Kinesisk navn for Den Gule Flod.

Hubertus
Jægernes skytshelgen, hvis helgendag fejres med jagtridning.

Hugin
Hugin er i nordisk mytologi den ene af Odins to ravne.

HUGO
Det globale samarbejde om kortlægning af menneskets genom (Human Genome Project Organisation).

Hugo Capet
Hugo Capet, fransk konge. Se artiklen: Hugo Capet

Hugo Radolin
Hugo Radolin, tysk diplomat. Se artiklen: Hugo Radolin

Hugorm
Hugormen er danmarks eneste giftslange. Se artiklen: Hugorm

Hukommelse
Hukommelse er et begreb som dækker over evnen til at kunne gemme informationer i et system. Disse informationer kan senere hentes frem og bruges i en sammenhæng, enten direkte eller bearbejdede. Eksempler på medier til lagring af hukommelse, kan være hjerne, RAM, ROM og harddisk.

Huldue
Huldue, fugl. Se artiklen: Huldue

Huleforskning
Huleforskning hedder med et andet ord speleologi. Franskmanden Édouard Alfred Martel, (1859-1938) betragtes som huleforskningens grundlægger.

Hulk
I både Danmark og USA kendt som Hulk. Første blad udkom så tidligt som 1962, men efter kun 6 numre lukkede bladet. Siden kunne man følge korte Hulk-historier i Tales to Astonish, et blad som fra nr. 102 skiftede navn til Hulk. I Danmark kan man finde Hulk-historier i Daredevil og Mega-Marvel.

Hulspids
Riffelprojektil med hul i spidsen.

Human
Menneskelig, menneskekærlig, godhjertet.

Humanitet
Menneskelighed, medfølelse.

Humboldt-Universität zu Berlin
Humboldt-Universität zu Berlin er Berlins ældste universitet, grundlagt i 1810 af den liberale preussiske uddannelsesreformator og lingvist Wilhelm von Humboldt.
Universitetet har huset mange af Tyskland største tænkere over de siste to århundreder, blandt andre filosofferne J.G. Fichte, Friedrich Schelling, G.W.F. Hegel, Arthur Schopenhauer, Karl Marx, teologen Friedrich Schleiermacher, retsteoretikeren Friedrich Karl von Savigny, fysikerne Albert Einstein og Max Planck. 29 Nobelpristagere har haft deres virke ved universitetet.

Humboldtpingvin
Humboldtpingvinen lever ved Sydamerikas vestkyst. Se artiklen: Humboldtpingvin

Humle
Humlen har været anvendt som krydderi til gærede drikke i mange århundreder. Helt tilbage ved vikingerne anvendtes humle i mjødbrygningen.
Humlen indeholder resin, der giver den bitre smag, og over 300 forskellige essentielle olier. Olierne giver de citrusagtige, blomstrede og krydrede aromatiske nuancer. Blandt de over 300 forskellige olier er det kun fire, der har afgørende indflydelse på øllets aroma og som især giver smag: myrcene, caryophellene, farnesene og humulene.
Humle dyrkes i dag i et bælte fra cirka 40-55 nordlig breddegrad. De største og vigtigste humleområder ligger i Bøhmen, Sydtyskland, det sydlige England, det nordvestlige USA, Slovenien, det sydlige Belgien, det nordlige Frankrig og i området omkring Lublin i Polen. Også i New Zealand og på Tasmanien dyrkes humlen.
Humleplanten er en stor kraftig flerårig slyngplante. Det er hunplantens kogler, der anvendes som smagsgiver.

Humlebiflagermus
Humblefiflagermusen er verdens mindste pattedyr med en vægt på blot to gram. De lever i det sydvestlige Thailand.
Humlebiflagermusen har senest delt en fælles forfader med en anden flagermus for cirka 43 millioner år siden, hvilket gør den unik i form af dens genetiske arv.
Flagermusen er stærkt truet af især skovbrande.

Hummer
Hummeren kravler hen over havbunden for at finde føde der består af små fisk og små krebsdyr. Den svømmer baglæns ved at smække halen ind under sig. Mens den vokser bliver den nødt til at skifte skallen, som revner og falder af. Hummeren kravler i sikkerhed for fjender, for den nye skal er blød i starten. Men det er så praktisk, at hvis den mister sin klo vokser der en ny ud. Dens fjender er mennesket eller en anden hummer. Den fanger sit bytte med sine kløer og holder det med kløerne.

Humor
Lune.

Humoristisk
Spøgefuld, skæmtsom.

Humør
Sindsstemning, (godt) lune.

Hunde
Hunde er en familie af kødædende pattedyr. Se artiklen: Hunde

Hundegalskab
Vaccinen mod hundegalskab blev fremstillet i Frankrig af Louis Pasteur i 1885.

Hundende
Hundende (søvæsen), de yderste, dobbelte ender af garnene i et tov, der er fremkommet ved garnets befæstelse til reberhjulet.

Hundested
Hundested, fiskerleje og stationsby i Nordsjælland på vestkysten af halvøen Halsnæs ved mundingen af Isefjord, cirka 12 km vest for Frederiksværk.

Hundestejler
1. Hundestejler, familie af fisk. Se artiklen: Hundestejler
2. Hundestejler, orden af fisk. Se artiklen: Hundestejler

Hurdle
Risgærde.

Hurdleløb
Hækkeløb.

Huron sø
Sø mellem USA og Canada med et areal på 59.570 kvadratkilometer. Største dybde 229 meter.

Husfoged
Husfoged var før 1864 i Slesvig og Holsten benævnelsen på en i reglen kongelig udnævnt embedsmand, hvem det påhvilede at have overtilsyn med vejene i hans embedskreds så vel som med skovene, de offentlige bygninger og ægtkørselsvæsenet, ligesom han også deltog i udskrivningsforretninger og afholdt skovauktioner. Hans embedsdistrikt faldt som regel sammen med amtet, men forskellige amter var dog delte i flere husfogeddistrikter. Enkelte steder, således i Ejdersted, manglede embedet, og undertiden var det forenet med embedet som amtsforvalter eller branddirektør. Husfoged, der er en sammensætning af hus i betydningen »befæstet slot« og altså er det samme som slotsfoged, var oprindelig en privat betjent eller medhjælper i lensmandens eller amtmandens tjeneste, og en husfoged af denne art omtales også i enkelte danske len i tiden før 1660, hvor han dog havde et væsentligt andet forretningsområde, end den ovennævnte slesvigske embedsmand i senere tid havde.

Husfred
Husfred var i den ældre danske ret betegnelsen for den særlige, forhøjede retsbeskyttelse eller fred, som en mand nød i sit eget hus, og som fandt udtryk i, at dér forøvet drab og vold (husfredsbrud, undertiden blot husfred alene) straffedes strengere end ellers, enten med fredløshed eller dog med en bod af 40 mark til den fornærmede eller ved drab hans slægt og 40 mark til kongen udover den sædvanlige bod.

De ældste bestemmelser henfører kun drab under husfredsbrud, idet tilføjelse af sår og slag indbefattedes under hærværk, men efterhånden udskiltes de fra dette begreb og sammenstilles med drab, enten således at de straffes lige så strengt som dette eller — hvad der er reglen — således at straffen fastsættes lavere. Det var ikke blot husherren, men også familiemedlemmerne og i hvert fald under visse betingelser tyendet, som nød godt af den forhøjede retsbeskyttelse, der endog ifølge nogle bestemmelser udstraktes til gæsterne, men en betingelse for, at de strengere straffe skulle finde anvendelse var det i alle tilfælde, at forbrydelsen blev begået med fuldt overlæg efter en plan, der var fattet, inden vedkommende betrådte huset, og det var derfor ikke husfredsbrud, når en person, der uden ond hensigt havde indfundet sig i et hus, under sit ophold dér blev uenig med husbeboerne og derefter øvede vold imod dem.

Husfred omfattede ikke blot selve huset, men også gården, hvorfor der også tales om gårdfred, og enkelte bestemmelser udstrækker beskyttelsen endnu videre for eksempel til skib eller det steder ude på marken, hvor en person midlertidig har taget ophold. Husfredsbrud opretholdes endnu som særligt forbrydelsesbegreb i Danske Lov 6-9 og forsvinder først fra lovgivningen ved Straffeloven af 1866.

Husgeråd
Bohave, indbo.

Hushold
Hushold er den del af økonomien der omhandler livet i den enkelte familie (i modsætning til samfundsøkonomi). Under hushold hører blandt andet madlavning.

Husholdning
Husholdning. Ved husholdning forstås den daglige gennemførelse af forbrugets ordning inden for en bestemt kreds med fælles midler til rådighed. Først og fremmest anvendes ordet om den inden for en familie eller anden husstand udfoldede økonomiske virksomhed, hvorved der sørges for, at der med de indtægter, der står til anvendelse, og med det arbejde, der udrettes til husholdningens førelse, på bedste måde sørges for mad, klæder, varme, lys, vask, tag over hovedet og så videre til husstandens medlemmer.

Hushovmester
Hushovmester (fransk maître d’hôtel), første tjener i en stor husholdning, står i spidsen for tjenerskabet, sørger for inventarets vedligeholdelse og træffer overenskomst med leverandørerne af de daglige fornødenheder.

Huskarl
Huskarl betegnede oprindelig enhver fri mand, som, stod i en anden mands tjeneste, således at han hørte til hans husstand, men i oldtiden og den tidlige middelalder brugtes det dog ganske særlig om hirdmændene, det vil sige medlemmerne af det krigerfølge, som konger og høvdinger på den tid plejede at omgive sig med. Medlemmerne af den af Knud den Store i England oprettede hird, Tinglid, kaldtes således huskarle, og at udtrykket også har været anvendt her i landet, fremgår af, at huskarlestævne endnu på Valdemarernes tid var betegnelsen for forsamlingen af den danske konges hirdmænd og huskarledom betegnelsen for en af denne forsamling afsagt dom.

I Norge, hvor ordet sikkert oprindelig har været benyttet på samme måde som i Danmark, brugtes det derimod længere ned i middelalderen ikke om hirdmændene i almindelighed, men kun om hirdens laveste klasse.

Husmår
Husmår, pattedyr. Se artiklen: Husmår

Hussitter.
Hussitter kaldes de bøhmere, som med Huss rejste sig for at forsvare deres nationalitet over for kejser og pave. Se artiklen: Hussitterkrigene

Husurne
Husurner, lerkar formede som et hus, er fra Italien op gennem Europa ikke helt sjælden fundet. Som regel har de været anvendt som gravgemme for brændte ben; næsten altid gengiver de det runde hus, der antageligt var samtidens almindelige hustype. I Danmark kendes de fra bronzealderens senere del og har givet vigtige bidrag til oplysning om oldtidens hus.

Hutchinson
Hutchinson, by i USA, stat Kansas, ligger 220 km vestsydvest for Topeka 465 meter over havet ved Arkansas River.

Hutchinsonit
Hutchinsonit, et mineral af noget ubestemt sammensætning, indeholdende sølv, thallium, bly, arsen og svovl som væsentlige bestanddele; forekommer som dybrøde, diamantglinsende, fladerige og veludviklede krystaller ved Binn i Schweiz.

Hutchinsons Triade
Hutchinsons Triade benævnes i et symptomkompleks, som tilhører den medfødte syfilis, og som består i døvhed, en særlig form af hornhindesår samt en afrundet, indkærvet bygning af fortænderne, de såkaldte Hutchinsonske tænder.

Hvaler
Hvaler er en orden af pattedyr. Se artiklen: Hvaler

Hvede
En af Danmarks allerførste kulturplanter er hveden. Den dukkede op for omkring 7.000 år siden. Hvede inddeles i tre grupper alt efter kromosomtal. Enkorngruppen har 14 kromosomer. Emmergruppen har 28 kromosomer, og speltgruppen har 42 kromosomer

Hvid stork
Hvid stork eller almindelig stork er udbredt i det meste af Østeuropa. Se artiklen: Hvid stork

Hvid åkande
Danmarks største blomst er den hvide åkandes blomst. Den kan blive op til 20 centimeter i diameter.

Hvidehavet
Hvidehavet er beliggende i det nordlige Rusland.

Hviderusland
Hviderusland, også kaldt Belarus, er et land i det østlige Europa. Se artiklen: Hviderusland

Hvidhovedet havørn
Hvidhovedet havørn, er letgenkendelig på sit snehvide hoved og hals. Se artiklen: Hvidhovedet havørn

Hvidrygget grib
Hvidrygget grib (Gyps africanus) lever i den sydlige del af Afrika. De er en del en familie på 14 arter af gribbe.
De lever primært af ådsler, ofte rester af de store kattes måltider.

Hvidsten Kro
Hvidsten Kro stammer fra 1634 da den første kro blev bygget ved Mariagerlandevejen i Hald.
Hjemsted for Hvidstengruppen.

Hvidstengruppen
Hvidstengruppen 1943 - 1944 var en dansk modstandsgruppe, der under besættelsen var beskæftiget med at modtage materiel nedkastet fra engelske fly. Gruppen var centreret om Hvidsten Kro og kroejer Marius Fiil.
Gruppen blev røbet af en engelsk faldskærmsmand, fanget af tyskerne og henrettet i 1944.

Hvidtøl
En gul eller brun øltype med under 2,25% alkohol.

Hvilling
Hvillingen er fra torskefamilien, den har et lille overbid med spidse tynde tænder. Man kan kende den på en sort plet ved roden af brystfinnen. Den findes i Sortehavet, Middelhavet, Atlanterhavet og langs alle kyster fra Gibraltar til Nordnorge, og selvfølgelig også ved de danske kyster.
Hvillingerne svømmer i stimer, så kan de bedre klare sig mod fjender. Hvillingen kan blive op til 70 centimeter og veje cirka tre kilo.
Hvillingen lever af småfisk, som der er mange af i Vadehavet, og dens fjender er fisk, der er større end den selv og havpattedyr som sæler og marsvin.

Hvinand
Hvinand (Bucephala clangula) er en dykand.
Hannen og hunnen har i løbet af vinteren forskellige farver. Hannen har sortgrønt hoved med hvide kindpletter. En sort ryg, hvid hals og bug. Hunnen har brunt hoved, gråbrun ryg og hvid bugside. Hannen ligner hunnen om sommeren.
Hvinand er almindelig i Danmark som vintergæst.
Hvinand lever primært ved søer og kyster og dens fødekilder er vandplanter, insekter, snegle, muslinger og småfisk.

Hvirveldyr
Hvirveldyr (Vertebrata) er dyr i hvis indre der findes et akseskelet af brusk, ben eller forbenet brusk kaldet en rygsøjle.
De fleste hvirveldyr har udviklet to par lemmer samt en hjernekasse.

Hyde Park
Hyde Park er beliggende i London. Parken er kendt for sin Speakers Corner.

Hydra
Hydra er en måne omkring planeten Pluto. Se artiklen: Hydra

Hydraulisk
Vand-, væske-

Hydraulisk maskine
Vandkværn

Hydraulisk presse
Vandpresse.

Hydrogen ion
Hydrogen er et grundstof. Et hydrogen atom angives tit bare med et H.
Hvis hydrogen atomet mangler en elektron, vil det gerne reagere med andre grundstoffer og molekyler.
Når det sker kaldes hydrogen i stedet for en hydrogen ion.
En hydrogen ion angives som H+.
Syrer og baser bytter hydrogen ioner.

Hygiejne
Helselære, helserøgt.

Hygiejnisk
Helse-; sund, renlig.

Hyologi
Hyologi er studiet af svin og svineavl.

Hyper-
Overvættes, alt for.

Hyperkritisk
Dadlevorn.

Hyperæstesi
Overfølsomhed.

Hypnos
Hypnos er i den græske mytologi søvnens gud. Han er en tvillingebror til Thanatos, dødens gud.

Hypnotisk
Søvndyssende, sjælstvingende, villietvungen.

Hypokondri
Tungsind, helseangst.

Hypotek
Underpant.

Hypotese
Grundsætning, forudsætning, gisning.

Hyrdefugle
Hyrdefugle er en familie af fugle med tre arter.
* Anhima (Anhima cornuta)
* Toppet Chaja (Chauna chavaria)
* Sorthalset Chaja (Chauna torquata)

Hysterisk
Nerveskør (skabagtig).

Hæmofili
Hæmofili, blødersygdom. Se artiklen: Hæmofili

Hæmofobi
Hæmofobi er en fobi der betegner en frygt for blod.

Hæmoglobin
Hæmoglobin er det molekyle, som fragter iltmolekylerne fra lungerne ud til musklerne. Hæmoglobin er det stof, som gør vores blod rødt. Kan også betegnes som blodstof.
Hæmoglobinmolekylet kan transportere fire iltatomer ad gangen. I musklerne bliver ilten overgivet til proteinet myoglobin og hæmoglobin optager affaldsstoffet CO2, der transporteres med tilbage til lungerne hvor det udskilles i udåndingsluften.

Hæmorrhoider
Blodknuder, takker.

Hængebro
En hængebro er en bro der består af to par piller i hver ende af et center spænd, med to eller flere kabler mellem dem. Broen er ophængt i vertikale kabler eller stænger der er sat fast på hovedkablerne. Hovedkablerne fortsætter henover pillerne og er fstnet til jorden.
Hængebroen er udviklet sent i det 19. århundrede, og er blevet brugt meget siden da.
Verdens længste hængebroer, efter bredden mellem de to center piller:
1. Akashi-Kaikyo broen (Japan) 1.991 meter - 1991
2. Storebæltsbroen (Danmark) 1.624 meter - 1998
3. Humber Bridge (England) 1.410 meter - 1981
4. Jangyn broen (Kina, Yangtse floden) 1.385 meter - 1999
5. Tsing Ma broen (Hong Kong) 1.377 meter - 1997
6. Verrazano Narrows Bridge (USA) 1.298 meter - 1964
7. Golden Gate Bridge (USA) 1.280 meter - 1937
8. Hoga Kusten (Sverige) - 1.210 meter - 1997
9. Mackinac Bridge (USA) 1.158 meter - 1957
10. Minami Bisan-Seto broen (Japan) 1.118 meter - 1988
Navn på den japanske bro er uafklaret (Akashi-Kaiko eller Akashi-Kaikyo)

Hærvejen
Historisk vejstrækning ned gennem Jylland, som går helt tilbage til Vikingetiden. I Rødekro Kommune står der på Hærvejen en runesten fra cirka år 900 med indskriften Hærulf.

Hættemåge
Hættemåge, måge. Se artiklen: Hættemåge

Høge og ørne
Høge og ørne er en familie af rovfugle. Se artiklen: Høge og ørne

Højkommissær
Højkommissær er den sædvanlige gengivelse af engelsk High Commissioner.
Landene i det britiske statssamfund (Commonwealth) har diplomatiske repræsentanter hos hinanden; disse betegnes dog ikke »ambassadører« eller »gesandter«, men højkommissærer.

Højriis
»Eventyrslot« på Mors i Nordjylland.

Højt fra træets grønne top
Højt fra træets grønne top er skrevet af Peter Faber, og melodien er skrevet af E. Hornemann i 1848.

Høns
Høns, tamhøns (Gallus) er en del af fasangruppen indenfor hønsefulgene.
Høns er oprindelig tæmmede junglehøns (bankivahøns) fra Sydøstasiens skove.

Høstprincip
I jagterminologi en betegnelse for afskydning inden for rammerne af det antal individer, der alligevel naturligt dør i løbet af året.

Håkan Röde
Håkan Röde, svensk konge. se artiklen: Håkan Röde

Håndbold
Håndbold, sportsgren. Se artiklen: Håndbold

Håndfæstning
En håndfæstning er et dokument kongerne før 1660 måtte underskrive for at blive valgt.

Håndsvingfjer
De yderste lange fjer, der er fæstnet til de yderste led på vingen.

Hårdtforkromet
En elektronisk overfladebehandling af den indvendige side af løbet.

Hårik den Gamle
Dansk konge cirka 827-854.

Hårik den Unge
Dansk konge 854 - cirka 870.