LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Ledb - Lofo

Ledbetændelse
Ledbetændelse (Arthroitis) kaldes enhver sygdom i et led, der viser sig med de almindelige tegn på betændelse.

Ledbury
Ledbury, by i det vestlige England, Herefordshire, ligger 22 kilometer øst for Hereford og har en normannisk kirke.

Ledbælg
Ledbælg (botanik) kaldes en sådan bælg, i hvilken frøene ved tværskillevægge er adskilte fra hinanden, for eksempel hos Cassia; hos visse planter løsner de enkelte led sig fra hinanden ved modenheden og ledbælg bliver da en ledfrugt.

Leddyr
Leddyr, række af dyr. Se artiklen: Leddyr

Ledeblok
Ledeblok kaldes en i istidsaflejringer fundet blok af en karakteristisk bjergart, hvis udbredelsesområde er forholdsvis indskrænket. Ledeblokke spiller en betydelig rolle ved bedømmelsen af istidsmorænernes relative alder, ligesom ders tilstedeværelse i høj grad letter bestemmelsen af den bevægelsesretning, istidens landis har haft.

Ledefyr
Ledefyr (søudtryk), to fyr, i reglen mindre, som ved at holdes overeet om natten leder udefra kommende skibe gennem et snævert sejlløb eller ind i en havn.

Ledemærke
Ledemærke (søudtryk), landmærke, ofte formede som stager eller stativer samt forsynede med let kendelige og iøjnefaldende topbetegnelser (kugler, trekanter, tønder eller lignende). 2 sådanne ledemærker opstilles i land; ved at holdes overeet betegner de en linje, der forskibe fører gennem det dybeste af et snævert løb eller ind i en havn. Ledemærker gør følgelig om dagen samme nytte som ledefyr om natten.

Ledetone
Ledetone (latin Subsemitonium), i almindelighed betegnelse for det syvende trin i skalaen - tertsen i dominanttreklangen - som ledende naturlig hen til, stræbende henimod grundtonen, tonica, og derfor særlig karakteristisk for bestemmelsen af tonarten (derfor fransk note caractéristique, note sensible).

Ledeværk
Ledeværk, smerte i ledene som ved kronisk gift og lignende.

Ledfrugt
Ledfrugt (botanik) kaldes en sådan ved tværvægge mellem frøene delt, tør frugt, som ved modenheden går itu i væggene og således sønderfalder i eenfrøede, nødlignende delfrugter.

Leding
Leding, værnepligt i middelalderen. Se artiklen: Leding

Ledorme
Ledorme, række af dyr. Se artiklen: Ledorme

Ledreborg
Ledreborg, hovedgård vestsydvest for Roskilde. Se artiklen: Ledreborg

Ledroi
Ledroi, oldtidsby på Kypros, der formodes at have ligget 6 kilometer sydøst for Nikosia på højen Leondari-Vanó, »Løvehøjen«, på hvilken der ved udgravninger er blevet fundet mange oldsager, hvoraf en ikke ringe mængde tilhører en tidlig tid. Ledroi er vistnok den by Lidir, der af assyrerne i 7. århundrede, således Assurhaddon og Assurbanipal, omtales som kongesæde på Kypros. I 4. århundrede e.Kr. var Ledroi sæde for en kristen biskop, men må siden være gået til grunde, da stedet ikke længe har været beboet.

Ledtog
Ledtog, et særligt dansk ord, som dog næppe kan påvises før 16. århundrede (»lede toffue«); det har sikkert intet direkte at gøre med islandsk leiðtogi, vejviser, men er rimeligvis dannet under påvirkning dels af nedertysk toge, rejse, gang, dels af dansk ledsage med flere. Ordet bruges kun i talemåden »være i ledtog med«, som oprindleig (for eksempel hos Holberg) betød »være i følge, selskab med«, men nu betegner deltagelse i ulovlige handlinger.

Ledøje Kirke
Ledøje Kirke er Danmarks eneste dobbeltkirke med en over- og underkirke. Kirken ligger cirka 17 kilometer vest for København. Se artiklen:

Lee De Forest
Lee De Forest, (26. august 1873 - 30. juni 1961) var en amerikansk opfinder som lavede 300 patenter. De Forest opfandt elektronrøret af typen trioder i år 1907. De Forest sagde at han ikke vidste hvorfor det virkede, det virkede bare.
Denne triode blev dødt audion. Det revolutionerende ved hans triode var, at det kunne forstærke et svagt elektrisk signal til et stærkere. De Forest er en af elektronikalderens fædre, da audion-elektronrøret hjalp med den omfattende udbredelse af elektronik.

Leeward
Leeward er en øgruppe i de Små Antiller, Vestindien.

Legal
Latin for lovlig.

Legalisere
Lovhjemle.

Legato
Musikalsk udtryk der betegner, at noderne skal spilles sammenbundet.

Legering
Blanding.

Legio
Legio, utallig mængde.

Legion
1. Legion, romersk hærenhed. Se artiklen: Legion
2. En meget stor mængde.
3. En frivillig hær.

Legionærsyge
Legionærsyge er en alvorlig form for lungebetændelse. Se artiklen: Legionærsyge

Legitim
Lovlig, lovret, regelret.

Legitimation
Dokument, der viser, hvem man er. Eksempel på dette er pas, kørekort og dankort, der alle er billedlegitimation.

Legitimitet
1. Lovlighed.
2. Arveret.
3. Ægtefødsel.

LEGO
LEGO er et stort dansk legetøjsfirma, beliggende i Billund. Navnet er en sammentrækning af »leg godt«.

Légumes
Fransk for grøntsager.

Leiden
Hollandsk universitet grundlagt i 1575.

Leif Mikkelsen
Leif Mikkelsen var dansk landstræner for herrelandsholdet i håndbold i perioden 1977-1987. Han førte danmark til tre fjerdepladser ved VM 1978, 1982 og OL 1984.

Lektion
1. Læretime.
2. Lærestreg.
3. Revselse.

Leksikalsk
Ordbogs-.

Leksikon
Ordbog.

Lektor
Højeste lærertitel ved et gymnasium.

Lemonsquash
Citrondrik.

Lemvig
Fik sine købstadsprivilegier i 1545.

Lene Vestergaard Hau
Lene Vestergaard Hau (født 1959) er ph.d. fra fysikstudiet på Århus Universitet og dansk forsker. Hun startede som forskerassistent i USA og har efterfølgende arbejdet for Rowland Institute for Science, der er et forskningscenter i Boston. Den 18. februar 1999 vandt hun international opsigt, da det lykkedes hende og hendes forskerteam at sænke lysets hastighed.
Det lykkedes at bremse lysets hastighed fra 300.000 kilometer/sekund til 17 meter/sekund. Eller sagt på en anden måde så fik hun stoffet til at oplagere lyset. Det blev gjort ved at køle en lile cigarformet sky af atomer ned til en temperatur få milliardedele grad varmere end det absolutte nulpunkt på ca. minus 273,16 grader. En laserstråle, der efterfølgende blev sendt igennem skyen blev bremset af den tykke og tætte sky.

Leni Riefenstahl
Berta Helene Amalie »Leni« Riefenstahl (f. 22. august 1902 † 8. september 2003) var en tysk filmfotograf og -instruktør, berømmet for sin æstetiske sans. Anset for yderst kontroversiel på grund af sit arbejde for Hitler og for Nazi-partiet.

Lento
Musikalsk udtryk der betegner, at der skal spilles langsomt.

Leoh Ming Pei
Leoh Ming Pei er arkitekt. Har designet Louvres glaspyramide.

Leonard Cohen
Leonard Cohen (født 21. september, 1934), canadisk poet, forfatter, sangskriver og sanger blev født i Montreal, Quebec.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (15. april 1452 - 2. maj 1519) - maler, billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker og anatom - Leonardo da Vinci betragtes som et klassisk renæssancemenneske og geni. Se artiklen: Leonardo da Vinci

Leonid Kutjma
Leonid Kutjma (født 1939) er præsident for Ukraine. Han blev valgt i 1994 og genvalgt i 1999.

Leonora Christina Ulfeldt
Leonora Christina Ulfeldt (1621-1698), datter af Christian 4., skrev et interessant og vigtigt memoireværk, Jammers-Minde, først udgivet 1869.

Leopard
Leopard, rovdyr i familien af katte. Se artiklen: Leopard

Leopold 1.
Belgisk regent 1831-1865.

Leopold 2.
Belgisk regent 1865-1909.

Leopold 3.
Belgisk regent 1934-1944 og 1950.

Leopold von Sacher-Masoch
Leopold von Sacher-Masoch, (27. januar 1836 - 1895), var en østrigsk baron, der skrev et par værker om erotisk underkastelse. Den kendteste - 'Venus i Pels' - omhandler en ung mand, Severins forelskelse i en kvinde, og han ønsker at hun skal underkaste ham og behandle ham som slave. Bogen afspejler Sacher-Masochs eget liv.
I slutningen af 1800-tallet opkalder psykiateren Krafft-Ebing begrebet masochisme efter Sacher-Masoch.

Lepra
Bedre kendt som spedalskhed, er en kronisk infektionssygdom, som skyldes en bakterie. Der findes to typer spedalskhed, tuberøs og tuberkuloid spedalskhed. Ved tuberøs spedalskhed opstår knudeformede fortykkelser i huden, især ansigtet. Ved tuberkuloid spedalskhed angribes nerverne, så dele af lemmer kan blive afstødt. Sygdommen er udbredt i Asien, Afrika og Latinamerika, hvor der findes ca. 15 millioner tilfælde. I Danmark findes der enkelte importerede tilfælde.

Lere Sig
Lere Sig er området beliggende øst for hovedvej A10 overfor Leregård mellem Svenstrup og Ålborg. Oprindeligt et sumpet vådområde med engdrag på cirka 35 hektar med afløb via Guldbækken. I forbindelse med dræningsarbejde omkring 1910 blev det lavtbeliggende område stort set udtørret. I 1534 har området været særdeles sumpet og nærmest uigennemtrængeligt for de tungt udrustede adelige ryttere under slaget ved Svenstrup.

Les beaux-arts
De skønne kunster.

Lester Young
1909-1959. Amerikansk jazzsaxofonist som spillede i Count Basis orkester i 1936-1940 og i 1943-1944.

Letland
Republikken Letland er et land i det nordøstlige Europa. Se artiklen: Letland

Lette
Fugle, der går på vingerne.

Leuven (Louvain)
Belgisk universitet grundlagt 1426.

Lev
Lev er møntfoden i Bulgarien.

Lev Trotskij
Lev Trotskij (7. november 1879 - 21. august 1940), født Lev Davidovich Bronstein var en sovjetisk politiker.
Ledede sammen med Lenin Oktoberrevolutionen.

Lever
Lever er en fransk betegnelse for morgen-audiens. Ved det franske hof i 17.-18. århundrede var det en langtrukken og indviklet ceremoni, hvor udvalgte hofmænd så på, når kongen stod op. De kappedes ydermere for den udsøgte ære at hjælpe monarken skjorten på.

Leverance
Levering, sending.

Levere
Række, give, yde, afgive, sende.

Lewis Paul Bremer 3.
Lewis Paul Bremer 3. (30. september 1941) blev den 6. maj 2003 udpeget som leder af Genopbygning og humanitær hjælp i efterkrigstidens Irak. Han erstattede ved sin ankomst til landet den 11. maj Jay Garner, der havde fungeret siden 21. april 2003.
Bremer har til ikke mindst til opgave at skabe de rette betingelser for et demokratisk styre samtidig med at han skal sørge for at det ikke bliver en fundamentalistisk islamisk regering, der overtager kontrollen.
Bremer hører til den republikanske inderkreds i USA og har siden 1966 arbejdet for udenrigsministeriet med seks forskellige udenrigsministre. Ronald Reagan udnævnte ham i 1983 til ambassadør i Holland og senere blev han chef for udenrigsministeriets antiterrorafdeling. I 1989 trak han sig tilbage fra udenrigstjenesten og blev i stedet direktør for Kissinger Associates, et verdensomspændende konsulentfirma grundlagt af tidligere udenrigsminister Henry Kissinger.
Foruden engelsk taler Bremer fransk, norsk, farsi og tysk.

Lian
Slyngplante i en urskov.

Libelle
Libelle er den væskefyldte glasbeholder i et vaterpas.

Libeller
Libeller er en ældre betegnelse for insektordenen guldsmede.

Liberi
Herskabstjeners uniform.

Libreville
Libreville er hovedstad i Gabon. Byen blev grundlagt i 1843 som opholdssted for frigivne slaver.

Liechtenstein
Liechtenstein er beliggende mellem Schweiz og Østrig.

Liège
Belgisk by.

Liere
Fransk for at jævne (med æggeblommer og fløde).

Liga
Ligue, forbund.

Ligestillingsrådet
Ligestillingsrådet blev oprettet i 1975.

Likvid
Flydende, rede, løs.

Likvidation
Likvidation er i erhvervslivet en betegnelse for en afvikling og opløsning af en forretningsvirksomhed uden konkurs.
Som synonym kan afvikling anvendes.

Lille hundestejle
Lille hundestejle, fisk. Se artiklen: Lille hundestejle

Lille ildfugl
Den lille ildfugl er en dagsommerfugl. Der er flere forskellige arter i Danmark. Der er for eksempel også violet ildfugl og stor ildfugl.
Den lille ildfugl bliver kun fra 20 til 30 milimeter i vingefang. Den er meget almindelig i hele landet. Den lægger æg i marts og i oktober. Den flyver meget i månederne fra februar til november. Den lille ildfugl foretrækker tørre områder som for eksempel strand, men kan findes også findes i blomsterrige områder.
Larven lever af bladene af skræppe- og syreplanter. På Æbeløs strande og ved Nørre Næråstranden vokser mange syreplanter. Ved Nr. Næråstranden suger den voksne ildfugl nektar af blandt andet Sct. Hansurt og strandasters.
Ildfuglens fjender er fugle og guldsmede.

Lille juleaften
Lille juleaften den 23. december er aftenen før juleaften og to dage før juledag.
Mange familier har traditioner for lille juleaften f.eks.:
* pyntning af juletræet
* stege and til juleaften.
* Spise risengrød, da det alligevel skal laves til juleaftens risalamande.
* Drikke mørkt hvidtøl eller saftevand til risengrøden

Lillebælt
Lillebælt er et mindre sund beliggende mellem Fyn og Jylland. Bæltet er ansvarlig for cirka 10% af vandudskiftningen mellem Østersøen og Kattegat. To broer fører trafikken over bæltet: Den gamle lillebæltsbro, der er bygget mellem 1929 og 1935 fører landevejen og togtraffikken over, mens Den nye lillebæltsbro fra 1965 - 1970 fører motorvejen over.

Lillebæltsbroen (1935)
Lillebæltsbroen også kaldet Den gamle Lillebæltsbro var den første faste forbindelse mellem Jylland og Fyn. En kombineret vej- og jernbanebro bygget i perioden 1929 - 1935 og indviet 14. maj samme år. Broen er 1.178 meter lang og 20,5 meter bred. Gennemsejlingshøjden er 33 meter.
Broen erstattede færgeoverfarten mellem Snoghøj og Strib.
Vejtrafikken blev aflastet i 1970, hvor Den nye Lillebæltsbro blev indviet.

Lillebæltsbroen (1970)
Lillebæltsbroen også kaldet Den nye Lillebæltsbro er en sekssporet motorvejsbro mellem Jylland og Fyn bygget i perioden 1965 til 1970 og indviet 21. oktober samme år.
Broen er 1.700 meter lang og 33,3 meter bred. Gennemsejlingshøjden er 44 meter. Gennemsejlingshøjden for Lillebælt er dog betinget af Den gamle lillebæltsbro der har en gennemsejlingshøjde på 33 meter.
Den nye Lillebæltsbro aflaster vejtrafikken fra Den gamle Lillebæltsbro.

Lillie Langtry
Lillie Langtry også kendt som Jersey Lily (13. oktober 1853 - 1929), engelsk skuespiller. Hun var efter sigende Edward 7.s elskerinde i en periode, skønt han var gift med den danske prinsesse Alexandra. Lillie døde i 1929, og efter hendes ønske blev hun begravet på Jersey, hendes elskede fødeø.

Lily Brobjerg
Lily Broberg (1924-1989) lagde som danser i 14-årsalderen på Vennelyst Teatret i Århus grunden til sin senere position som humørfyldt revy- og operetteskuespiller. Hun er desuden kendt fra talrige film og for rollen som Kathrine i tv-serien Matador.

Lima
1. Peruiansk universitet grundlagt i 1551.
2. Hovedstaden i Peru.

Lime
Lime (Citrus aurantiifolia) stammer fra Sydøstasien, hvorfra den blev importeret til Europa i det 13. århundrede. Frugten dyrkes især i Centralamerika og Asien, og er faktisk den af de surfrugtede citrusarter, der anvendes mest i troperne. Træet bliver op til 5 meter højt og får små hvide blomster, hvorfra de små runde, grønne citrusfrugter udvikles til en diameter på omkring 5 centimeter.
Limefrugten ligner en lille, rund, grøn citron og smager lidt mere krydret end citronen - til gengæld aldrig bitter. Limefrugterne er kernefri og velegnet i dressinger og drinks, hvor den smukke, grønne farve pynter. Bruges også til juice og marmelade.

Limfjorden
Forbinder Nordsøen og Kattegat. Er 180 km lang. Det dybeste sted er i Hvalpsund, hvor der er 24 meter til bunden.

Li'mone
Italiensk for citron.

Linear A
Skrifttype fra den minoiske periode. Kendes fra fund af diskosen fra Festos og stammer fra 1700-1400 f.Kr.
Skriften er aldrig blevet dechiffreret, men antages at være i slægt med de ægyptiske hieroglyffer.
Linear A afløstes af Linear B.

Linear B
Linear B er betegnelsen for den skrift der fandtes på Knossos 1400-1200 f.Kr. og der ud over på det græske fastland i Mykene Theben, Pylos og Tiryns. Linear B ses som afløser for Linear A.
Linear B anses for omkring 500 år ældre end det første græske skriftsprog, som kendes fra blandt andet Homers skrifter.
Det lykkedes i 1953 den engelske sprogforsker Michael Ventris at tyde Linear B.

Lingvist
Sprogmand.

Lingvistik
Sprogkyndighed, sprogstudium.

Linie
Linie er en - ofte anvendt - forkert stavning af linje. Ordet kunne tidligere i dansk sprog staves som linie.

Linke
At linke er at forsyne en webside med en aktiv henvisning til et andet elektronisk dokument eller en tjeneste.

Linned
Linned. Ved linned forstod man oprindelig kun stoffer vævede af hør, men efterhånden har betegnelsen fået langt videregående betydning, og den bliver nu ofte anvendt for alle hvide varer under eet. Der siges for eksempel husets linned, damelinned et cetera, selv om største delen heraf er syet af bomuldsstof.

Linnhe
Loch Linnhe, bugt på vestsiden af Skotland, Argyllshire, har en længde af 35 kilometer og står mod nordøst i forbindelse med Loch Eil, hvori Den Kaledoniske Kanal udmunder. Ved indgangen til bugten ligger Øen Lismore.

Linnæa
Linnæa, slægt af planter. Se artiklen: Linnæa

Linon
Linon er et fint, hvidt, løst stof, løsere end batist, men tættere end gaze. Det fremstilles både af hørgarn og bomuld; både glat og mønstret, og bruges hovedsagelig til lette damekjoler. Et ganske lignende, oftest noget mere åbent stof er moll eller mull der fremstilles af særlig jævnt spundet bomuldsgarn.

Linos
Linos (græsk) forekommer i betydningen »Klagesang« i Iliaden. Se artiklen: Linos

Linosa
Linosa, ø i Middelhavet, 168 km sydvest for Sicilien, har et areal af 5,4 kvadratkilometer med få indbygere. Jordbunden er vulkansk, og kilder mangler.

Linschoten Stræde
Linschoten Stræde, farvand mellem Shikoku og Hondo i Japan.

Linschoten Øer
Linschoten Øer, Cecilia Øer, europæisk betegnelse for de japanske Shitshi To (de 7 øer), den nordligste gruppe af Riukiu Øerne.

Linse
Linse kalder man i lyslæren et gennemsigtigt legeme, der er begrænset af regelmæssig formede, krumme flader eller af en krum og en plan flade. Linsens formål er altid en eller anden art billeddannelse ved hjælp af lysets brydning i dens grænseflader.

Linsefyr
Linsefyr kaldes de fyr, i hvilke der anvendes linser til lysets forstærkning.

Linus
Linus skal efter sagnet have været den første romerske biskop efter apostlen Peter. Se artiklen: Linus

Linux
Linux er en udgave af UNIX operativsystemet oprindeligt lavet til Intel PC'er. se artiklen: Linux

Linux-distribution
Udgivelse af Linux-kernen, oftest den sidste stabile, samt gennemprøvede programmer, som passer sammen. For eksempel er Ubuntu, Red Hat, SuSE, Mandrake, Debian, Slackware og mange andre alle Linux-distributioner. Der findes altså ikke een officiel Linux-distribution.
De fleste større producenter, bortset fra Red Hat, har i 2002 slået sig sammen i United Linux.

Lion d'argent
Lion d’argent (løvedaler), brabantsk sølvmønt, siden 1576 for handelen med Levanten, på adversen en mand, der holder et skjold med en løve, på reversen en løve med eller uden skjold; sølvmønt fra 1890 i de tidligere belgiske stater à 3½ florin brabantsk kurant, råvægt 32,8531 og finvægt 28,61 gram. Lion d’or, guldløve, præget 1790 af de belgiske stater à 14 florin, råvægt 8,2781 gram, finhed 11/12 og værdi 18 kr. 81,9 øre.

Lipa
Lipa, by i den sydlige del af Luzon, Filippinerne.

Lipanin
Lipanin var et lægemiddel, der oprindelig bragtes i handelen som et arkanum, bestående af olivenolie med en tilsætning af cirka 6 % oliesyre. Lipanin blev anbefalet som et surrogat for levertran.

Lipariske Øer
Lipariske Øer, øgruppe nord for Sicilien. Se artiklen: Lipariske Øer

Lipodystrofia progressiva
Lipodystrofia progressiva, stofskiftelidelse. Se artiklen:

Lippe
Lippe er en flod i Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Se artiklen: Lippe

Lippizanerskolen
Lippizanerskolen er en spansk skole i Wien, hvor der dresseres heste.

Lipuri
Lipuri (græsk), optræden af fedt i urinen.

Lipæmi
Lipæmi (græsk), optræden af fedt i blodet.

Liq.
Liq., på recepter, forkortelse af liquor.

Liquet
Liquet (latin), det er klart, afgjort, tydeligt; hyppigst benægtende: non liquet, hvilket var den stående form for de romerske dommeres votum, når det var dem uklart, om den anklagede var skyldig eller ikke, og de derfor ønskede sagen fyldigere oplyst.

Lira
Lira, italiensk musikinstrument. Se artiklen: Lira

Lire
Lire, musikinstrument. Se artiklen: Lire

Lissabon
Lissabon er Portugals hovedstad og største by. Se artiklen: Lissabon

Litauen
Republikken Litauen er et land i det nordøstlige Europa. Landet er et af de tre baltiske lande langs med Østersøen. Litauen har grænse med Letland i nord, Hviderusland i sydøst, Polen i syd og Rusland i sydvest.

Litograf
Stentegner.

Litografere
Stentegne, stentrykke.

Litografi
Stentryk.

Litra
Litra er betegnelsen for et bogstav, der anvendes til nummerering i stedet for et tal.

Liturgi
Kirkeskik, messetekst.

Liverpool
Liverpool, by i det nordvestlige England. Se artiklen: Liverpool

Livré
Tjenerdragt.

Ljå
Ljå, norsk for le. Se artiklen: Ljå

Lobhudle
At lobhudle vil sige at skamrose nogen.

Locarno
Locarno er beliggende i Schweiz.

Loch Lomond
Loch Lomond er Skotlands og Storbritanniens største sø på 75 kvadratkilometer og søen er op til 180 meter dyb.

Loch Ness
Loch Ness er en sø i Skotland. Rygterne siger, at søen er beboet af et uhyre.

Lockout
Udelukning.

Lofoten
Lofoten er en del af Norge.