LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Mari - Melo

Maria Luigi Cherubini
Maria Luigi Cherubini (14. september 1760 - 1842), italiensk komponist.

Marianergraven
Marianergraven i Stillehavet ligger 11.022 meter under havets overflade.

Marianne Trappaud
Marianne Trappaud, spøgelse på Gammel Vraa Slot. Legenden går på, at hun leder efter sit barn som hun druknede i voldgraven.

Maribo
Maribos byvåben er den hellige Birgitta af Vadstena, Maribo Klosters ophavskvinde.

Maribo-Bandholm Jernbane
Maribo-Bandholm Jernbane (MBJ), der betragtes som Danmarks første rigtige privatbane, åbnedes den 2. november 1869. Banen forbandt Maribo midt på Lolland med havnebyen Bandholm på øens nordkyst.
I de første år lå banens station i Maribo i Quades Gård. Fra 1879 da det Lolland Faslterske Jernbaneselskabs (LFJ) jernbane mellem Nykøbing Falster og Nakskov åbnedes, måtte Bandholmbanen dreje mod vest og der sluttes til den nye hovedlinie. Togene fra Bandholm bakkede så ind til den nye Maribo station og tog til Bandholm bakkede tilsvarende et stykke vestud, inden de kørte mod Bandholm.
Maribo-Bandholm Jernbane er fortsat i drift dog som museumsjernbane Museumsbanen Maribo-Bandholm.

Maribo Kloster
Maribo Kloster, hvilket købstaden Maribo skylder sin oprindelse, var Danmarks første og fornemste birgittinerbo. Se artiklen: Maribo Kloster

Marie Curie
Marie Curie, polsk-fransk kemiker og fysiker. Se artiklen: Marie Curie

Marie Stuart, dronning af Skotland 1542-67, datter af Jakob 5. og Marie af Guise. Se artiklen: Marie Stuart

Marie Tussaud
Marie Tussaud også kaldt Marie Grosholtz (som også staves Grossholtz eller Grossholz) (1761-1850) var en schweizisk født, fransk voksmodellør.
Under den franske revolution lavede hun sammen med Philippe Curtius, som havde sit eget voksmuseum i Paris, dødsmasker af de afhuggede berømtheders hoveder. I 1800 rejste hun rundt i England med sine voksfigurer, og hun lavede en permanent udstilling i London i 1835, efterfølgende kendt som voksmuseet Madame Tussaud's.

Marie-Antoinette
Marie-Antoinette var fransk dronning. Hun blev henrettet under den franske revolution.

Mariehøne
Mariehøne, individ i familien af mariehøns. Mariehøns

Mariehøns
Mariehøns, familie af biller. Se artiklen: Mariehøns

Marienborg
Marienborg er den danske statsministers sommerbolig.

Marine
1. Søvæsen, sømagt, flåde.
2. Sømaleri, søstykke.

Marinearkæologi
Marinearkæologi er en disciplin indenfor arkæologi, der studerer menneskets færden i åbent vand.
For eksempel er Østersøen et koldt hav med brakvand, hvor vrag og bopladser kan bevares i århundreder. Mange af dem venter bare på at blive opdaget og undersøgt.

Marionet
Leddedukke.

Marionet-Teater
Dukkespil.

Maritim
Flåde-, sø-, saltvands-.

Mariæ bebudelsesdag
5. søndag i fasten.

Markant
Iøjnefaldende, særpræget.

Markere
Mærke, fremhæve.

Markeret
Udpræget.

Marketender
Lejrvært.

Marketenderi
Lejrbod.

Markgræshoppe
Markgræshoppe hannen bliver mellem 15 og 19 mm lang, mens en hun bliver cirka 5 mm større. Den lever rundt om i hele Danmark, i klitter, og på tørre områder. Her har den nemt ved at camouflere sig, idet den kan tilpasse sine farver til disse områder. Den bevæger sig ved at springe. Med sine lange bagben, kan den springe ret højt. Når den så er oppe i luften kan den brede sine vinger ud, så den kommer længere ved at flyve/svæve. En græshoppe laver sine lyde ved at gnide bagbenene sammen, og de laver lydene for at tiltrække hunner. Markgræshoppen æder græs, blade og lignende. Fugle, hugorme og firben kan godt lide græshopper, men en græshoppe kan også risikere at hoppe ind i et edderkoppenet, og blive ædt.

Markis de Sade
Der lagde navn til sadisme, hed Donatien-Alphonse-François de Sade.

Markise
Solsejl.

Markmus
Markmusen er den mest almindelige mus i Danmark, og den findes over hele landet. Markmusene bliver ude hele året igennem, også om vinteren. Man siger at de kommer ind i husene efter høsten, men det er ikke markmus der gør det, det er husmus. Markmusen spises af musvåger og andre rovfugle.

Markørgener
I gensplejsningen anvendes markørgenerne for at kunne vise, om det ønskede gen er overført til modtagerorganismen. Der findes forskellige typer markørgener, og i gensplejsning i bakterier kan man for eksempel benytte sig af et antibiotikamarkørgen. Det indsættes sammen med det ønskede gen i bakterien. Markørgenet gør bakterien modstandsdygtig over for en efterfølgende antibiotikabehandling. Hvis cellen derfor overlever, er det et tegn på, at genet er blevet indsat. Alle de andre celler uden indsatte gener dør på grund af behandlingen.

Marlon Brando
Marlon Brando (født 3. april 1924), amerikansk skuespiller. Hans skuespil sammen med hans offentlige profil som en outsider i forhold til Hollywood i de tidlige 1950'ere, havde en væsentlig indflydelse på en hel generation af skuespillere som James Dean og Paul Newman. Senere filmstjerne som Robert De Niro blev også stærk inspireret af Marlon Brando.
Marlon Brando voksede op i Omaha, Nebraska.
Den 28. marts 1973 nægtede han at modtage en Oscar i protest med USA's opførsel over for det indianske folk.

Marmarahavet
Hav man sejler igennem fra Istanbul til Middelhavet.

Marmorilik
Marmorilik er kendt for sin bly- og zinkmine »Den Sorte Engel«.

Marmorkat
Marmorkat, rovdyr. Se artiklen: Marmorkat

Marmorkirken
Marmorkirkens rigtige navn er Frederikskirke. Grundstenen blev lagt i 1749 af Frederik den femte, men den blev først fuldført 150 år senere.

Marokko
Land i Afrika. Kontinentets eneste suveræne monarki.

Maron
Buskneger. Individ af befolkningsgruppen maroner, et fortrinsvis busklevende folk i Surinam, Fransk Guyana og Jamaica med oprindelse i Vest-afrika, hvorfra deres forfædre blev bragt til Caribien og Sydamerika på europæiske slaveskibe. Umiddelbart efter ankomsten til den nye verden eller efter kortere ophold på slaveplantagerne lykkedes det nogle at undslippe plantagerne og bosætte sig i indlandet, hvor de efterhånden dannede stabile stammesamfund. I dag findes i Surinam, hvor de fleste maroner bor, stammerne Ndyuka (25.000), Saramaka (25.000), Matawai, Paramaka, Aluku og Kwinti.

Marquard Freher
Marquard Freher (1565—1614), tysk historiker og retslærd, var 1596—98 professor i romerret ved universitetet i Heidelberg; senere trådte han direkte i kurfyrstens tjeneste og anvendtes dels som diplomat, dels som statsretlig forfatter. Freher, der var højt agtet for sit retsind og sin lærdom, besad en mangesidig viden, men så godt som alle hans skrifter er dog enten af historisk art eller hviler på et historisk grundlag. Som de betydeligste kan nævnes: Origines Palatinæ (1599), et af sin tid meget skattet historisk værk, Germanicarum rerum Scriptores aliquot insignes (3 bind, 1600—11) og Rerum bohemicarum Scriptores aliquot antiqui (3 bind, 1602).

Mars
1. Krigens gud i romersk mytologi.
2. Planet i solsystemet. Mars har en dagtemperatur på cirka 27 grader celsius, hvorimod nattemperaturen sniger sig ned til minus 153 grader celsius. Mars er den fjerde planet regnet fra solen. Planeten er mindre end jorden. NASAs robotkøretøj Opportunity landede på Mars-sletten Meridiani. Den fandt klare tegn på vand.

Marseille
Marseille, fransk by. Se artiklen: Marseille

Marselisborg Slot
Ligger på Kongevejen 100 i Århus. Slottet blev bygget i 1899-1902 af arkitekten Hack Kampmann.

Marshalløerne
Land i Oceaninen. Landet har et areal på 181,3 kvadratkilometer, og befolkningstætheden er 390,6 per kvadratkilometer.
Omkring Marshall øerne ligger nabolandene Micronesien, Nauru og Kiribati. Landets bruttonationalprodukt lå i 1998 på USD 91,0 millioner. 63 procent af befolkningen er protestantisk.
BNP pr. indbygger: USD 1.450 (98)
Statsform: republik
Regering: udpeges af præsidenten
Statsoverhoved: Kessai Note (fra 10. januar 2000)
Regeringsleder: Kessai Note (fra 10. januar 2000)
Etnisk sammensætning: mikronesiere
Sprog: engelsk (off.) marshallesisk, japansk
Valutaenhed: 1 USD = 100 cents
Landet er medlem af følgende internationale organisationer: FN, IAEA, IBRD, IMF, SPC, SPF
Hovedstaden på Marshalløerne hedder Dalap-Uliga-Darrit.

Marstal
By på Ærø.

Marsvin
Marsvinet er en tandhval. Se artiklen: Marsvin


Martellando
Musikalsk udtryk der betegner, at der skal spilles hamrende.

Martialsk
Krigerisk, drabelig.

Martin fra Tours, munk og biskop. Se artiklen: Martin fra Tours

Martin Luther
Martin Luther (10. november 1483 - 18. februar 1546), kristen teolog og augustinsk munk der inspirererede den lutheranske reformation og havde en dyb indflydelse på de protestantiske doktriner og andre kristne traditioner.
Martin Luther var fra 1525 gift med den tidligere nonne Katharina von Bora der havde forladt sit kloster i 1523,
Med sit teologiske ståsted hos Paulus, var Luther stærkt antijødisk. Han offentliggjorde i 1543 skriftet Om Jøderne og deres løgne, blandt andet med syv anvisninger på udøvelse af skarp barmhjertighed overfor jøderne.

Martin Luther King
Martin Luther King (1929-1968), sort amerikansk borgerretsforkæmper.

Martin Niemöller
Martin Niemöller (1. januar 1892 - 1984), tysk præst og ubådskaptajn under første verdenskrig. I 1937 blev han anbragt i koncentrationslejren Sachsenhausen for sine protester mod nazismens behandling af den tyske kirke.

Martinique
Vestindisk ø, der hører under Frankrig.

Marts
Måned opkaldet efter Mars, romersk krigsgud. Ældre dansk navn Tordmåned.

Mary Ann Cotton
Mary Ann Cotton, seriemorder. Se artiklen: Mary Ann Cotton

Mary Donaldson
Mary Donaldson, kronprinsesse af Danmark. Se artiklen:Mary Donaldson

Masai Mara-reservatet
Masai Mara-reservatet er beliggende i Kenya.

Mascara
Sort øjensminke.

Maskarade
Opera af Carl Nielsen, komponeret 1906. Teksten af Vilhem Andersen, baseret på Holbergs komedie af samme navn. Handlingen udspiller sig i København i begyndelsen af det 18. århundrede.

Maskeballet
Opera af Verdi, komponeret 1850. Originaltitel: Un ballo in maschera.
Handlingen foregår i Stockholm og drejer sig om en historisk begivenhed: mordet på den svenske kong Gustav 3. Men da censuren i mange lande gjorde indsigelse mod at vise et kongemord på scenen, ændredes person- og stednavne: Kong Gustav blev til Riccardo, guvernør i Boston; zigeunersken Mor Britta blev til mulatinden Ulrica, osv.
I København og Stockholm spilles operaen dog i den oprindelige version.

Maskulin
Mandlig, mandhaftig.

Maskulinum
Hankøn.

Masochisme
Lysten eller passionen til at være den dominerede eller underkastede i et ellers ligestillet, erotisk forhold. Opkaldt efter Leopold von Sacher-Masoch af en østrigsk fængselspsykiater Krafft-Ebing, der efter datidens ånd tillagde betegnelsen en sygelig betydning, derfor er den traditionelle opfattelse af masochisme: (sygelig)kønslig tilfredsstillelse ved at lide eller blive tilført smerte. masochistens partner kaldes sadist. Se sadisme.

Massachusetts
Massachusetts er en stat i USA.

Massakre
Nedsabling, blodbad, massemord.

Massive Ordnance Air Blast bomb
Massive Ordnance Air Blast bomb (forkortet MOAB) er en 10.750 kilogram konventionel bombe. Dens specifikke navigeringssystem er ukendt, men den er præcisionsstyret. Bomben slippes fra bagenden af et C-130 lastfly. Bomben som også kaldes »alle bombers mor« er efterfølger til »Daisy Cutter« bomben, som blev brugt i Vietnam og Afghanistan. Det er den største konventionelle bombe i historien. Udviklingen af bomben blev påbegyndt i 2002 og den blev testet for første gang i marts 2003 på Eglin Air Force Base i Florida.

Mata Hari
Den hollandske spion og danserinde Mata Hari hed oprindeligt Margretje Geertruida Zelle. Kunstnernavnet Mata Hari betyder Solens Øje. Mata Hari blev henrettet af franskmændene i 1917.

Matador
Storborger.

Matador (tv-serie)
Matador er en dansk tv-serie i 24 afsnit om livet i den lidt større danske provinsby Korsbæk, i tiden fra 1920'erne til slutningen af 1950'erne.
En lang række af de største danske skuespillere deltog i serien, og serien blev udarbejdet så selv de mindste detaljer fremstod, som den periode der blev skildret.
Serien er blevet en dansk klassiker og en af Danmarks Radios største tv-succeser nogensinde. Serien er solgt til en lang række lande.
Instruktør: Erik Balling.
Manuskriptforfattere:
* Lise Nørgaard.
* Poul Hammerich.
* Karen Smith.
* Jens Louis Petersen.
Skuespillere:
* Arthur Jensen, Hr. Schwann.
* Axel Strøbye, Viggo Skjold Hansen.
* Benedikte Dahl, Ellen Skjern.
* Benny Hansen, maleren Frede "Fede" Hansen.
* Bent Mejding, Jørgen Varnæs.
* Bent Rothe, Baron Carl von Rydtger.
* Birgitte Bruun, Ester, Stuepige ved Varnæs og veninde til Agnes.
* Birgitte Federspiel, Baronesse Arendse von Rydtger.
* Birthe Backhausen, Musse Skjold Hansen.
* Bjørn Watt-Boolsen, Oberst Hachel.
* Buster Larsen, Oluf Larsen.
* Camilla Hammerich, Regitze Varnæs.
* Christiane Rohde, Frk. Hollenberg.
* Ditte Maria Norup, Helle Varnæs.
* Elin Reimer, Laura Sørensen.
* Else-Marie Juul Hansen, Konsulinde Holm.
* Esper Hagen, Arnold Vinter.
* Ghita Nørby, Ingeborg Skjern.
* Helle Virkner, Elisabeth Friis.
* Holger Juul Hansen, Hans Christian Varnæs.
* Jens Arentzen, Ulrik Varnæs.
* Jens Christian Milbart, Erik Skjern.
* Jesper Langberg, Kristen Skjern.
* John Hahn-Pedersen, Hr Stein.
* Jørgen Buckhøj, Mads Skjern.
* Karen Berg, Fru Fernando Møhge.
* Karen Lise Mynster, Ulla Jacobsen.
* Karin Nellemose, Misse Møhge.
* Karl Stegger , Konsul Holm.
* Kirsten Olesen, Agnes Jensen.
* Kurt Ravn, Lauritz "Røde" Jensen.
* Lily Broberg, Kathrine Larsen.
* Lis Løwert, Violet Vinter.
* Malene Schwartz, Maude Varnæs.
* Niels Martin Carlsen, Daniel Skjern.
* Ove Sprogøe, Doktor Louis Hansen.
* Paul Hüttel, Herbert Schmidt.
* Per Pallesen, Tjener Boldt.
* Preben Mahrt, Albert Arnesen.
* Sonja Oppenhagen, Vicki Hachel.
* Susse Wold, Gitte Graa.
* Ulla Henningsen, Iben Skjern.

Match
(Vædde)kamp, idrætskamp.

Matematik
Matematik (Græsk mathema: videnskab, at lære; mathematikos: glad for at lære) er studiet af mønstre i mængde, struktur, ændringer og rummet. I den moderne defintion er det undersøgelsen af axiomatisk definerede abstrakte strukturer ved brug af logik som det fælles udgangspunkt. De specifikke strukturer der undersøges har ofte deres udgangspunkt i naturvidenskaben, oftest i fysikken, men matematikere definere og undersøger også strukturer udelukkende for matematikkens egen skyld, for eksempel fordi de finder ud af at en struktur giver en samlende generalisering, eller at der findes et værktøj der kan hjælpe i flere forskellige grene af matematikken.
Historisk set er matematikken opstået ud fra behovet for at lave beregninger i handel, for at opmåle land og for at forudsige astronomiske begivenheder. Disse tre behov kan groft relateres til en bred underopdeling af matematikken i studiet af struktur, rum og ændring.
Studiet af struktur starter med tallene, i begyndelsen de familiære naturlige tal og heltallene. De regler der gælder for aritmetiske operationer er optegnet i elementær algebra, og de dybere egenskaber ved heltallene er studeret i talteori. Undersøgelsen af metoder til at løse ligninger fører til studiet af abstrakt algebra. Det for fysikerne vigtige koncept vektorer, der er generaliseret til vektor rummet og studeret i lineær algebra, tilhører de to grene struktur og rum.
Studiet af rummet starter med studiet af geometri, først den euklidiske geometri og trigonometri i det familiære tredimensionale rum, men senere også generaliseret til ikke euklidisk geometri som spiller en central rolle i den generelle relativitetsteori. De moderne områder differentiel geometri og algebraisk geometri generalisere geometri i forskellige retninger: differentiel geometri fremhæver koncepterne om kordinatsystemer, glathed og retning, mens geometriske objekter i algebraisk geometri beskrives som løsninger til et sæt af ligninger. Gruppe teori undersøger på en abstrakt måde konceptet geometri og giver en sammenhæng mellem studiet af rum og struktur. Topologi giver en sammenhæng mellem studiet af rum og studiet af ændring ved at fokusere på konceptet kontinuitet.
At forstå og beskrive ændringer i målbare størrelser er det centrale emne i naturvidenskab, og calculus er udviklet som et særdeles brugbart værktøj til at gøre præcis det. Det centrale koncept man bruger til at beskrive en variabel der ændrer sig er en funktion. Mange problemer leder helt naturligt til relationen mellem mængde og størrelsen af dens ændring, og metoderne til at løse disse er studeret i emnet differential ligninger. Tallene man bruger til at repræsentere kontinuerlige mængder er de reelle tal, og det detaljerede studie af deres egenskaber er kendt som reel analyse. Af forskellige årsager er det bekvemt at generalisere til komplekse tal, som er studeret i kompleks analyse. Funktionsanalyse fokuserer opmærksomheden på et (typisk uendeligt-dimensionalt) rum af funktioner, som danner basis for blandt andet kvantemekanik.
For at tydeliggøre og undersøge matematikkens fundament, udviklede man områderne sæt teori, matematisk logik og model teori.
Da computere i sin tid blev opfundet, blev flere omkringliggende problemer tacklet af matematikere, og det ledte til emråderne beregnelighed og informationsteori. Mange af disse spørgsmål er nu undersøgt under teoretisk datalogi.
Computere har også hjulpet til ved emner som kaos teori, som handler om at mange dynamiske systemer i naturen adlyder love der gør at deres adfærd bliver uforudsigelig i praksis, selvom det er deterministisk i teorien. Kaos teori er tæt forbundet med fraktal geometri.
Et vigtigt område i anvendt matematik er sandsynlighed og statistik, som muliggør beskrivelse, analyse og forudsigelse af tilfældige fænomener og er brugt i alle videnskaber.
Numerisk analyse undersøger metoder til at udføre beregninger på computer og diskret matematik er det fælles navn for de matematiske ting der er brugbare i datalogi.
Den følgende liste af emner repræsentere een måde at organisere matematikkens grene på:
Mængde
Tal - Naturlige tal - Heltal - Rationelle tal - Reelle tal - Komplekse tal - Quartanioner - Octanioner - Sedenion - Hyperreelle tal - Surreelle tal - Ordinal tal - Kardinaltal - Heltalssekvens - Matematiske konstanter - Tal navne - Uendelig
Ændring
Calculus - Vector calculus - Matematisk analyse - Differentialligninger - Dynamiske systemer - Kaos teori - Liste af funktioner
Struktur
Abstrakt algebra - Talteori - Algebraisk geometri - Gruppe teori - Matematisk analyse - Topologi - Lineær algebra - Graf teori - Universel algebra - Kategori teori
Rum
Topologi - Geometri - Trigonometri - Algebraisk geometri - Differentiel geometri - Differentiel topologi - Algebraisk topologi - Lineær algebra
Diskret matematik
Kombinatorik - Mængde teori - Sandsynlighedsteori - Statistik - Beregnelighed - Diskret matematik - Kryptologi - Graf teori - Spil teori
Anvendt matematik
Mekanik - Numerisk analyse - Optimering - Sandsynlighed - Statistik

Materiale
Stof, (rå)emne.

Materialisere
Legemliggøre.

Materialist
En materialist er en indehaver af en butik, hvor der kan købes kemikaler, farvestoffer med mere.

Materie
(Rå)emne, sårflåd.

Materiel
Stoflig, legemlig, verdslig.

Mathias
Ifølge Danmarks Statistik 2000 er det populæreste drengenavn Mathias.

Mathias Rust
Landede på den Røde Plads i Moskva i 1987.

Mathilde
Mathilde, romersk-tysk kejserinde. Se artiklen: Mathilde

Matriarkat
Modermyndighed, Kvindestyre.

Matterhorn
4478 meter høj bjergtinde i Walliseralperne på grænsen mellem Schweiz og Italien. På fransk kaldes Matterhorn Cervin og på italiensk Cervino.

Matthias Platzeck
Matthias Platzeck (SPD) er statsminister i staten Brandenburg.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen er Finlands statsminister. Han blev statsminister den 24. juni 2003 efter at Anneli Jäätteenmäki måtte gå af efter at det var kommet frem, at hun havde lækket oplysninger om Finlands rolle til USA under Golfkrigen 2003.
Før sin indtræden var han Finlands forsvarsminister og næstformand for Centern.

Mattinata
Morgensang, som synges foran den elskedes vindue.

Mattæusevangeliet
I Mattæus-evangeliet 2,1 bliver de vise mænd fra Østerland omtalt.

Mausoleum
Gravtempel.

Mavesår
Mavesår er en fællesbetegnelse for et sår i mavesækken (latin: ulcus ventriculi) eller et sår i tolvfingertarmen (latin: ulcus duodeni).

Maximilien de Robespierre
Maximilien de Robespierre, fransk revolutionær. Se artiklen: Maximilien de Robespierre

Maya
Mayaerne er et folk i det sydlige Mexico og det nordlige Mellemamerika med en 3.000-årig historie. Mayaerne var en del af de mesoamerikanske præ-columbianske kulturer. I modsætning til, hvad folk tror, "forsvandt" mayafolket aldrig; der bor stadig millioner i området og mange af dem taler stadig et af maya-familiens sprog.

Mayaområdet
Mayaområdet består af Mexico, Guatemala, Belize, Honduras og El Salvador.

Mayday
Mayday kommer fra det franske ord m'aidez, som betyder "hjælp mig".

Mc.
Søn (foran skotske navne).

McDonald's
Blev grundlagt i 1954 af brødrene McDonald og milkshakemaskinesælgeren Ray Kroc. Den første McDonald's uden for USA åbnede i Canada i 1967 og i 1981 kom kæden til Danmark.

Mechelen
Belgisk by. Malines.

Mecklenburg-Vorpommern
Mecklenburg-Vorpommern er en delstat i Tyskland. Delstaten har et areal på 23.170 kvadratkilometer og 1,79 millioner indbyggere. Statsminister er Harald Ringstorff (SPD), der leder en SPD/PDS-koalitionsregering.

Medicinal-Kollegium
Sundhedsråd.

Medicinmand
Troldmand, åndemaner.

Meditation
Eftertanke, Grublen.

Medoc
Vinområde ved floden Gironde.

Meeting
Stævne, møde.

Megabyte
En megabyte er enten 10002 = 1.000.000 bytes eller 10242 = 1.048.576 bytes. Forklaringen for de forskellige muligheder kan ses under kilobytes.

Megalith
Stor, ofte ubearbejdet, sten der er rejst som et monument. Se artiklen: Megalith

Mein Kampf
Mein Kampf er en bog dikteret af Adolf Hitler til hans kampfælle og sekretær Rudolf Hess, mens han i 1924 sad i fæstningsarrest i Landsberg efter kupforsøg i München. Formålet med offentliggørelse var at fastlægge udviklingen og målsætningen for den nationalsocialistiske bevægelse.
Indtil rigsdagsvalget i 1928 solgtes værket i under 4.000 eksemplarer, men det nåede i 1943 et samlet oplag på 10 millioner.

Mejser
Mejser, familie af spurvefugle. Se artiklen: Mejser

Mekong
Mekong, flod i Asien med udspring i Tibet. 6 lande får vand fra Mekongfloden – Kina, Burma, Laos, Thailand, Kampuchea og Vietnam.

Mekongdeltaet
Mekongdeltaet er beliggende i Vietnam.

Mel Gibson
Skuespiller og instruktør. Instruerede og spillede selv hovedrollen i filmen Braveheart, der vandt fem statuetter ved oscaruddelingen i 1996.

Mela
Italiensk for æble.

Melange
Blanding.

Melankoli
Tungsind.

Melasse
Sukkerfoder.

Melbourne
Australsk by.

Meleret
Blandfarvet.

Melilla
Spansk territorium i Marokko, Nordafrika.

Mellemamerika
Mellemamerika er området mellem den sydlige grænse i Mexico i Nordamerika, og den nordvestlige grænse i Colombia i Sydamerika. Se artiklen: Mellemamerika

Melodi
(Tit) tone.

Melodik
Melodik er opbygningen af melodier i et musikstykke. Tonelære.

Melodisk
Velklingende; sangbar.