LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Jers -

Jersey
Uldent stof.

Jersey-kvæg
Små engelske køer.

Jerusalem
1. Jerusalem (Hebraisk: Yerushalayim; Arabisk: al-Quds), by i Mellemøsten. Det Palæstinensiske selvstyre gør krav på byen som hovedstad i en palænensisk stat. De har deres aktuelle hovedsæde i Jericho. Israel gør også krav på Jerusalem som hovedstad. Ingen andre lande anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, så alle udenlandske ambassader ligger i Tel Aviv.
Kong Salomon havde sit hovedsæde i byen.
2. Jerusalem er en bog af Selma Lagerlöf, der handler om svenske bønder, der tager på pilgrimstogt til Palæstina. Roman blev filmatiseret i 1996 med Bille August som instruktør.

Jesper Brochmand
Jesper Brochmand (1488 - 11. november 1572), kgl. sekretær, født i København, død sammested. Brochmand indtog som øverste sekretær i Kancelliet under
kongerne Christian 2., Frederik 1. og Christian 3. (1514-omtrent 1545) en ikke ubetydelig stilling, navnlig under diplomatiske forhandlinger. 1520 ledsagede han således Christian 2. til Stockholm og reddede på tilbagevejen ved sin snildhed en af munkene i Nydale Kloster fra at blive dræbt. Han var en modstander af Sigbrit og hendes Ven, Diderik Slagheck, men forstod dog at bevare sin indflydelse hos Christian 2. Hans efterladte breve viser ham som en åbenhjertig, jovial og brav karakter.

Jesperhus
Familieattraktion på Mors, kendt for sin blomsterpark.

Jesse Owens
Det var den sorte Jesse Owens, der ved OL i Berlin 1936 ødelagde Hitlers teori om den germanske races overlegenhed, da han vandt 4 OL-guldmedaljer i løb og
længdespring. Jesse Owens døde den 31. marts 1980 66 år gammel.

Jesuit
1. En jesuit er et medlem af jesuitterordenen.
2. En jesuit er en person der hylder princippet, at hensigten helliger midlet.
3. Snu og bedragerisk person.

Jesuiterordenen
Jesuiterordenen (latin: Societas Jesu), katolsk orden grundlagt i 1534 af Ignatius Loyola og stadfæstet af paven i 1540.
Ordenen havde ingen ordensdragt eller klostre.
Jesuiterordenen var i en periode en af de mægtigste organisationer indenfor den katolske kirke, og spillede en afgørende rolle under modreformationen og i den katolske hedningemission.
Ordenen blev ophævet i 1773, men genoprettet i 1814.

Jesuitisk
1. Vedrørende jesuitterne.
2. Snu, listig, lumsk, falsk.

Jesuitisme
Jesuitisk moral og vandel.

Jesus
Jesus er en, ifølge Biblen, historisk person. Her omtales han som værende Guds søn.
Vores tidsregning er baseret på hans formodede fødselsår, som år 1.
År 0 findes ikke, fordi man ikke kendte tallet 0 da man lavde tidsregningen. Året før år 1 er derfor år 1 f.Kr.
Mange kristne mener at Jesus af Nazareth var enebarn, mange andre mener at han havde halvbrødre, og et fåtal mener at han havde mindst fire brødre og mindst to søstre. (Markusevangeliet 6.3).
I Biblen findes Jesu historie i Det Nye Testamente som består af de fire evangelier Matæus-evangeliet, Markus-evangeliet, Lukas-evangeliet og Johannes-evangeliet.
Der findes desuden nogen senere evangelier, som ikke er optaget i biblen blandt andet Thomas-evangeliet, som godt nok er nedskrevet senere end de fire første, men som til gengæld er mindre redigeret og derfor følger den mundlige tradition, som ligger til grund for evangelierne mere ordret.
Der findes mange ideer om Jesus, blandt andet har flere ment at det er to forskelige historiske Jesus-er, som er blandet sammen i Det Nye Testamente, da det var et almindeligt navn på den tid.
Det er bemærkelsesværdigt, men ofte overset, at Paulus, til trods for den centrale plads som Jesus har i hans breve (som er skrevet inden Paulus' død i 60erne) intet beretter om Jesu liv eller virksomhed forud for den sidste nadver. Om Jesu fødsel hører vi kun at »da Tidens Fylde kom, udsendte Gud sin Søn, født af en Kvinde, født under Loven« (Gal.4,4). Paulus siger således intet om at Jesus var født af en jomfru. Enten har han ikke kendt denne tradition (som ikke er bevidnet før i slutningen af 1. århundrede), eller han har misbilliget den fordi den mindede ham om hedenske religioner.

Jesus Nazaræus Rex Judæorum
Jesus Nazaræus Rex Judæorum, forkortet InRI, Jesus af Nazaret, jødernes konge.

Jet-jager
Reaktionsdrevet jagerfly.

Jetée
Jetée (fransk) betyder oprindelig en dæmning af løst udkastede sten (jeter, at kaste), eller en dæmning af pæleværk fyldt med sten, og er herfra gået over til specielt at betegne de indbyrdes parallelle dæmninger, der begrænser løbene ind til en mængde tidevandshavne langs Frankrigs og Englands kyster, lededæmninger, uafhængig af disse dæmningers konstruktion; man har således tømmerjetée, murværksjetée efter materialet, de bygges af. Ordet benyttes kun sjælden på dansk.

Jetfarvet
Kulsort.

Jeton
Jeton, spillemærke, spillebrik. Se artiklen: Jeton

Jetro
Jetro, midianitisk høvding og præst, Mose svigerfar, som skal have været jahvedyrker; efter hans råd indsatte Mose underordnede dommere for mindre sager (2. Mos. 18). Således hos elohisten, mens jahvisten kalder Mose svigerfar Reguel.

Jetstrøm
Kraftig (østgående) vind, der ofte blæser i 6-15 kilometers højde.

Jettatore
Jettatore (italiensk) kaldes den, der har »onde øjne« og derved fremkalder fortryllelse, fascinum. Troen på jettaorens magt var meget almindelig i Italien og andre sydeuropæiske lande.

Jetti-shar
Jetti-shar, »de 7 byers land«, tyrkisk benævnelse på det af Jacub Beg 1865 stiftederRige i Østturkestan. De 7 byer, hvorefter det benævnedes, er: Kashgar, Jengi—Hissar, Jarkand, Khotan, Aksu, Karashar, Hami og Turfan. Efter dunganerppstandens undertrykkelse og Jacub Begs død kom Jetti-shar atter ind under Kinas herredømme.

Jeu
Jeu (»spil«), i orglet det samme som register.

Jeu de mots
Ordspil.

Jeumont
Jeumont, by i Nordfrankrig. Ruiner af et gammelt slot fra 13. århundrede.

Jeunesse dorée
Jeunesse dorée, forgyldt ungdom, rigmandsbørn.

Jiddisch
Jødisk omgangssprog.

Jigger
1. Transformator uden jernkerne.
2. Kort, vid damefrakke.

Jihad
1. Jihad er et arabisk ord der er udledt fra »jahada«; som direkte oversat betyder kamp eller hellig krig. Det anses som et fundamentalt princip i islam, men den betydning som det tillægges varierer betydeligt.
2. Jihad er navnet på en islamisk terrororganisation.

Jim Carrey
Jim Carrey (født 17. januar 1962) er en amerikansk skuespiller. Han blev født i Newmarket, Ontario, Canada, og hans rigtige navn er James Eugene Carrey.
Film
* 2001 The Majestic
* 2000 Grinchen - Julen er stjålet (How The Grinch Stole Christmas)
* 2000 Jeg, mig & Irene (Me, Myself & Irene)
* 1999 Man On The Moon
* 1998 The Truman Show
* 1997 Fuld af løgn (Liar Liar)
* 1995 Ace Ventura - når naturen kalder (Ace Ventura - When Nature Calls)
* 1995 Batman Forever
* 1995 Hybridmanden (The Cable Guy)
* 1994 Ace Ventura - detektiv (Ace Ventura: Pet Detective)
* 1994 Dum og dummere (Dumb and Dumber)
* 1994 The Mask
* 1989 Jordiske piger er nemme (Earth Girls Are Easy)
* 1989 Pink Cadillac
* 1988 Dødsspillet (The Dead Pool)
* 1986 Peggy Sue blev gift (Peggy Sue Got Married)
* 1985 Once Bitten

Jim Morrison
Jim Morrison, vokalist og sangskriver. Se artiklen: Jim Morrison

Jimmy Carter
Jimmy Carter var Amerikansk præsident 1976-1980. Jimmy Carter fik nobels fredspris i 2002.

Jingo
Krigslysten nationalist.

Jitterbug
En jitterbug er en amerikansk dans.

Jiu-jitsu
Japansk selvforsvarssystem.

Jive
Jitterbug-lignende dans.

Jo
Kæleform af Johanna.

Joachim Ludvig Phister
Joachim Ludvig Phister (1807-1896). Dansk skuespiller der regnes for 1800-tallets mest fremragende Holbergfremstiller. Var gift med skuespillerinden Louise Phister.

Joachimsthaler
Joachimsthaler var en sølvmønt, der blev præget fra cirka 1518 i Joachimsthal i Böhmen. Den var forbillede for blandt andet den danske daler. Se artiklen: Joachimsthaler

Joaquin Dicenta
Joaquin Dicenta, spansk dramatiker, født 1860 i Calatayud, er en af det moderne spanske skuespils betydeligste repræsentanter, med anlæg for det voldsomme, stærkt socialt interesseret, og har oftere forarget én del af publikum ved sine sujetter og deres behandling. En tid var Dicenta redaktør af El Pais; også ved andre radikale og socialistiske blade har han virket. Sin litterære virksomhed begyndte han med fortællinger og digte, men hans første drama, El suicidio de Werther, er fra 1888. Som hans hovedværk i den dramatiske genre betragtes Juan José (1895); stærkt angrebne fra visse sider blev Los irresponsables (1890), Luciano (1894) og Aurora. Andre Stykker er Honra y vida og El crimen de ayer (1908), romantisknaturalistisk skildring af kunstnerisk boheme-liv, med tragisk slutning også nogle syngespil-tekster har Dicenta forfattet. Hans samlede skuespil (Teatro) begyndte at udkomme 1907.

Job
1. Arbejde.
2. Hverv.

Jobbe
Optræde som professional børsspekulant, der søger at påvirke kurserne.

Jobber
En jobber er en professional børsspekulant, der søger at påvirke kurserne. Se artiklen: Jobber

Jobspost
Jobspost, ulykkesbudskab, sørgeligt budskab, ubehagelig efterretning (i lighed med de efterretninger, Job modtog).

Jockey
Professionel væddeløbsrytter.

Jocrisse
Jocrisse, tåbelig og naragtig tjener i franske komedier. Se artiklen: Jocrisse

Jocus
Jocus (latin), spøg; joci causa eller per jocum, for spøg; éxtra jocum eller joco remoto, spøg til side.

Jod
Jod (også kaldet Iod) er et grundstof med atomnummer 53 i det periodiske system. I daglig tale bruges jod om jodspiritus. Se også børnejod. Se artiklen: Jod

Jodhpurs
Ridebenkælder.

Jodisme
Jodforgiftning.

Jodle
Synge, så stemmen slår over. Se artiklen: Jodle

Joe (Josef) Zawinul
Født 7. juli, 1937 i Østrig. Joe Zawinul spiller piano, keyboards og er yderligere en stor komponist. Zawinul flyttede til USA i 1959, hvor han spillede i forskellige grupper, herunder Maynard Fergusons band, Cannonball Adderleys gruppe og den meget stilskabende Miles Davis' gruppe i slutningen af 1960'erne.
I 1971 danner Zawinul gruppen Weather Report sammen med saxofonisten Wayne Shorter. Gruppen opløses i 1986 men fortsætter for så vidt som gruppen the Zawinul Syndicate.

Jofur
Jofur, hædersnavn for konger og helte. Se artiklen: Jofur

Jogge
Småløbe, motionsløbe.

Johan
Johan, forkortelse af Johannes, fransk: Jean, engelsk: John, spansk Juan, portugisisk João, italiensk: Giovanni, hollandsk: Jan, dansk: Hans.

Johan 2. den Gode
Johan 2. den Gode, fransk konge. Se artiklen: Johan 2. den Gode

Johan 3.
Johan 3., svensk konge. Se artiklen: Johan 3.

Johan Christian Ryge
Johan Christian Ryge (1780-1842). Dansk læge og skuespiller, der vandt sig et blivende navn som en af de ypperste fremstillere af Oehlenschlägers helteskikkelser, men han kunne også spille komiske roller. Christian Winther hentyder hertil i det vers han skrev ved Dr. Ryges død:
Han var en Drot i Kunstens Rige.
Hans Herredom sig strakte lige
Fra 'Hakon Jarl' og ned til 'Saft'.
Lod han os le, lod han os græde,
Da var det Kunst, vi saa fremtræde
I Pagt med Sandhed, Vid og Kraft.
Ryge blev begravet på Korsurtegården ved Holmens Kirke i København.

Johan Herman Wessel
Johan Herman Wessel blev født i Norge i 1742. J.H. Wessel kom i 1761 til København fra Christiania. Hans mest kendte digt er Smeden og Bageren. Wessel skrev sin egen gravskrift:
Han aad og drak, var aldrig glad
Hans Støvlehæle gik han skæve.
Han ingen Ting bestille gad.
Til sidst han gad ej heller leve.

Johan Julius Exner
Johan Julius Exner, dansk maler. Se artiklen: Johan Julius Exner

Johan Linnemann
Johan Linnemann, dansk officer. Se artiklen: Johan Linnemann

Johan Ludvig Heiberg
Johan Ludvig Heiberg (1791-1860). Dansk dramatiker, kritiker og teaterchef. Heiberg skrev Elverhøj. Gift 1831 med Johanne Luise Heiberg. Chef for Det kongelige Teater 1849-56.

Johan uden Land
Johan uden Land, engelsk konge 1199-1216. Se artiklen: Johan uden Land

Johan Sverkersson
Johan Sverkersson, svensk konge. Se artiklen: Johan Sverkersson

Johann Georg Leopold Mozart
Johann Georg Leopold Mozart, tysk musiker (1719-1787). Se artiklen: Johann Georg Leopold Mozart

Johann Joachim Quantz
Johann Joachim Quantz (1697-1773), tysk fløjtenist og komponist. Lærer for Friedrich 2. af Preussen. Over 300 koncerter og 200 andre værker for fløjte.

Johann Wolfgang von Goethe
Johann Wolfgang von Goethe havde en IQ på 210. Gennemsnits IQ'en ligger på 90-110.

Johanna
(eller Johanne) kommer af hebraisk »Gud har handlet nådigt«. Angives at være navnet på en af kvinderne ved Jesu grav.

Johanna Quandt
Den tyske kvinde Johanna Quandt regnes for verdens rigeste kvinde med en formue på cirka 110 milliarder kroner.

Johanne
Se Johanna

Johanne Luise Heiberg
Johanne Luise Heiberg (1812-1890). Dansk skuespillerinde gift med Johan Ludvig Heiberg. Hun var sin tids førende skuespillerinde på Det Kgl. Teater.

Johannes
Johannes, drengenavn. Se artiklen: Johannes

Johannes Ewald (1743-1781), dansk digter. Se artiklen: Johannes Ewald

Johannes Kepler
Johannes Kepler (1571-1630) var en tysk astronom og matematiker. Tycho Brahes elev og assistent på Ven og i Prag. På grundlag af Tychos nøjagtige observationer af planeten Mars formulerede Kepler de tre berømte keplerske love som senere blev grundlag for Newtons tyngdelov.

Johannes V. Jensen
Modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur.

Johannesburg
Johannesburg, by i Sydafrika.

John Adams
John Adams, USA's 2. præsident. Se artiklen: John Adams

John af Tigris af Abessinien
Tidligere konge af Etiopien.

John Bull
Øgenavn for den engelske nation.

John Cleese
John Marwood Cleese (født 27. oktober 1939) er en britisk komiker, skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør. Se artiklen: John Cleese

John Couch Adams
1819-1892. Engelsk astronom og matematiker som i en alder af 24 var den første til at forudsige positionen af en planet udenfor Uranus. Men desværre offentliggjorde Adams ikke sin forudsigelse. Galle bekræftede eksistensen af Neptun baseret på en uafhængig beregning udført af Le Verrier.

John Dalton
John Dalton, engelsk naturvidenskabsmand. Se artiklen: John Dalton

John Hadley
John Hadley (1682 - 1744), forfærdigede det første større spejlteleskop, men er især kendt ved den efter ham benævnte spejlsekstant, hvis egentlige opfinder Newton er.

John Hely Hutchinson
John Hely Hutchinson, greve af Donaughmore. Se artiklen: John Hely Hutchinson

John Linnel
John Linnel, engelsk maler. Se artiklen: John Linnel

John Logie Baird
John Logie Baird (13. august 1888 - 14. juni 1946) var den første som opfandt et fungerende tv-system som var i stand til at vise billeder i grå nuancer. Baird demonstrerede sit system til the Royal Institution og en journalist fra The Times den 26. januar 1926 i Soho-distriktet i London.
Den 8. februar 1928 lykkedes det ham som den første, at overføre et fjernsynsbillede fra London til New York via et 6.000 km langt søkabel. Tilskuerne så en mand og en kvinde, der rystede på hovedet.

John McGregor
John McGregor stiftede i 1866 verdens første kajakklub, Canoe Club, som
senere blev omdøbt til Royal Canoe Club.

John O'Groats
John O'Groats, er den nordligst beliggende fastlandsby i Skotland. Se artiklen: John O'Groats

John O'Groats House
John O'Groats House kaldes et sted på Skotlands nordkyst. Se artiklen: John O'Groats House

John Quincy Adams
John Quincy Adams, den 6. amerikanske præsident (1825-1829). Se artiklen: John Quincy Adams

John Ronald Reuel Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien, engelsk forfatter. Se artiklen: John Ronald Reuel Tolkien

John Wayne
Skuespilleren John Wayne, født i 1907, hed oprindelig Marion Michael Morrison. Han modtog sin første Oscar i 1970 for rollen som sherif i De Frygtløse. John Wayne blev yderligere belønnet med en æres-Oscar i 1979. Han døde samme år.

John Wesley
John Wesley (1703-91), medstifter af metodismen og leder indtil sin død.

John Wilkes Booth
Den amerikanske skuespiller John Wilkes Booth råbte: »Sic semper tyrannis« - sådan går det altid tyrannerne - da han myrdede den amerikanske præsident Abraham Lincoln den 15. april 1865 under forestillingen Our American Cousin i Fords Teatre.

Johnny Weismüller
Johnny Weismüller spillede Tarzan i 19 film, og betragtes som »verdens bedste Tarzan«.
Han var også en af verdens bedste svømmere, og satte i 1920'erne 67 verdensrekorder, og fik i alt 5 guldmedaljer ved OL i Paris i 1924.

Johnson City
Johnson City, by i USA, staten Tennessee, ligger 10 km øst for Jonesborough ved foden af Black Mountains.

Johnsonburg
Johnsonburg, by i USA, staten Pennsylvania. Ligger 155 km nordøst for Pittsburg.

Johnston
Johnston, øgruppe i Stillehavet, en samling nøgne klipper sydvest for Hawaiiøserne, til hvilke de hører.

Johnstone
Johnstone, by i det sydvestlige Skotland, Renfrewshire, ligger ved Clydes biflod Black Cart, 16 km vestsydvest for Glasgow ien kulrig egn.

Joker
1. Spøgefugl.
2. Fast trumf-spillekort.

Joki
Joki (finsk), flod.

Jokkmokk
Jokkmokk er Sveriges i areal største kommune. Kommunen er især kendt for sit samemarked som afholdes hvert år i februar.

Jokum
Jokum, mandsnavn, udviklet af det bibelske navn Joakim.

Jolablot
Jolablot (oldnordisk), ofring om julen.

Jolaferd
Jolaferd eller jolaskreid, i norsk folketro det tog af overnaturlige væsener, der drager gennem bygden om julen.

Joliet
Joliet, by i staten Illinois, USA, ved Des Plaines-floden, forbundet med Chicago ved Illinois-Michigan-kanalen.

Jolle
1. Lille åbent fartøj. Se artiklen: Jolle
2. Et tov. Se artiklen: Jolle

Jolne
Jolne (oldnordisk Jólnir), navn på Odin som den, der kommer om julen.

Jomfru
Jomfru, et plattysk låneord. Se artiklen: Jomfru

Jomfruen
Jomfruen, stjernebillede. Se artiklen: Jomfruen

Jomfrurejse
Betegnelse for et skibs første rejse.

Jomfruøerne
Jomfruøerneer en øgruppe i Det Caribiske Hav. Se artiklen: Jomfruøerne

Jomsborg
Jomsborg nordisk navn på en vendisk købstad ved Oderens munding. Se artiklen: Jomsborg

Jomsvikingernes saga
Jomsvikingernes saga eller Jomsvikingasaga tilhører den ældre række af islandske sagaværker. Se artiklen: Jomsvikingernes saga

Jomsvikinger
Jomsvikinger navn på det af den danske besætning i Jomsborg dannede krigersamfund. Se artiklen: Jomsvikinger

Jon
Jon, en af de mange nordiske forkortelser (sammenlign Jens, Hans, Johan og så videre) af det bibelske navn Johannes; særlig på Island har navnet i denne form fået national borgerret.

Jona
Jona eller Icolmkill, lille ø ved Skotlands vestkyst, hørende til de indre Hebrider, ligger tæt ved det sydvestlige hjørne af den større ø Mull. Den er kun 27 km² stor. På Jona landede St. Columba 563 og grundlagde sit kloster, der blev et centrum for keltisk kristendom og et lærdomssæde. Herfra udsendtes missionærer til Skotland og det nordlige England. Flere gange blev klostret dog plyndret og brændt og munkene blev myrdet af nordiske vikinger. I 11. århundrede blev klostret genoprettet af den skotske dronning Margrete; og 1203 grundede benediktinerne et munke- og et nonnekloster. Allerede i 9. århundrede blev Jona bispesæde. Efter reformationens sejr i Skotland ophævedes de kirkelige institutioner på Jona. Der findes endnu ruiner af katedralen og klosterbygningerne samt en mængde gravmæler.

Jonathan
Øgenavn for en nordamerikaner.

Jonesboro
Jonesboro, by i USA, staten Arkansas, ligger 100 km nordvest for Memphis.

Joneshjul
Joneshjul, »ophængte« hjul til køretøjer. Se artiklen: Joneshjul

Jones Sound Jones Sound, stræde i Polarhavet. Se artiklen: Jones Sound

Jonglere
Optræde som behændighedskunstner.

Jonglør
Behændighedskunstner. Se artiklen: Jonglør

Jonna
Nyere dansk form af Johanna - ses også som Johna eller Johnna.

Jonsok
Jonsok, norsk navn på Skt Hansdag. Se artiklen: Jonsok

Jonzac
Jonzac, by i det vestlige Frankrig, ligger ved Charentes biflod Seugne.

Jora
Jora, 315 km lang biflod i venstre bred til Kura i Transkaukasien, udspringer i nærheden af bjerget Borbalo og optager i venstre bred Alasan.

Jorat
Jorat, skovrig højslette i det sydvestlige Schweiz nørdøst for Lausanne.

Jord
Jord, i nordisk mytologi opfattet som en kvindelig guddom. Se artiklen: Jord

Jordan
1. Land i Mellemøsten. Se artiklen: Jordan
2. Flod der har givet navn til landet Jordan.

Jorden
Jorden er den tredje planet fra solen i vores solsystem. Se artiklen: Jorden

Jordegne
Jordegne var bønder, der var selvejere. Se artiklen: Jordegne

Jordens dag
Jordens dag er en tradition der startede den 22. april 1970 i USA for at gøre opmærksom på verdens miljøproblemer. Jordens dag er blevet fejret samme dag hvert år siden dengang.
I Danmark var der forskellige initiativer i 1980'erne og en del initiativer blev genoptaget sidst i 1990'erne.

Jorden rundt i 80 dage
Romanen Jorden rundt i 80 dage af Jules Verne udkom i 1873. I 1877 udkom den så på dansk. Den blev første gang filmatiseret af Richard Oswald fra Tyskland i 1956.

Jordskok
Jordskok (Helianthus tuberosus) er i familie med solsikken, og stammer fra Nordamerika. Det var en fransk opdagelsesrejsende, der i det 17. århundrede bragte jordskokken til Euroopa, men den nåede ikke for alvor til Danmark før i 1980'erne.
Rodknoldene er knudrede, og smagen er meget speciel. Som rå smager den nærmest nøddeagtig, og som tilberedt er smagen sødlig og ledt bitter. Jordskokken har et højt indhold af C-vitamin og K-vitamin samt sukkerstoffet inulin.
Jordskokken kan spises revet rå i salat, eller kogt som alternativ til kartofler i kartofler og gratiner. Næringsværdien minder meget om kartofler.
Tip: Ved kogning kan tilføjes en smule citronsaft, hvorved misfarvning undgås.

Jordskredsvalget
Jordskredsvalget er en betegnelse for folketingsvalget 1973 hvor 5 nye partier blev repræsenteret og fik tilsammen cirka 1/3 af alle pladserne. Det var: Kommunisterne, Retsforbundet, Kristeligt Folkeparti, Centrum-Demokraterne og Fremskridtspartiet.

Jordskælv
Jordskælv begynder som regel 30 meter under jordens overflade, men nogle gange meget dybere.

Jordsvin
Jordsvin er pattedyr der lever i Afrika. Se artiklen: Jordsvin

Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges (1899-1986), argentinsk forfatter. Se artiklen: Jorge Luis Borges

José Maria Aznar
José Maria Aznar er Spaniens ministerpræsident.

Josef
Jesu papfar, Josef, blev i 1870 udnævnt til kirkens beskytter af pave Pius 9.

Josef Georg von Edlinger
Josef Georg von Edlinger, tysk historie- og portrætmaler, født 1741 i Graz, død 1819 i Mûnchen. Han virkede en tid som hofmaler i Bayern. Edlinger har malet en stor mængde portrætter, gode i farven, ærlige i opfattelsen. Han var overhovedet en selvstændig kunstner, og hans portrætkunst hører til dette fags bedste ydelser i begyndelsen af 19. århundrede.

Josef Stalin
Josef Vissarionowitsch Dschugaschwili (21. december 1879 – 5. marts 1953), bedre kendt som Josef Stalin var den anden leder af Sovjetunionen.
Hans navn på russisk var Ioseb Dzhugashvili. Stalin havde dog en lang række navne. Han var også kendt som Koba (en georgisk helt) for sine nærmeste. Navnet Stalin er sammensat af det russiske ord for stål og Lenin. Det var oprindeligt en konspitorisk øgenavn, som vedblev at følge ham, og han brugte det selv efter den russiske revolution. En lang række navne for Stalin er også blevet brugt i hemmelig kommunikation. Disse navne er af åbenlyse grunde ukendte.
Stalin blev født i Gori, ved Tblisi i Georgien. Stalin døde i Kreml i Moskva af en hjerneblødning.

Joseph Epping
Joseph Epping, tysk astronom. Se artiklen: Joseph Epping

Joseph Fiévée
Joseph Fiévée, fransk publicist. Se artiklen: Joseph Fiévée

Joseph Ignace Guillotin
Joseph Ignace Guillotin (28. maj 1738 - 1814), fransk læge og revolutionsmand har lagt navn til guillotinen - ikke fordi han opfandt eller konstruerede den (lignende apparater havde i tidligere århundreder lejlighedsvis været brugt i både Tyskland og England), men fordi det var på hans initiativ at den blev indført i Frankrig.
Efter eksperimenter på lig fra et hospital sættes den første maskine op i Paris i 1792.
Den benævnes først le louison (længe inden halshugningen af Louis 16.). Først senere får den navnet la guillotine.

Joseph John Thomson
Sir Joseph John Thomson (18. december 1856 - 30 August 1940), også kendt under initialerne JJ, var en engelsk fysiker, som opdagede elektronen i 1897. Han fik nobelprisen i fysik i 1906.
Thomson blev født i 1856 nær Manchester, England af forældre med skotske rødder. Han studerede på Owens College i Manchester og senere på Trinity College i Cambridge. I 1884 blev han fysikprofessor. I 1890 blev han gift med Rose Paget som han fik to børn med. En af hans studenter var Ernest Rutherford som senere overtog hans professorat.
Thomson påviste i 1913 at grundstoffet neon bestod af flere forskellige isotoper.

Joseph Louis Duc
Joseph Louis Duc (25. oktober 1802 - 22. januar 1879), fransk arkitekt, født i Paris, død sammested. Han opnåede i sit 23. år den rom. pris og gjorde sig særlig bemærket ved sine tegninger af antikke mindesmærker og forslag til restauration af disse. Hans første udførte værk af betydning er Julisøjlen, udkastet af Alavoine, men ændret af Duc og indviet 1840, hans hovedværk er Palais de Justice, som 1869 indbragte ham Napoleon 3.s ærespris.

Joseph Monier
Joseph Monier var en fransk gartner der udtog patent på jernbeton i 1867.

Joseph von Fraunhofer
Tysk optiker (1787-1826). Opdagede de fraunhoferske linjer i Solens og stjernernes spektre. De fraunhoferske linjer danner oprindelsen til spektroskopien.

Josephine Baker
Josephine Baker (født 3. juni 1906) var fransk danser og sangerinde.
Hun væltede København, da hun i 1928, i en sommerrevy på det daværende Dagmarteater, optrådte i et bananskørt som eneste kostume og sang sin udødelige vise J'ai deux amours - mon pays et Paris.

Joule
Måleenhed for energi (blandt andet anslagsenergi). 1 joule (1 J) er det samme som 1 watt-sekund. 1 kalorie svarer til 4,2 joule.

Jourhavende
Tjenstgørende, vagthavende.

Journal
1. Dagbog.
2. Daglige optegnelser.
3. Avis, tidsskrift.

Journalisme
Pressen indflydelse på åndslivet.

Journalist
Pressemedarbejder.

Journalistik
Bladvæsen, avisskriveri.

Jovial
Gladsindet, munter, gemytlig.

Jovialitet
Gemytlighed, ligefremhed.

Jubilar
En jubilar er en person som fejrer sit jubilæum.

Jubilate
Tredje søndag efter påske.

Jubilæum
Mindefest, årsfest.

Judaisme
Jødedom, jødisk kultur eller sprogejendommelighed.

Judas
Forræder.

Judaskys
Forræderrisk handling.

Judaspenge
Blodpenge.

Judex
Dommer.

Judica
Femte søndag i fasten.

Jidiciel
Retslig.

Judicium
Judicium har flere betydninger:
1. Dom, kendelse.
2. Domstol.
3. Dømmekraft.

Judikat
Dom.

Judikatur
1. Dommerembede.
2. Dommerstand.

Judo
Kampsport fra Japan.

Judofil
Jødevenlig.

Judofob
Jødehadende.

Judy Garland
Hendes kendingsmelodi Over the rainbow stammer fra eventyrfilmen Troldmanden fra Oz. Senere med i film som Meet me in St. Louis og Easter parade. Mor til Liza Minnelli.

Jugement
1. Dømmekraft.
2. Skøn.

Jugendstilen
Kunstnerisk stilperiode i Europa 1896-1910. I Danmark 1900-1915.

Jugere
Skønne, dømme, anslå skønsmæssigt.

Jugering
Bedømmelse.

Jugendstil
Tysk stilretning fra begyndelsen af 20. århundrede.

Jugular
Hals-.

Jugulation
Kvælning.

Jugulere
Kvæle.

Juice
Saft, specielt om frugtsaft.

Juke box
Grammofonautomat.

Juledag
Juledag den 25. december er dagen efter juleaften og efterfølges af 2. juledag.
I Danmark er juledag den store familie-julefrokostdag.
I mange engelsk talende lande er der tradition for, at julegaverne pakkes ud om morgenen juledag i stedet for som i Danmark juleaften.

Juleevangeliet
Juleevangeliet findes i Ny Testamente, Lukas 2,1-14.

Julegave
Julegave er en gave som fås og gives i forbindelse med jul.
I Danmark lægges julegaverne under juletræet og uddeles juleaften. Nogle steder ankommer julemanden (en onkel eller far i forklædning?) i rette tid til at uddele gaverne, andre steder bliver et familiemedlem (ofte den ældste eller den yngste eller begge to) udnævnt til jobbet. I ældre tid var gaverne julepynten. og før igen var der kun pengegaver - en del af tjenestefolkenes løn.
I nogle familier forsøges indført en ny tradition, hvor gaverne har et max-beløb, f.eks. 50 kr, eller måske ligefrem skal være hjemmelavede. På den måde tvinges gavegiverne til at være yderst fantasifulde, og det giver en del morskab at pakke ud.
I engelsktalende lande uddeles julegaverne julemorgen istedet.

Julekalender
Julekalender er en kalender startende med 1. december og sluttende med 24. december - altså juleaften.
Den traditionelle julekalender består af to stykker karton oven på hinanden. Der skæres eller prikkes huller til 24 låger i den øverste, så man hver dag kan åbne et lågen og et gemt motiv træder frem bag lågen.
Senere kom så en udgave, hvor der var chokolade bag lågerne.
Gavejulekalenderen er dog den ultimative, hvor der hænger 24 små gaver, som så åbnes dagligt istedet for at åbne en låge.

Julemærke
Et Julemærke er et specielt frimærke, som benyttes til juleposten.
Penge fra salg af julemærker går til julemærkehjem, som tager sig af børn med problemer f.eks. overvægt og mobning.
Første julemærke i verden var dansk og fra 1904.

Julemærkehjem
Julemærkehjem er børneinstitutioner, som finansieres gennem salg af julemærker, afholdelse af julemærkemarcher og private bidrag.
Hjemmene tager sig i korte forløb af få måneders vaighed af børn med problemer som overvægt og mobning.

Julemærkemarch
En Julemærkemarch er en march afholdt i starten af december, hvor overskuddet går til julemærkehjemmene.
Årets julemærke er afbildet på marchmedaljen.

Juleøen
Juleøen, ø i Stillehavet. Se artiklen: Juleøen

Juli
Måned opkaldt efter Julius Cæsar. Ældre dansk navn Ormemåned.

Julia Roberts
Julia Roberts (28. Oktober 1967 - ) er en amerikansk skuespillerinde. Hun er født Julie Fiona Roberts i Smyrna, Georgia, USA. Hun spillede i den amerikanske spændingsfilm Pelikannotatet fra 1993 en ung ambitiøs jurastuderende kvinde der jages af mystiske mænd.
Filmografi:
2002 - Full Frontal
2001 - Ocean's Eleven
2001 - America's Sweethearts
2001 - The Mexican.
2000 - Erin Brockovich
1999 - Runaway Bride
1999 - Notting Hill 1998 -Stepmom
1997 - Conspiracy Theory
1997 - My Best Friend's Wedding
1996 - Everyone Says I Love You
1996 - Michael Collins
1996 - Mary Reilly
1995 - Something to Talk About
1994 - Prêt-à-Porter
1994 - I Love Trouble
1993 - The Pelican Brief
1991 - Hook
1991 - Dyingyoung
1991 - Sleeping with the Enemy
1990 - Flatliners
1990 - Pretty Woman
1989 - Steel Magnolias
1988 - Blood Red
1988 - Mystic Pizza

Julianehåb
Julianehåb hedder Qaqortoq på grønlandsk.

Julianske kalender
Den julianske kalender brugte solåret på 365 1/4 døgn. Over 4 år var de 3 på 365 døgn - det 4. et skudår på 366 døgn.
Der var 12 måneder, der fulgte de 4 årstider. 7 dages uge og nytår 1. januar, i stedet for 1. marts som hidtil.
Helt nøjagtigt er ét år på 365,2422 døgn, hvilket Gregor 13. i 1582 rettede op på.

Julie Sødring
Julie Sødring (1823-1894). Dansk skuespillerinde med speciale i det nationale lystspils koner og borgerlige jomfruer. Hun var datter af Christian Niemann Rosenkilde.

Julienne
Fransk for fint udstrimlede grøntsager.

Julius Bomholt
Julius Bomholt (1896 - 2. januar 1969) var en dansk politiker for Socialdemokraterne. Han var medlem af Folketinget fra 1929-68 og var undervisningsminister 1950 og 53, socialminister 1957 og kulturminister 1961.

Julius Cæsar
Julius Cæsar, romersk diktator. Se artiklen: Julius Cæsar

Julius Pollux
Julius Pollux (Polydeukes), græsk grammatiker og sofist, levede på kejser Commodus' tid. Han stammede fra Naukratis i Ægypten, men virkede i Athen som lærer ved højskolen. Han har efterladt os et leksikon (Onomastikon) i 10 bøger, hvori han giver forklaring af attiske navne og udtryk.
En forfatter af samme navn tilskrives også, men med urette, en krønike fra den byzantinske tid. Den behandler hele verdenshistorien indtil 377 e.Kr., men har vistnok oprindelig gået videre.

Julsø
Julsø er den største af Silkeborgsøerne, 5,6 kvadratkilometer. Den gennemstrømmes af Gudenåen.

Jumbe
Lille åben enspændervogn.

Jumbo
Jumbo er den mest berømte elefant gennem tiderne og har givet navn til begrebet jumbojet.
Jumbo var en afrikansk elefant, født i Fransk Sudan omkring 1861. Jumbo blev importeret til Frankrig og holdt i den zoologiske have Jardin des Plantes nær Gare de Sud. Den 26. Juni 1865 blev han byttet med et indisk næsehorn og kom til London Zoo. Her blev han umådelig populær som rideelefant. London Zoo solgte ham i 1882 til P. T. Barnum, ejeren af "The Greatest Show on Earth", Cirkus Barnum & Bailey.
Jumbo døde på en rangerbanegård i byen St. Thomas, Ontario, Canada. Han døde da et lokomotiv kørte ind i ham. På denne plads står i dag en statue over Jumbo, mens hans skelet er udstillet på American Museum of Natural History i New York.
Jumbo menes at have været cirka 3,25 meter høj, da han var i London Zoo, og tæt på de 4 meter ved sin død.

Jump suit
Ud-i-et-dragt.

Jumper
Ulden damebluse.

Jungere
Forbinde, samle.

Jungmand
Halvbefaren letmatros.

Juni
Juni er opkaldt efter Jupiters hustru, Juno. Hun var ægteskabslykkens gudinde. Desuden blev hun også kaldt Himlens og Jordens dronning. Ældre dansk navn Skærsommer.

Junior
1. Sportsmand under 16-18 år.
2. Den yngre.

Junk
Junk er et slangudtryk for hård narkotika.

Junker
Junker er et slangudtryk for en narkoman.

Junktion
Forbindelse, samling.

Junktur
Lås på en saks eller tang.

Juno
Jupiters kone i den romerske mytologi.

Junonisk
Junonisk er et udtryk som anvendes om kvinder og som dækker yppig, svær, høj, fyldig, moden.

Jupiter, gud
Den øverste gud i den romerske mytologi.

Jupiter
Jupiter, planet. Se artiklen: Jupiter

Jura
1. Retsvidenskab.
2. Jurabjergene er beliggende i Frankrig og Schweiz.

Jurament
Ved ed.

Juratiden
Jordens 2. middelalderperiode.

Jure
Ad rettens vej.

Juridisk
Retsvidenskabelig, vedrørende jura, lovformelig.

Jurisdiktion
1. Retskreds.
2. Domsmyndighed.

Jurisprudens
Retsvidenskab.

Jurij Gagarin
Jurij Gagarin, den russiske kosmonaut, omkom ved en flyveulykke i 1968.
Jurij var den første mand i rummet i 1961.

Jurisdiktion
Domsret, tinglag.

Jurist
Lovkyndig.

Juristeri
Lovtrækkeri.

Jurte
En jurte er et halvkugleformet filttelt. Jurter er almindelige i Mongoliet, Vestkina, Rusland og Afghanistan.

Jury
Edsvorneret, nævningeting, nævningeret, nævningeforsamling.

Jus
1. Ret, lovkyndighed, lov og ret.
2. Den menneskelige retfærdighed.
3. Retsvidenskab.

Jus abstinendi
Ret til at afslå en arv.

Jus civile
Borgerlig ret.

Jus civitatis
Statsborgerret.

Jus deliberandi
Betænkningstid.

Jus dominii
Ejendomsret.

Jus fortioris
Den stærkeres ret.

Jus gentium
Folkeretten

Jus non scriptum
Uskreven lov.

Jus possessionis
Besiddelsesret.

Jus practicandi
Ret til at praktisere.

Jus primæ noctis
Fyrstes ret til at sove hos en livegen kvinde på hendes bryllupsnat.

Jus primogenituræ
Førstefødselsret.

Jus succedendi
Arvefølgeret.

Jus suffragii
Stemmeret.

Jus vitæ et necis
Hånds- og halsret.

Jussion
Befaling.

Jussiv
1. Bydemåde.
2. Bydende, befaldende.

Justa causa
Retmæssigt.

Justa pugna
Ærlig kamp.

Justement
Netop.

Juste milieu
Den gyldne middelvej.

Justere
1. Rette, afpasse, tilpasse, afprøve.
2. Kontrollere.

Justering
Efterprøvning med eventuel korrigering.

Justificere
1. Retfærdiggøre.
2. Stadfæste retsligt.

Justifikation
Retførdigggørelse.

Justitia
Retfærdighed.

Justitiarius
Retspræsident.

Justitiel
Retslig.

Justitium
Midlertidig standsning af retsplejen.

Justits
1. Retfærd, retspleje, øvrighed, retshåndhævelse.
2. Disciplin.

Justitsmord
Retsmord, domfældelse af en uskyldig.

Justo tempore
Til rette tid.

Justo titulo
Med rette.

Jute
Indisk hamp som især anvendes til sækkelærred.

Juvantia
Gavnlige lægemidler.

Juvel
Smykke.

Juvelér
Guldsmed.

Juvenil
Ungdommelig.

Juxtaposition
1. Sideordning.
2. Sidestilling.
3. Hosstilling af navneord.

Jydske Vestkysten
Jydske Vestkysten, større dansk dagblad med Syd- og Sønderjylland samt Jyllands vestkyst som opland. Hovedsædet ligger i Esbjerg.

Jyske Lov
Med Lov skal Land Bygges... - sådan begynder fortalen til Jyske Lov der er udstedt af kong Valdemar 2. Sejr i 1241. Det er den første officielle lov i landet, gældende for Fyn og Jylland til Ejderen. På trods af navnet er den givet på et møde for landets stormænd i Vordingborg.
Den var klart inspireret af kirkeretten (Biskop Svend fra Viborg var en af hovedforfatterne), og indførte som noget nyt bevisførelse og vidneførsel istedet for blodhævn og muligheden for at sværge sig fri.
Den var en af de såkaldte landskabslove, som først afløstes af Danske Lov i 1683.
I Sønderjylland gjaldt dele af Jyske Lov helt frem til år 1900.

Jægerbruden
Jægerbruden, opera af Weber ((original titel: Der Freischütz), komponeret 1821. Handlingen udspiller sig i Böhmen under 30-års krigen.

Jærv
Jærv, dyreart i familen af mårer. Se artiklen: Jærv

Jætte
Jætter er de væsner der bor i Jotunheim eller Udgård. De er asernes værste fjender. Jætter kan være helt utroligt smukke, men de kan også være hæslige og frastødende. Jætternes konge hedder Udgårdsloke. Se artiklen: Jætte

Jættegryde
Jættegryder kaldes grydeformige fordybninger i klipper. Se artiklen: Jættegryde

Jættestue
Jættestue. Se artiklen: Dysse

Jævnbyrdighed
Jævnbyrdighed kan bruges som betegnelse for ægteskaber mellem personer af samme stand. Se artiklen: Jævnbyrdighed

Jævndøgn
De to døgn om året hvor dag og nat er lige lange over hele jorden, forårsjævndøgn cirka 21. marts og efterårsjævndøgn cirka 23. september. Solens bane er lodret over ækvator.

Jævne
At jævne er et køkkenudtryk. Se artiklen: Jævne

Jørgen
Jørgen, mandsnavn. Se artiklen: Jørgen

Jørn Utzon
Musikhuset i Esbjerg er tegnet af Jørn Utzon og hans søn Jan Utzon.

Jøssing
Jøssing var betegnelsen for en norsk frihedskæmper fra 1940-45.