LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav Rivi - Rout

Rivieraen
Den fransk-italienske middelhavskyst.

RNA
RNA er en forkortelse for RiboNucleicAcid. RNA består af kæder af nukleinsyre (se DNA) og har forskellige funktioner i cellen. t-RNA (t- for transporter) bruges til at transportere aminosyrer hen til proteinsyntetiseringen, mens m-RNA (m for messenger) bruges til at overføre information om DNA fra cellekernen ud til samme. Virus indeholder RNA men ikke DNA.

Roadster
Åben to-personers bil.

Roastbeef
»halvstegt« oksesteg (rød indeni).

Robe
Dameselskabskjole, skrud.

Robe de chambre
Slåbrok.

Robert Altman
Robert Altman, amerikansk instruktør som slog igennem med en satirisk serie der foregår på felthospitalet Mash i Korea.

Robert Burns
Robert Burns (25. januar 1759 - 21. juli 1796), Skotlands nationaldigter. Hans fødselsdag fejres som 'Burns Night' af skotter over hele verden.

Robert Fulton
Robert Fulton (14. november 1765 - 14. februar 1815) var en opfinder som blev født i Lancaster County, Pennsylvania.
Fulton designede den første praktiske ubåd, Nautilus for Napoleon. Nautilus blev testet i 1800.

Robert Grant Aitken
Robert Grant Aitken (31. december 1864 - 1951), amerikansk astronom som specialiserede sig i dobbeltstjerner, hvoraf han opdagede mere end 3.000.

Robert Koch
Robert Koch er en tysk videnskabsmand. I 1882 offentliggør han, at han har fundet den bakterie, som er årsag til tuberkulose. I 1905 modtager han nobelprisen i medicin; Koch dør i 1910.

Robert Kotjarjan
Robert Kotjarjan (født 1955) er præsident i Armenien. Han blev valgt i
1998 og genvalgt i 2003.

Robert Oppenheimer
Se J. Robert Oppenheimer

Robert Palmer
Robert Palmer, født Alan Robert Palmer i Yorkshire, England (19. januar 1949 - 26. september 2003) var en britisk musiker, der i midten af 1980'erne opnåede stor popularitet takket være sine musikvideoer på tv-stationen MTV. Palmer døde i Paris af et hjerteanfald, 54 år gammel.
Robert Palmer fik i sin karriere en række hits, herunder Addicted to Love og Some Guys have all the Luck. Udover sin solokarriere dannede han sammen med medlemmer af Duran Duran også gruppen Power Station.
Diskografi
Album navn, udgivelsesår
* Sneakin' Sally Through the Alley (1974)
* Pressure Drop (1975)
* Some People Can Do What They Like (1976)
* Double Fun (1978)
* Secrets (1979)
* Clues (1980)
* Maybe It's Live (1980) (live)
* Pride (1983)
* Riptide (1985)
* Sweet Lies (1987) (single)
* Heavy Nova (1988)
* Addictions Volume I (1989) (opsamlingsalbum)
* Don't Explain (1990)
* Addictions Volume II (1992) (opsamlingsalbum)
* Ridin' High (1992)
* Honey (1994)
* Very Best Of Robert Palmer (1997) (opsamlingsalbum)
* Woke Up Laughing (1998) (opsamlingsalbum)
* Rhythm & Blues (1999)
* Best Of Both Worlds: The Robert Palmer Anthology (1974-2001) (2002) (opsamlingsalbum)
* TV Dinners (2003)
* Drive (2003)
Album med gruppen Power Station:
* Power Station (1985)
* Living in Fear (1997)

Robert Seymour Bridges
Robert Seymour Bridges (1844 - ), engelsk digter, fik sin uddannelse i Eton og Oxford og studerede derpå medicin i London, hvor han en tid praktiserede samtidig med, at han var ansat ved et af de store hospitaler. 1882 opgav han sin medicinske virksomhed og slog sig ned i Berkshire, hvor han siden har
boet. Hans første digtsamling Growth of Love udkom privat 1872; på samme måde udkom flere af hans senere værker: Prometheus the
Firegiver
(1883); Eros and Psyche (1885), og det var egentlig først med samlingen Skorter Poems (1890), der er et udvalg af disse privattrykte
samlinger, at han blev kendt i videre kredse. Stærkest synes han at være påvirket af elizabethanerne og Milton, af hvis versekunst han i Prosody of Milton (1893) har givet en overordentlig fin analyse. Denne videnskabelige interesse for hans kunsts teknik har dog ikke altid været gavnlig for hans egne vers, der undertiden kan synes lidt for meget skrevne for at illustrere hans metriske teorier. Foruden lyrik har han også skrevet en del skuespil, mest over klassiske emner: Achilles in Scyros; Ulysses. 1898-1902 udkom Poetical Works. 1913 udnævntes han til poet Laureate efter Alfred Austin. Han har også skrevet Critical Essay on Kcats.

Robert Stevenson
Robert Stevenson (1772-1850) var en engelsk/skotsk ingeniør og opfinder. Han konstruerede blandt andet fyrtårne med blinkende lanterner.

Robert Storm Petersen
Robert Storm Petersen (19. september 1882 - 1949), maler, forfatter, skuespiller og opfinder.
Begyndte som bladtegner ved Klodshans, Blæksprutten og Lurifax (Peter Vimmelskaft, Peter og Ping og De tre små mænd).
Skrev “Du Perikles – hvornår smager en Tuborg bedst? Hver gang!”

Robert Whitehead
Robert Whitehead (3. januar 1823 - 1905) var engelsk ingeniør og opfandt den moderne torpedo, der blev købt af den engelske flåde.

Robinsonade
Styrkemidler

Roborativ
Styrkende.

Robot
Mekanisk menneske.

Robust
Kraftig, grov, modstandsdygtig.

Rock
Rytmisk musik som for eksempel beatmusik og rock'n roll.

Rock 'n' roll
Rock 'n' roll kom frem i 1950'erne og 1960'erne.
Rock 'n' roll holdt sit indtog i Danmark i 1957.
De første musikere som førte genren frem var
* Chuck Berry
* Elvis Presley
* Little Richard
* Jerry Lee Lewis
* Buddy Holly
* Bo Diddley
* Bill Haley
* Gene Vincent
* The Everly Brothers
* Carl Perkins

Rocker
Motorcykelbølle.

Rocky Mountains
Rocky Mountains ligger i det vestlige USA og Canada.

Rode
1. Gammelt længdemål svarende til 3,13 meter. Som markmål svarede det til 9,85 kvadratmeter.
2. Soldater i tæt sluttet orden.
3. Skattedistrikt.

Rododendron
Rododendron er en slægt af små træer og buske, både løvfældende og stedsegrønne. Slægten har både alpine/arktiske, tempereret og trobiske arter.

Rodentia
Gnavere.

Rodeo
Opvisning i ride- eller motorførerkunst.

Rodolfo Amadeo Lanciani
Rodolfo Amadeo Lanciani, italiensk arkæolog, som lavede mange udgravninger i antikkens Rom, Tivoli og Ostia. Se artiklen: Rodolfo Amadeo Lanciani

Rodomontade
Praleri med heltebedrifter.

Rodåben
Betegnelse for en tand, der vokser hele livet.

Rogaland
Rogaland er en provins i Norge. I 2002 har provinsen 381.375 indbyggere, svarende til 8,4% af befolkningen. Arealet er på 9.141 kvadratkilometer. Administrationen er placeret i Stavanger.
Kommuner
* Bjerkreim
* Bokn
* Eigersund
* Finnøy
* Forsand
* Gjesdal
* Haugesund
* Hjelmeland
* Hå
* Karmøy
* Klepp
* Kvitsøy
* Lund
* Randaberg
* Rennesøy
* Sandnes
* Sauda
* Sokndal
* Sola
* Stavanger
* Strand
* Suldal
* Time
* Tysvær
* Utsira
* Vindafjord
* Ølen

Rogate
Femte søndag efter påske.

Roger David Casement
Roger David Casement (1. september 1864 - 1916), engelsk diplomat og irsk revolutionær.
Under 1. verdenskrig organiserede han en brigade af irske krigsfanger. Tyskerne sendte dem i en ubåd til Irland, hvor de blev arresteret. Casement blev dømt til døden og henrettet i 1916.

Rogers-kommissionen
Rogers-kommissionen blev nedsat af USA's præsident Ronald Reagan den 3. februar 1986 med henblik på en uvildig undersøgelse af rumfærgen Challengers forlis den 28. januar 1986 kun 73 sekunder efter starten.
Kommisiones formand blev den da 72-årige tidligere udenrigs- og justitsminister William P. Rogers.
Herudover bestod kommissionen af:
* Neil A. Armstrong (næstformand)
* Sally Ride
* Chuck Yeager
* Rober W. Rummel
* Joseph Sutter
* Albert D. Wheelon
* David C. Acheson
* Arthur B. C. Walker
* Eugene E. Covert
* Richard P. Feynman
* Robert B. Hotz
* Donald J. Kutyna
* Alton G. Keel

Roi
Konge

Roi-soleil
Solkongen (Ludvig 14.).

Rokade
Skaktræk, hvorved tårn og konge flyttes i et træk.

Rokoko
Stilart med snirklede, usymmetriske ornamenter. Rokokoen var en kunstnerisk stilperiode i Europa 1720-1760. I Danmark fra 1730-1760.

Rold
Rold er en dansk by ved Rold Skov i det nordlige Jylland. Byen har et 8-kantet ridehus som rummer et cirkusmuseum. Huset er opført af Cirkus Miehe.

Rollespil
Rollespil gå ud på at man forstiller sig at være en anden person i et fantasieventyr, skuespil eller andet i den art.
Man lever sig så ind i at være denne person, og man spiller en figur som kan påvirke selve stykket/handlingens forløb. Fordelen er, at man kan vende tilbage til sit virkelige liv bagefter uden det har nogle synderlige bivikninger på ens eget liv - udover den erfaring man kan få, ved at træde ind i en anden rolle. Et eksempel på et rollespil kunne være Dungeons and Dragons.
Typer indenfor Rollespil
* Fantasispil
* Skuespil
* Computerrollespil

Rolletid
Rævens parringstid (vinter).

Rollmops
Rullesild.

Rollo
Den nordiske vikingehøvding Rollo erobrede Normandiet. I Frankrig lod han sig døbe til navnet Robert. Han blev stamfader til Normandiets hertugslægt.

Rom
Rom er hovedstaden i Italien. Se artiklen: Rom

ROM
ROM er forkortelsen for Read Only Memory, hvilket er den hukommelse i en datamat, der kun kan læses.
Typisk indeholder ROM'en den grundlæggende kode til at indlæse selve operativsystemet.

Romance
1. Lyrisk-fortællende digt eller komposition.
2. Kærlighedsoplevelse, -eventyr.

Romanesk
Romantisk, sværmerisk.

Romanisme
Svarende til paisme, katolicisme.

Romansk stil
Rundbuestil.

Romanske folk
De der taler sprog, der stammer fra latin.

Romanticisme
Sværmeri, mani for romantik.

Romantik
1. Åndsretning med dyrkelse af geniet, fantasien, det mystiske og naturen. Romantikken var en kunstnerisk stilperiode i Europa 1810-1840. I Danmark 1830-1860.
2. Urealistisk indstilling.

Romantiker
Tilhænger af romantikke, stemningsmennekse, sværmer.

Romantisk
Vedrørende romantikken, fantasifuld, sværmerisk, overspændt, stemningsbetonet, urealistisk, spændende.

Romany
Sigøjnernes sprog.

Romeo og Julie
Ungt romantisk par, der ikke kan få hinanden fordi de tilhører hver sin rivaliserende klan i Verona. De ender med at dø i hinandens arme.
Mest kendt fra William Shakespeares dramatisering fra 1594.

Romersk mil
Romersk mil er en længdeenhed på cirka 1.479 meter.
En romersk mil bestod af 1.000 dobbeltskridt.
Ofte blev der opstillet en sten ved hvert romersk mil fra Rom. Disse sten kaldes milepæle.

Romertal
Det romerske talsystem hvor bogstaver udtrykker tal. Se artiklen: Romertal

Ronde
1. Rundgang.
2. Officer, der inspicerer vagtposter.

Rondel
Rund plads eller skive.

Rondere
Gå en runde, (om sporhunde) afsøge et område.

Rondo
Musikstykke med stadigt gentagende tema.

Ronkedor
Umedgørlig person, krakiler.

Roning
Sportsgren. Man kan fange en ugle i roning.

Roquefort
Roquefort, ost opkaldt efter en fransk by.

Rorate
Fjerde søndag i advent.

Rosa
Lyserød.

Rosalie
Gentagelse af et tema på forskellige tonetrin.

Rosario
Argentinsk by.

Rosarium
Rosenbed, -have.

Rose
Årets rose 2001 blev kåret i Geografisk Have i Kolding. Vinderrosen blev Victor Borge. På andenpladsen fulgte Karen Blixen, på tredjepladsen kom Clair Renæssance.

Rosenborg Slot
Rosenborg Slot i København er opført 1610-17 og bygget af Christian 4. Se artiklen: Rosenborg Slot

Rosenkavaleren
Opera af Richard Strauss, komponeret 1911. Handlingen udspiller sig i Wien omkring 1740.

Rosenstokken
Det hudbeklædte knoglefremspring på pandebenet hos hjorte, ud fra hvilket geviret – også kaldet takken – vokser frem.

Roseola
Lille, rød hudplet.

Roset
Stiliseret blomst som ornament eller ordenstegn.

Rosh HaShana
Rosh HaShana er betegnelsen for det jødiske nytår.

Rosiflengius
En person, som roser overdrevent og uden kritisk vurdering. (En der »roser i flæng«; oprindelig navnet på en hyklerisk person i Holbergs komedie Det lykkelige Skibbrud.).

Rosinante
Udslidt øg.

Roskilde
Roskilde, by i Danmark. Se artiklen: Roskilde

Roskilde amt
Amtskommune opstået 1970 ved sammenlægning af Roskilde Amt og købstæderne Roskilde og Køge efter en mindre korrektion som følge af kommunesammenlægninger. Foruden de to købstadskommuner består amtet af følgende kommuner: Jægerspris, Skibby, Bramsnæs, Hvalsø, Lejre, Ramsø, Gundsø, Skovbo, Greve, Solrød og Vallø. Amtet indgår i Hovedstadsområdet.

Rotation
Omdrejning, snurren, rundløb.

Rotere
Dreje om en akse.

Rôti
Fransk for steg, stegt kød.

Rôtisserie
Værtshus.

Rotolus
Pakke af eller liste over aktstykker.

Rotor
Drejelig maskindel (modsat stator).

Rottefælden
Sommerteatret Rottefælden i Svendborg blev opført i 1883, og er Danmarks ældste eksisterende revyteater.

Rotterdam
Rotterdam er Europas største havneby.

Rotting
Prygl med spanskrør.

Rotunde
Rundbygning eller rund sal.

Rotunditet
Rundhed, runding.

Rotvælsk
Tatersprog, keltringelatin.

Roue
Forfører, levemand.

Rouge
Rødt, rød sminke.

Rough
Rough er i golf betegnelsen for de vildtvoksende partier, der grænser op til en golfbanes tilklippede græstæppe.

Roulade
Virtuost udført toneløb, sammenrullet kage med syltetøj, sammenrullet kødskive med fyld.

Roulette
Drjeskive til hasard. Lykke-, spillehjul.

Round
Omgang i en boksekamp, runde.

Routinier
En, der arbejder rutinemæssigt.