LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Mikr -

Mikronesien
Mikronesien. Se artiklen: Mikronesien

Mikroorganismer
Fællesnavn for mikroskopiske organismer som for eksmpel bakterier, gær, alger, svampe og protozoer.

Mil
Mil er en længdeenhed. Se artiklen: Mil

Miletos
Miletos var i oldtiden en af de største græske kolonistæder på Lilleasiens kyst. Se artiklen: Miletos

Milford Haven
Milford Haven, by i det sydlige Wales, i Pembrokeshire, ligger på nordsiden af den smukke Milford Haven, en smal fjord, der skærer sig 27 kilometer ind i landet og til enhver tid er tilgængelig for de største skibe. Lige over for Milford Haven, på den modsatte bred af Milford Haven, ligger Pembroke med sine dokker, og 8 kilometer oven for Milford Haven findes et andet dokanlæg, New Milford (Neyland).

Miliegræs
Miliegræs (Milium), slægt af græsfamilien (Hvenegruppen) med stor, åben top, hvis grene er meget fine, og små trinde småaks; dækbladet, der mangler stak, bliver ved frugtmodningen hårdt og glinsende. 5-6 arter i Europa og det tempererede Asien. Udspredt Miliegræs (Milium effusum) er flerårig og bliver cirka 1 meter høj; bladene er mørkegrønne, slappe og snoede. Det vokser i skove, almindelig i Danmark på muldet bund, sjældent derimod i Norge; blomstrer i maj-juni.

Milieu
Milieu (fransk) (egentlig »midte«), sfære, de bestemmende forhold, under hvilke en person vokser op eller lever; juste milieu, gylden middelvej.

Milinda-pañha
Milinda-pañha (»Milindas spørgsmål«), et større og meget betydningsfuldt Pāli-skrift, indeholdende en række samtaler mellem en buddhistisk munk Nāgasena og kong Milinda (hersker i det græskindiske rige i slutningen af 2. århundrede f.Kr.). Det behandler en mængde dogmatiske spørgsmål, som diskuteres med stor skarpsindighed og fin dialektik. I den foreliggende form stammer det fra Ceylon fra den første tid efter vor tidsregnings begyndelse, men hører ikke til de pāli-kanoniske skrifter. Sandsynligvis stammer det oprindelig fra Nordindien (en ældre sanskrit-redaktion), hvorfra også kinesiske oversættelser stammer. Pāli-teksten blev udgivet af V. Trenckner (London 1880 [trykt i Kjøbenhavn]), en engelsk oversættelse foreligger af Rhys Davids (London 1890—94 i Sacred Books of the East XXXV-VI).

Miliolitkalk
Miliolitkalk er en betegnelse for en til de allerældste tertiærdannelser hørende kalksten, som fortrinsvis er dannet af miliolider, en slags foraminiferer. Miliolitkalk forekommer især i Sydfrankrig.

Militarisme
Militarisme (fransk), militærherredømme, sabelregimente, ensidig hævden af de militære interesser. Det tilsvarende adjektiv er militaristisk.

Militære titler
Liste over militære titler: Militære titler

Miljø
Miljø betyder »omgivelser« eller (livs)kreds.
Et arbejdsmiljø består for eksempel af indeklimaet, siddestillinger, om væggene er malet en hyggelig farve, eller om der er grønne planter, om man kan lave kaffe eller hvordan man har det med kollegaerne og med chefen.
Arbejdsmiljø består altså af en masse små dele, som tilsammen giver de omgivelser man arbejder i.
Det samme gælder om miljøet ude i naturen. Der er en masse delemner under ordet miljø, for eksempel temperaturen, plantedækket, vinden, strømmen, regnmængde og luftforurening.

Millicent Garrett Fawcett
Millicent Garrett Fawcett (1847-1929) var forfatter, kvinderetsforkæmper og præsident for the National Union of Woman's Suffrage Societies.

Milon fra Kroton
Milon fra Kroton, berømt atlet og pythagoreer, vandt talrige sejre ved store græske nationalfester. Han anførte sine landsmænd på krigstoget mod Sybaris, hvorved denne by blev ødelagt (510 f.Kr.). Om hans overordentlige legemsstyrke var der mange fantastiske beretninger i omløb.

Milt
Aflangt organ i bughulen. »Sting i siden« skyldes krampeagtige sammentrækninger i milten.

Mimas
Mimas, måne. Se artiklen: Mimas

Mimicry
Lighedsværn, lighedsdyr.

Mimik
Minespil(kunst).

Mindanao
Mindanao er den næststørste ø i Filippinerne med et areal på 96.000 kvadratkilometer.

Mineral
Stenart, bjærgart, malm.

Minere
Udhule, undergrave, underhule.

Minerva
Kunstens gudinde i romersk mytologi.

Mi'nestra di verdura
Italiensk for grøntsagssuppe.

Minestrone
Italiensk for suppe med grøntsager og makaroni.

Mingdynastiet
Mingdynastiet, 1368-1644, var det sidste kinesiske kejserdynasti.

Minimal
Mindste, laveste, forsvindende.

Minimum
Mindstemål.

Minoisk kultur
Den minoiske kultur var en præ-hellensk bronzealderkultur fra cirka 3100 f.Kr. til cirka 1450 f.Kr. Se artiklen: Minoisk kultur

Minorca
Minorca er det engelsk navn for øen Menorca.

Minoritet
Mindretal.

Minus
Mangel, Fradrag.

Minutiøs
Indgående, omhyggelig, smålig.

Miquelon
Fransk territorium ud for Newfoundlands kyst, Nordamerika.

Mir
Mir, sovjetisk rumstation opsendt i 1986. Fra 1991 overtog Rusland stationen efter Sovjetunionens sammenbrud. Mir betyder »Fred« på russisk. Mir regnes for verdens første rigtige bemandede rumstation, og er forløber til Den Internationale Rumstation (ISS).

Mirakel
Under(værk, -gerning), Jærtegn.

Mirakuløs
Underfuld.

Misantrop
Menneskefjende, -hader.

Miserabel
Ynkelig, ussel.

Misère
Jammer, nød, elendighed.

Misogyn
Kvindehader.

Mistbænk
Drivkasse (sml. drivhus), varmebed.

Mistral
Mistral er navnet på den kraftige og tørre nordenvind, der især om vinteren og foråret hærger i det sydøstlige Frankrig.

Mitchell
Australsk flod.

Mitose
Kropscelledeling, som resulterer i 2 datterceller med samme kromosomantal som modercellens.

Mitra
1. Daghimlens gud (Indien).
2. Høj bispehue.

Mjølner
Thors hammer i nordisk mytologi.

Mnemosyne
Mnemosyne, erindringens gudinde i den græske mytologi hed Mnemosyne. Hun var mor til de ni muser.

Mnemoteknik
Huskekunst.

Moa
Moa betyder på polynesisk »spiselig fugl«. De 11 arter levede på New Zealand indtil omkring år 1700, hvor den sidste blev udryddet, angiveligt på grund af maoriernes jagt på den. Indtil omkring år 1000 havde New Zealand ikke kendt til pattedyr - heller ikke mennesker. Men omkring dette tidspunkt nåede maorierne til stedet fra Polynesien. Mange dyr i New Zealand var ikke tilpasset den jagt, der nu gik ind, både fra menneskene, men også fra de pattedyr, der blev bragt med.
I dag kan man være heldig at finde moaskeletter i huler på sydøen. Hulerne har huller eller svage punkter i loftet, hvor uheldige fugle er gået igennem og derefter ikke har kunnet finde ud igen. Der går ofte rygter om folk der har set levende moaer i New Zealand. Men som med den uddøde tasmanske pungulv i Australien, hvorom der også regelmæssigt bliver raporteret, er det vist desværre meget usandsynligt at så stort et dyr har kunnet skjule sig på trods af de mange uvejsomme skovområder på Sydøen.
Den største moa-art kæmpemoaen blev op til 3 meter høj og vejede omkring 250 kilo. Dermed var elefantfuglen fra Madagaskar en smule tungere, men den blev ikke helt så høj. Elefantfuglen og den nulevende kiwi er begge i familie med moaen, de er alle klassificeret som strudsefugle, der blandt andet har det til fælles at de ikke kan flyve.
Moaen på fotoet er en rekonstruktion, der står udstillet på Auckland Museum i New Zealand.
De 11 forskellige arter af moa:
* Familie: (Dinornithidae)
o Slægt: (Anomalopteryx)
+ Art: (A. didiformis)
o Slægt: (Megalapteryx)
+ Art: Skovmoa (M. didinus)
o Slægt: (Pachyornis)
+ Art: Elefantfods-Moa (P. elephantopus)
+ Art: (P. australis)
+ Art: (P. mappini)
o Slægt: (Euryapteryx)
+ Art: (E. geranoides)
+ Art: (E. curtus)
o Slægt: (Emeus)
+ Art: Lille moa (E. crassus)
o Slægt: (Dinornis)
+ Art: (D. struthoides)
+ Art: (D. novaezealandiae)
+ Art: Kæmpemoa (D. giganteus)
Klassifikation
* Rige: Dyr (Animalia)
* Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
* Klasse: Fugle (Aves)
* Orden: Strudsefugle (Struthioniformes)
* Familie: Moaer (Dinornithidae)

Mob
Rak, pak.

Mobil
Rørlig, rørig; krigsrede.

Moctezuma 1.
Moctezuma 1. (også kendt som Moctezuma Ilhuicamina, hvor efternavnet betyder »bueskytte mod himlen«) var en aztekisk regent i byen Tenochtitlan.
Moctezuma udvidede det aztekiske riges grænser ud over México-dalen til golf-kysten. Han undertvang de huastekiske og totonakiske folk og fik dermed adgang til eksotiske varer såsom kakao, gummi, bomuld, frugt, fjer og konkylier.
Han tog magten i 1440 som efterfølger til Itzcóatl og blev efterfulgt af Axayacatl.

Moctezuma 2.
Moctezuma 2. eller Montezuma 2. (1466-1520; aztekisk kejser fra omkring 1502 til 1520), omtales nogle gange kun som Moctezuma. Brugen af romertallet (her dog vist med 2.) i navnet, stammer fra moderne tid, for at kunne skelne ham fra den anden Moctezuma, Moctezuma 1.
En anden måde at skelne dem på, end ved hjælp af romertal, er at Moctezuma 1. var Moctezuma Ilhuicamina og Moctezuma 2. var Moctezuma Xocoyotzin. Det første betyder »enspænder, som skyder pile mod himlen«. Xocoyotzin betyder blot »den yngre«.
Moctezuma 2., arving efter Auitzotl, var en aztekisk regent over byen Tenochtitlan, som forøgede Tenochtitlan magt til total dominering af dens søsterbyer Texcoco og Tlatelolco.
I de ti år før de spanske conquistadorers ankomst, var der ifølge legenden otte tegn, som fortalte om det aztekiske riges kollaps. Disse tegn var:
1. En ildsøjle viste sig på nattehimlen (måske en komet?),
2. En komet viste sig på himlen i dagtimerne.
3. Huitzilopochtlis tempel blev ødelagt af en brand,
4. Et lynnedslag ramte templet i Tzonmolco.
5. Tenochtitlan blev oversvømmet,
6. Mærkelige mennesker med mange hoveder, men én krop blev set vandrende gennem denne by,
7. Man hørte en kvindes grådkvalte sørgesang for aztekerne,
8. En underlig fugl blev fanget. Da Moctezuma kiggede i dens spejllignende øjne, så han et ukendt folk gå i land ved kysten.
I foråret 1519 modtog han de første rapporter om fremmendes landgang på østkysten af riget. Den 8. november 1519 mødte han Cortes, som han troede var guden Quetzalcoatl.
I Cortes fravær, udsendte viceguvernøren et dekret om, at de rituelle menneskeofringer skulle ophøre. Folket gjorde oprør og spanierne tog Moctezuma til fange. Den 1. juli 1520, i et forsøg på at berolige en oprørt menneskeskare, viste Moctezuma sig på sit palads' balkon hvorfra han appelerede til sine landsmænd om at trække sig tilbage. Befolkningen var forfærdet over deres kejsers delagtighed med spanierne og overdyngede ham med sten og kastepile. Han døde kort tid efter angrebet. Moctezuma blev efterfulgt af Cuitlahuac og Cuauhtemoc. Det følgende år havde det aztekiske rige fuldstændig overgivet sig til spanierne.

Moderat
Mådeholden, lempelig.

Moderation
Mådehold; nedsættelse.

Moderato
Musikalsk udtryk der betegner, at der skal spilles med beherskelse.

Modercelle
En modercelle er en betegnelse for en befrugtet celle, der netop skal til at dele sig.

Moders dag
Moders dag er den 2. søndag i maj.

Mogens Jeppesen
Målmand for Fredericia KFUM. Gik under øgenavnet Mugge.

Moirer
Moirerne, i den græske mytologi skæbnegudinderne. Se artiklen: Moirerne

Mokkurkalfe
Mokkurkalfe er en jætte i den nordiske mytologi.
Mokkurkalfe er kommet til live ved trolddom, da jætten Hrungner havde brug for hjælp i kamp mod Tor. Mokkurkalfe var kæmpestor, han var bygget i ler og havde en hoppes hjerte.
Men da Mokkurkalfe så Tor blev han så bange at hans hoppehjerte skælvede og han tissede i bukserne. Tors hjælper, Tjalfe sloges istedet med ham og da Tjalfe var en hurtig løber, lykkedes det ham at forvirre Mokkurkalfe så meget at kæmpen til sidst væltede og dermed blev besejret.

Mol
Toneart der er bygget over en skala med lille terts.

Molekylærbiologi
Molekylærbiologi er læren om den biokemiske side af arvelighedslæren, med andre ord hvordan generne er årsag til dannelse af proteiner, som igen sørger for, at arveanlæggene kommer til udtryk.

Moler
Moler er en hvid eller lysegrå jordart. Den kan blandt andet ses i hanklit. Moler anvendes som isolationsmateriale og til mursten.

Molière
Jean-Baptiste Poquelin bedre kendt som Molière (15. januar 1622 - 17. februar 1673), var en fransk forfatter og af mange anset for verdens største komedieforfatter. Han blev født i Paris. Molière studerede ved jesuitterne på College de Clermont. Allerede som 21-årig opsatte han sit første stykke, som kom til at køre i tre år. I 1658 spillede han for kongen og oprettede snart efter et egentligt teater. Fra 1659 udgav han mindst én gang om året et værk. Hans produktion strakte sig fra simple farcer til meget sofistikerede komedier, som gjorde grin med menneskelige svagheder og ofte tåbelige adfærd. I Tartuffe skabte Molière en af sine berømte komiske typer, som var en religiøs hykler. Stykket var så provokerende, at Louis XIV, som selv fandt det underholdende, ikke tillod offentlig fremføring i en periode på fem år for ikke at fornærme det magtfulde franske kleresi. Molière døde mens han selv spillede hovedrollen i Den indbildte syge.

Moller Skycar
Moller Skycar er et personligt VTOL (Vertical Take-Off and Landing) luftfartøj: en »flyvende bil« -- kaldet en »volantor« af dets opfinder Paul Moller. Skycar bestod sin første flyveprøve i 2003 og den videreudvikles nu mod praktiske formål.
Hensigten med M400 Skycar er at kunne flyve med 4 passagerer med VTOL egenskaber. Den er endnu i prototypefasen.
Den bliver beskrevet som en bil, da den skal kunne anvendes som et almindeligt transportmiddel med automatisk flykontrol enhver kan styre. Føreren skal kun angive retning og hastighed og pilot erfaring er ikke nødvendigt.
Det oplyses at den anvender billige Wankelmotorer og hardware og dens masseproducerede pris vil ligge i omegnen af en kvalitetsbil. Prototype M400 Skycar koster $ 1 million.
Dens egenskaber omfatter en flyvehastighed på 600 km/t, 8 low-emissions Wankelmotorer, garage størrelse, benzinforbrug som en stor bil, en faldskærm for hele maskinen og kort vej kørsel er mulig (til et take-off område - kaldet en vertiport).
Den største ulempe er brændstofforbruget - sålænge fossilt brændsel benyttes - og støjen. Selv hvis brændstoføkonomien bliver ligeså god som en almindelig bil, er det klart, givet de højere hastigheder, at disse fartøjer vil blive brugt til meget længere pendling og rejser.

Molotov
Sovjets udenrigsminister under 2. verdenskrig.

Molotovcocktail
En molotovcocktail er et primitivt våben. Den består af en flaske fyldt med en brandbar væske (som regel benzin), og med en klud stikkende ud af åbningen. En molotovcocktail anvendes ved at stikke ild til kluden og kaste flasken med indhold efter det valgte mål, hvorved flasken knuses og den brandbare væske antændes.
Molotovcocktailen er opkaldt efter Vyacheslav Molotov, der var udenrigsminister og krigsminister i Sovjetunionen under 2. verdenskrig.

Mols
Mols er en mindre dansk halvø. Halvøen har skov, strand, morænelandskab, hede, små bjerge op til 137 meter og en fredet naturpark.

Molto
Musikalsk udtryk der betyder meget.

Moment
Omstændighed; øjeblik, mærkepunkt.

Momentan
Øjeblikkelig, kortvarig.

Moms
Momsen eller merværdiafgiften blev indført i 1967 af regeringen Krag (Socialdemokratiet).

Monaco
Monaco er et lille fyrstendømme på sydøstkysten af Frankrig.

Monark (sommerfugl)
Monark er en sommerfugl som meget sjældent ses i Danmark. Man har alene fundet nogle vingestumper på Thy. Sommerfuglen har sin oprindelse i USA og Mexico, og den er kendt for at vandre langt. Disse vandringer kan føre den så langt som til New Zealand, Australien og Europa. I Europa har den nu slået sig ned i Spanien, de Kanariske øer (del af Spanien) og Portugal.
Arten blev kategoriseret af Carl von Linné i 1758.
Udseende
Monarkens forvingelængde (fra rod til spids) er fra 37-50 millimeter.
Larve
Monarkens larve anvender silkeplanter som foderplante. Monarken har adskillige generationer i løbet af et år.
Trusler
Monarken er stadig stærkt udbredt i USA og Mexico, men der foregår en ivrig debat omkring, hvilke følger dyrkningen af den gensplejsede Bt-majs har for sommerfuglen.

Moneter
Mønt, penge.

Mongoliet
Mongoliet har ca. 2,7 millioner indbyggere, der taler mongolsk, tyrkisk og russisk. Hovedstaden
hedder Ulaanbaatar.

Monisme
Enhedslære.

Monogam
Man taler om monogami, når en ha nog en hun holder sammen.

Monogami
Engifte.

Monoklonale antistoffer
Monoklonal betyder dannet ud fra en celle som er klonet til en masse identiske celler. Monoklonale antistoffer er identiske antistoffer som er fremstillet ud fra en enkelt klonet celle. Fordi antistofferne kommer fra celler med identiske gener (kloner) er de helt ens og reagerer alle mod en bestemt type molekyler.

Monolog
Enetale.

Monoman
Monoman er en person, som er sygeligt optaget af én bestemt ting eller ide.

Mononukleose
Mononukleose eller mere populært kyssesyge, er en virussygdom forårsaget af Epstein-Barr virus. Den rammer især unge mennesker i alderen mellem 10-25 år.

Monoplan
Endækker.

Monopol
Eneret, enehævd.

Monoton
Ensformig, enstonig.

Monsters Inc.
Amerikansk tegnefilm fra 2002.

Monstrans
En monstrans er i den romersk-katolske kirke en liturgisk metalgenstand hvori den indviede hostie kan anbringes synlig for menigheden og således tilbedes af denne.

Monstrum
Vanskabning, uhyre.

Mont Blanc
Højeste bjerg i Europa, hvis der ses bort fra Kaukasus, på 4.807 meter.

Montenegro
Jugoslavisk delstat “Crna Gora”. Området var et selvstændigt rige i middelalderen.

Montere
Indrette, samle, udstyre.

Monument
Mindesmærke, ære(s)minde.

Monumental
Storladen, mægtig.

Mor
Mor er et surt skorpeagtigt lag af døde plantedele oven på jorden.

Morads
Sump, søle.

Moralfilosofi
Moralfilosofi er den systematiske fremstilling af moralens principper og deres anvendelse på de forskellige livsområder. Se artiklen: Moralfilosofi

Moralist
Moralist, den, der forkynder moral, i modsætning til moralfilosof, den, der begrunder moral.

Moralitet
Moralitet (latin), den varige sædvane at leve i overensstemmelse med moralens principper.

Moraliteter
Moraliteter (Fransk Moralités, engelsk Moralities), gejstlige skuespil fra slutningen af middelalderen og fra reformationstiden, der fremstiller en moralsk sandhed ved hjælp af allegoriske figurer. I England og Skotland var de hyppige i 15. århundrede og afskaffedes først af Cromwell. Sådanne engelske moraliteter er »Every Man«, der fremstiller menneskeslægten truet af døden og den strenge straf, som kun undgås ved et fromt, retskaffent liv, og »Hick-Scorner«, en fritænkers og gudsbespotters forbrydelse og omvendelse. En moralitet på dansk er »Paris' Dom«.

Moralprincip
Moralprincip, den regel, hvorefter de enkelte handlingers moralske værdi bestemmes, eller det grundmotiv, der føres os til at fælde moralske domme.

Moralsk
Moralsk, overensstemmelse med moralen.

Moran
Moran, engelsk-amerikansk kunstnerfamilie bestående af brødrene Edward, Thomas og Peter. Flere andre af slægten har også været med til at gøre familien kendt for sin kunstvirksomhed, herunder Mrs. Louise Nimmo Moran, skotsk af fødsel, Thomas Morans hustru, kendt for sine raderinger, Emily Moran, Peter Morans hustru samt Percy (født 1862) og Leon (født 1863) Moran, begger sønner af Edward Moran.

Morándo
Morándo (italiensk), musikalsk foredragsbetegnelse: tøvende.

Morelos
Morelos er en delstat i Mexico. Den har et areal på 4.941 km² og er dermed en af de mindste delstater i landet.
Morelos deler mod nord og øst grænse med delstaten Mexico, mod øst Puebla og mod syd Guerrero. I 2003 var det anslåede indbyggertal 1.616.900. ISO 3166-2 er MX-MOR.
Hovedstaden hedder Cuernavaca. De større byer Cuautla, Jiutepec og Temixco, samt de præ-columbianske ruiner Xochicalco ligger også i delstaten.
Morelos er opkaldt efter José María Morelos, en af heltene fra Mexicos uafhængighedskrig. Emiliano Zapata kom fra Morelos.

Morfeus
Morfeus, græsk drømmegud. Se artiklen: Morfeus

Morfologi
Vækstlære; formlære.

Morgause
Kong Arthurs halvsøster, der snyder ham til at undfange Mordred, der bliver Arthurs banemand.
Hun er gift med Kong Lot af Orkney-øerne.
Ofte sammenblandet med søsteren Morgan le fay.

Mormoner
Frikirke oprettet i Danmark i 1850.

Mors
Mors er en ø med en omkreds på 200 kilometer.

Morsealfabet
Det mest udbredte signalsystem i vore dage er morsealfabetet. Det er opkaldt efter opfinderen Samuel Morse (USA), der konstrurerede det til brug for den elektriske telegraf.
Tegnet for hvert bogstav eller tal sammensættes af prikker og streger. Ved signalering med lyd eller lys erstates prik af en kort og en streg af en lang.
Morsealfabetet:
A=.- B=_... C=-.-. CH=---- D=-.. E=. F=..-. G=--. H=.... I=.. J=.--- K=-.- L=..-. M=-- N=-. O=--- P=.--. Q=--.- R=.-. S =... T=- U=..- V=...- W=.-- X=-..- Y=-.-- Z=--.. Æ=.-.- Ø=---. (oe) Å=.--.- eller .- .-
1=.---- 2=..--- 3=...-- 4=....- 5=..... 6=-.... 7=--... 8=---.. 9=----. 0=-----

Mortalitet
Mortalitet dækker over antal døde over et vist tidsrum.

Morten Bisp
Morten Bisp er en omskrivning af Martin af Tours. Han var, foruden at være skytshelgen for husdyr og tiggere, også fransk nationalhelgen.

Morten Korch
Morten Korch, 1876-1954, var sin tids mest læste forfatter. Han udgav i alt 119 titler. Han modtog Ridderkorset i 1937. De forskellige filmselskaber forhandlede i femten år om at filmatisere hans romaner. I 1950 vovede ASA og Alice O'Fredericks at filmatisere De Røde Heste. Det var nok en god ide. Den blev en af Danmarkshistoriens største biografsucceser. 2,5 millioner mennesker valfartede til biograferne for at se filmen.

Morten Mortensen Hassing
Morten Mortensen Hassing, dansk læge. Se artiklen: Morten Mortensen Hassing

Morten Olsen
Dansk landsholdsfodboldspiller og træner. Nåede at score 4 mål som aktiv på det danske fodboldlandshold.

Mortens aften
Mortens aften den 10. november er aftenen før mortens dag.
Traditionelt spises and til middag denne aften.

Mortens dag
Mortens dag 11. november er dagen for helgenen Skt. Morten, det danske navn for biskop Martin af Tours (4. århundrede).

Mortificere
Kende død og magtesløs.

Moræne
En moræne er jord og løse klippestykker, der er blevet efterladt af en gletsjer. Et tidligere dansk navn er brævold.

Mosegris
Mosegrisen er for nogen bedre kendt som vandrotten. Dens fjender er blandt andet oddere, ræve og ugler. Den spiser blandt andet dunhammere ved at gnave i dem, mens den holder dem med forbenene. Ved søen vokser der dunhammere langs bredderne og jorden er velegnet til at lave gangsystemer for mosegrisen. Den ånder ved hjælp af lunger. Den går på alle fire, svømmer ved hjælp af alle poter og graver gange med de store fortænder og forpoterne.

Mosegårdskov
Skov ejet af forhistorisk museum, som anvender skoven til rekonstruktion af gamle skovtyper.

Moseræv
Mørkfarvet ræv. Den er dog ikke specielt knyttet til moseområder.

Mosesnegl
Mosesneglen lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og større søer. Om foråret og sommeren lever den mest ved de områder hvor der er mange planter. Mosesneglen lever af planter og alger. Den kryber, hen over planterne, når den vil fra et sted til et andet. Foden består næsten kun af muskler, som den trækker sammen når den bevæger sig. De 5-6 centimeter lange ægkapsler kan indeholde op til 300 æg. Dens fjender er ænder, gedder og aborre. Der er mange mosesnegle ved kanalen, fordi der er mange alger og ikke så mange fjender.
Den er lidt gylden-brun, så den er camoufleret. En mosesnegl er både han og hun på samme tid. En mosesnegl har en tunge der minder om et råkostjern. Når en mosesnegl glider over planter, æder den algerne fra planterne, (en mosesnegl er en rasper). En mosesnegl har en lunge. Når mosesneglen opholder sig ved vandoverfladen, drejer den sig en gang i mellem, så den højre side kommer til at vende opad, så tager den et ånderør op over overfladen og tager luft ind. En mosesnegl har ikke så mange fjender på grund af dens hus, som beskytter den. En mosesnegl lever hvor der er mange planter. Om vinteren lever den i midten af søen, der fryser søen ikke til.

Moske
Moske (eller moské) er en bygning, hvor muslimer samles til bøn.

Moskusokse
Moskusokse, pattedyr. Se artiklen: Moskusokse

Moskva
Moskva, hovedstaden i Rusland. Se artiklen: Moskva

Moskvahavet
Moskvahavet (Mare Moscovience) ligger på Månen.

Mosso
Musikalsk udtryk der betegner, at der skal spilles bevæget.

Mother Teresa
Hendes oprindelige navn var Agnes Gonxha Bojaxhiu, modtog i 1979 Nobels fredspris.

Motiv
Grund, drivfjeder, spore.

Motivere
Grunde, støtte, hjemle.

Motivering
Hjemmel.

Motorlov
I 1903 gennemførtes den første motorlov, hvor føreren af en bil skulle være fyldt 18 år og desuden skulle have et bevis for, at man besad de fornødne egenskaber, blandt andet kendskab til motoren og dens behandling. Hvilken kan siges, er et ganske relevant krav.

Mott & bailey
Mott & bailey er en type af befæstning med en eller flere borgbanker - typisk forstærkede naturlige højdepunkter - med et centralt tårn, palisadeværk og en tilknyttet avlsgård. Ofte var banken (-erne) indrammet af en voldgrav, der kunne være helt eller delvist oversvømmet. Bortset fra fundamenterne var bygningsværkerne af træ.

Motto
Valgsprog, Fyndsprog, Løsen.

Mount Everest
Mount Everest er opkaldt efter den britiske ingeniør Sir George Everest. Han fastlagde i 1841 bjergets geografiske koordinater og højde. Bjerget kan bestiges fra Nepal eller Tibet.
Mount Everest top ligger 8.850 meter over havets overflade. I den højde er luften så tynd af der kun er 30% af den ilt, der findes ved havets overflade. Denne højde kaldes for dødszonen, da mennesker vil dø i løbet af få dage med så lidt ilt. De fleste ekspeditioner til toppen udføres derfor med iltmasker, som hjælpeudstyr.
Bjerget, der i mange år har besiddet titlen »Verdens højeste« blev første gang besteget i 1953 af sherpaen Tenzing Norgay og newzealænderen sir Edmund Hillary. I år (2003) afholdes ekstraordinært mange ekspeditioner til bjerget i anledning af 50-årsdagen for den første vellykkede ekspedition til toppen.
De højeste bjerge i verden findes alle i Himalaya:
Navn Højde/meter Land
1 Mount Everest 8850 Kina - Nepal
2 K2 8611 Pakistan - Kina
3 Kangchenjunga 8586 Indien - Nepal
4 Lhotse 8516 Kina – Nepal

Mount Fairweather
Mount Fairweather, bjerg i Alaska, USA, ligger på grænsen til Canada under 59 nordlig breddegrad og 137 1/4 vestlig længe og øst for Cap Fairweather. Bjerget skal være 4.659 meter højt.

Mount Garnet
Australsk bjerg 1.611 meter over havets overflade.

Mount Kosciusko
Australsk bjerg 2.237 meter over havets overflade.

Mount McKinley
Bjerg på 6.194 meter. Bjerget er det højeste på Alaska.

Mount Woodroffe
Australsk bjerg 1.515 meter over havets overflade.

Mount Ziel
Australsk bjerg 1.510 meter over havets overflade.

Mousse
Fransk for fromage dessert eller fin fars.

Moussere
Bruse, skumme.

Mouton
Fransk for fårekød.

Movere (sig)
Røre (sig).

MTU
Det fysiske data forbindelses maksimale formidlbare data pakke størrelse er Maximum Transfer Unit (MTU).

Mudder
I sedimentologien bruges betegnelsen mudder for sediment med en kornstørrelse under 2 µm. Tidligere benyttedes betegnelsen ler, men da ler er karakteriseret ved at være særskilte mineraler (fx. montmorrilonit, smectit, illit mv.) der godt nok har en lav kornstørrelse valgte man at benytte mudder for finkornet sediment der ikke er ler. I denne sammenhæng benyttes endvidere kohæsivt sediment for sediment der har mulighed for at aggregere. Kohæsivt sediment inkluderer alle lermineraler og en del af mudderfraktionen.

Mudderæder
Små dyr, der lever i vand. Et eksempel kunne være sandormen. Disse dyr spiser sandet og mudderet på bunden, men de lever egentlig ikke af det mudder og sand de spiser, men af alle de tusindvis af små alger, der sidder på de enkelte sandkorn.

Muhammed
Muhammed (570 - 632) er ophavsmanden til og den mest betydende profet i religionen islam.

Muldvarp
Muldvarpen er et pattedyr blandt insektæderne. Se artiklen: Muldvarp

Muldvarpe
Muldvarpe er en familie af insektædere. Se artiklen: Muldvarpe

Mulkt
Mulkt er latin for en bøde.

Multiplicere
Gange.

Multiplum
Mangefold.

Multitasking
Udførelse af flere opgaver på samme tid. På maskiner med en enkelt processor sker det ved at de forskellige programmer, der kører på maskinen på skift får rådighed over processoren i et lille stykke tid (omkring 1/100 sekund).

Mumie
Mumie er et menneskeligt eller dyrisk legeme, der er beskyttet mod ødelæggelse ved forrådnelse. Se artiklen: Mumie

Mumitroldene
Mumitroldene er en række børnebøger skrevet af Tove Jansson.

München
Tysk by, hovedstad i Bayern.

München-overenskomsten
München-overenskomsten indgået i 1938 var en engelsk-fransk-italiensk-tysk aftale om tjekkisk afståelse af Sudeterlandet til Tyskland.

Mundilfare
Mundilfare er i nordisk mytologi far til de to underskønne guder Måne og Sol. Guderne har sat de to smukke søskende på himlen, så de kan skiftes til at stråle over jorden nat og dag.

Munin
Munin er i nordisk mytologi den ene af Odins to ravne, som hver dag bringer nyt fra alverden. Hugin er navnet på den anden ravn.

Munkholmbroen
Munkholmbroen over Isefjorden mellem Roskilde og Holbæk er 114 meter lang og 12,2 meter bred. Munkholmbroen er en buebro uden broklap. Broen blev indviet den 4. juni 1952, men konstruktionen blev allerede påbegyndt før 2. verdenskrig. Krigen satte dog opførelsen i stå.

Murcia
Provins i Spanien.

Murray
Australsk flod.

Muræner
Muræner, familie af ålefisk. Se artiklen: Muræner

Musaka
Musaka er en græsk ret.

Muse
Muse betyder »Den der husker«, og der findes ni muser i den græske mytologi. De har alle en videnskab, som de beskytter. Klio for heltedigtet, Urania for astronomi, Kalliope for elegi, Melpomene for tragedien, Euterpe for fløjtespil, Erato for elskovsdigte, Terpsikore for korlyrik, Thalia for komedie og Polyhymnia for dansen. Se artiklen: Muse

Musemaki
Musemaki, lemur fra Madagaskar. Se artiklen: Musemaki

Musgrave Range
Australsk bjergkæde.

Musik
Kort fortalt er musik tonekunst, andre vil sige at musik er følelsernes sprog. Se artiklen: Musik

Musikakademi
1. Højskoler for musikalsk uddannelse.
2. I tidligere tid betegnelse for koncerter og andre musikalske underholdninger eller for institutioner, der sørgede for sådanne. Også opførelser af operaer forekom i begyndelsen i Italien under denne betegnelse, der gik igen i den officielle titel på den store opera i Paris (»Académie nationale de musique«), i New York og andre steder.
3. Institutioner til videnskabelig og kunstnerisk fremme af musik, således i Paris (under A. des beaux-arts), berlin (under A. der Künste), Bruxelles, Stockholm og andre steder.

Musket
Musket (fransk mousquet) er benævnelsen for en svær bøsse for fodfolk, der var almindelig i brug i 16. og 17. århundrede. Den var bevæbningen for musketererne og var så svær, at den kun kunne bruges med anlægsstok. Låsen var en luntelås, rent undtagelsesvis en hjullås. Selv efter at flintelåsen var kommet i brug, og bøssen var blevet lettere, vedblev man dog til helt ned i 19. århundrede at beholde benævnelsen musket.

Muslim
Muslim er en udøver af religionen islam.

Muslinger
Muslinger er en klasse af bløddyr. Se artiklen: Muslinger

Muspel
Muspel er et væsen, der har med verdens undergang at gøre; forekommer i nordisk un i forbindelsen »Muspels folk« og »Muspels svende« (Muspels megir; hos Snorre opfattet som »Muspels sønner«). De opfattedes som en skare farlige væsener, der først kom til stede ved selve ragnarok, enten fra jætteverdenen ridende igennem Mørkskoven eller sejlende på skibet Naglfar. En senere tid henførte dem til en ildverden (Muspelheim) i syd og opfattede Surt som deres hersker. I de ældste tyske kvad bruges mûtspilli ligefrem i betydning: Verdens ødelæggelse. Ordets oprindelse er stærkt omtvistet.

Muspelfolket
Muspelfolket lever i den nordiske mytologi i det brændende Muspelheim langt mod syd. Ved Ragnarok marcherer de mod Asgård og tilintetgør til sidst verden i et hav af flammer.

Muspelheim
Muspelheim er i nordisk mytologi en verden der findes før vores kendte verden på jorden dannes. Muspelheim findes langt mod syd. Det er en brændende varm lys verden fyldt med gnister, flammer og sod. I Muspelheim lever Muspelfolket.
Mod nord findes Niflheim, der er mørk og iskold. Midt imellem de to verdener findes det tomme rum Ginnungagap. Her er en behagelig temperatur og det er her urkoen Audhumla og urjætten Ymer lever. Og det er ud af de to væsener at verden, som vikingerne kendte den, fødtes.

Mustang
Mustang er betegnelsen for en vild hest i USA. Er også navnet på et bilmærke.

Musvit
Musvitten er den hyppigste danske fugl i mejsefamilien. Se artiklen: Musvit

Mutation
1. Springændring.
2. Arvespring, ændring af en organismes arveegenskaber, så afkommet afviger fra ophavet.

Mutationer
Ændring i DNA som kan medføre ændring i cellen.

Mykale
Mykale, forbjerg i Ionien lige over for øen Samos, nu Samsum Dagh. Det er kendt ved det store søslag, hvori grækerne overvandt perserne 479 f.Kr. I nærheden fandtes Poseidons helligdom, hvor ionerne holdt deres nationalfester.

Myoglobin
Myoglobin er det molekyle, som binder ilten ude i musklerne. Det virker som et slags iltlager.

Myriade
Talløs mængde, mylder.

Mysterium
1. Løndom, lønvisdom
2. Helgenspil.

Mystifikation
Vildledning.

Mystisk
Gådefuld.

Mytologi
En mytologi er en gudelære og samling af myter, der forklarer hvordan verden hænger sammen. Eksempler på mytologier er:
* den nordiske mytologi
* den græske mytologi

Myxodes
Slimet.

Myxom
Slimvævsvulst.

Myxomatose
Sygdom, der rammer kaniner med dødelig udgang. Myxomatose er en virussygdom, som kan forårsage massedødsfald i bestande af vildkanin.

Mæandrisk
Stærkt bugtet.

Mæcen
1. Beskytter af kunst og videnskab.
2. Velynder.

Mæeutiker
Fødselshjælper.

Mælk
Mælk er en hvid eller hvidgul væske. Indholdet består af vand, mælkesukker, fedtstoffer, proteiner, salte og vitaminer.
Salget af flaskemælk ophørte i 1971 i København.

Mælkevejen
1. Tæt bånd af stjerner hen over himlen. Mælkevejen ligger i vor galakses plan.
2. Vor egen galakse.

Mænade
Rasende kvinde, furie.

Mærkat
Gummieret reklamemærke.

Mærs
Lille masteplatform.

Møbler
Møbler, oversigt over møbelartikler: Se artiklen: Møbler

Møen
Møen, gammel dansk stavemåde for øen Møn.

Møllehave
Møllehave er beliggende på Falster og har 331 indbyggere.

Møn
Møn, dansk ø. Se artiklen: Møn

Møns Klint
Danmarks højeste klint.

Mønt
Det første årstal på en dansk mønt er tillige også Europas ældste middelaldermønt med årstal. Det er Valdemar Sejrs berømte mønt med indskriften anno domini MCCXXXIIII – 1234.

Møre og Romsdal
Møre og Romsdal er en provins i Norge. Se artiklen: Møre og Romsdal

Mørtel
Murkalk.

Mønje
rød, rustbeskyttende maling.

Måger
Måger er en familie af mågevadefugle. Se artiklen: Måger

Mågevadefugle
Mågevadefugle, orden af fugle. Se artiklen: Mågevadefugle

Mål
Mål har flere forskellige betydninger. Se artiklen: Mål

Mål og vægt
Mål og vægt bestemmes ved lovmæssige forskrifter. Se artiklen: Mål og vægt

Målbevidst
Målklar.

Måleline
Måleline (søvæsen). Se artiklen: Måleline

Målen
Målen, tidligere almindelig overtroisk handling. Se artiklen: Målen

Målere
Målere, familie af sommerfugle: Målere

Målestok
Målestok, forholdet mellem længden af en linje på kortet og længden af den samme linje i marken. Se artiklen: Målestok

Måne
1. En måne er et større objekt i kredsløb om en planet.
2. Elv i Norge. Se artiklen:

Måned
Måned, tidsrum månen er om at bevæge sig en omgang omkring jorden. Se artiklen: Måned

Måneglas
Måneglas, ældre form for fremstilling af vinduesglas.

Månen
1. Månen, er jordens eneste måne og den femtestørste naturlige satellit i solsystemet. Se artiklen: Månen
2. Månen, mandigt væsen. Se artiklen: Se artiklen: Månen

Måneobservationer
Måneobservationer (søvæsen) anvendes meget på søen til bestemmelse af skibets plads og deviationen.

Månerude
Månerude, slægt af slangetungefamilien. Se artiklen: Månerude

Månesyge
Månesyge, betegnelse for månens eventuelle indvirkning på helbredet. Se artiklen: Månesyge

Måneså
Måneså, af det tyske Mohnsaat, valmuefrø, der navnlig bruges til birkesbrød.

Månetabeller
Månetabeller er tabeller, hvorved månens plads på himmelen, dens koordinater, kan findes til en hvilken som helst tid. Se artiklen: Månetabeller

Mår
Mår eller maar, gammeldansk ord: Mø, ung pige (oldnordisk mær. Ordet forekommer i gammeldansk næppe uden for folkeviserne (gammelsvensk har på tilsvarende måde mar), fra hvilke det er genoptaget af nyere danske digtere, som ofte staver det forkert mård eller maard.

Mårer
Mårer er en familie af rovdyr. Se artiklen: Mårer

Måtte
Måtte (søvæsen) anbringes i rigningen med flere steder for at undgå slid på tov og træværk - skamfilingsmåtte - eller til stopning af lækage - lækmåtte.