LexOpen
   - Dit online leksikon

  Forside           Baggrund            Indhold            Fremtid            Retstavning            Struktur            Anmeldelser            Kilder            Kontakt         


Bogstav W

W
1. Symbol for Wolfram i det periodiske system.
2. Symbol for Watt. Watt er en fysisk enhed for effekt.
3. Forkortelse for von og van i navne.
4. Forkortelse for vest.

W/ZR
Hastighedsmærkningskode for dæk, der er godkendt op til 270 km/t.

W3C
Engelsk forkortelse for World Wide Web Consortium.

WAAC
Engelsk forkortelse for Women's Army Auxiliary Corps. Den engelske hærs kvindelige hjælpekorps.

WAAF
Engelsk forkortelse for Women's Auxiliary Air Force. Det engelske luftvåbens kvindelige hjælpekorps.

WAAS
Wide Area Augmentain System er et positionssystem for fly- og skibstrafik.

WAC
Amerikansk forkortelse for Women's Army Corps. Den amerikanske hærs kvindelige hjælpekorps.

Waders
Lange gummistøvler som sidder fast på overtræksbukser og dermed kan holde vandet ude.

Wadi
Flodleje i et ørkenområde. Ligger normalt tør hen og er kun vandførende i regntiden. Betegnelsen anvendes navnlig i Arabien og Nordafrika.

Wado-ryo
En af fem karateformer der praktiseres i Japan.

Wagenseil
Afholdte cirka 1760 den første koncert med basun/trombone.

Waggon
Jernbanevogn. Ordet er af fransk oprindelse. NB tjek stavning (enkelt g i focus).

Waggon-lit
Fransk for sovevogn.

Wahabisme
Puritansk sunni-orienteret retning indenfor islam, statsreligion i Saudi-Arabien. Den var det første større moderne udtryk for islamisk opvågnen i de arabiske lande i det 18. århundrede, og gav inspiration til mange politisk-religiøse bevægelser, der kæmpede mod den tyrkiske dominans og de europæiske landes forsøg på at trænge ind i den arabiske verden.
Retningens grundlægger, Mohamed Ibn Abd-al-Wahab, blev født i 1703 i Riyadh, Saudi-Arabien. Han forkyndte en kompromisløs udgave af islam, og fortolkede koranen i dens strengeste form. Han rejste sig mod det moralske forfald og udenlandske indflydelse, og konverterede Mohamad Ibn-Saud fra Dehriya. Denne etablerede sig hurtigt som monark over Nedj. Hans efterfølgere erobrede størstedelen af hvad der i dag er Saudi-Arabien. De vendte sig mod enhver form for tilbedelse og ødelagde i 1802 templerne i Kerbala (shiitisk by i det værende Iraq), i 1803 Mekka og i 1805 Medina. I 1811 blev de imidlertid slået af en hær under ledelse af den egyptiske ottomaniske hersker Mehemed Ali, der handlede på vegne af Tyrkiet og var udstyret med europæiske våben. Konsekvensen var, at islams hellige byer kom under ottomanisk styre.
Wahabismen var dog fortsat en stærk kraft i den arabiske halvøs indre, hvor den var baseret på kriger-præster, Ikhwanerne (arabisk: brødrene). Det var først i starten af det 20. århundrede, at erobringen af det indre af halvøen blev indledt, anført af Ibn Saud. Efter erobringen af Hedjaz og de hellige byer Mekka og Medina - der sendte Hashemiter familien i eksil - førte Wahabismen i 1932 til grundlæggelsen af kongedømmet Saudi-Arabien. Dette var kun muligt for Ibn Saud ved at eliminere de Ikhwaner, der var imod indførelsen af enhver form for moderne styre og enhver forhandling.
Wahabismens indflydelse på islam har været meget betydningsfuld - især gennem det Muslimske Broderskab - og er fortsat frem til vore dage. Den er det religiøse grundlag for det saudiske kongedømme og for beduiner samfundet, hvor den er en erstatning for det manglende nationale tilhørsforhold. Den eneste anden wahabistat er Qatar.

Wahabiter
Islamisk sekt af stærkt konservativ observans, navnlig dominerende i Saudi-Arabien, opkaldt efter araberen Muhammed Ibn Abd-al-Wahab, der virkede i 18 århundrede.

WAIS
Engelsk forkortelse for Wide Area Information Server. Avanceret system til hurtige gennemsøgninger af store informationsmængder over Internettet.

Wake Island
Område i Stillehavet tilknyttet USA. I 1990 var der 450 tjenestegørende personer på øen, men ingen fast befolkning. Arealet er på cirka 5 kvadratkilometer.

Wake on lan
Særlig metode til at fjernstyre et netværk.

Walcheren
Tidligere ø i Rhin-Maasdeltaet (Syd-Nederland), nu landfast ved dæmninger. 1944 allieret landgang, hvorunder digerne sprængtes. Tørlagt i 1946. Oversvømmet ved stormflod i 1953. Byerne Middelburg og Vlissingen ligger på Walcheren.

Waldhorn
Orkesterinstrument. Det tyske snoede waldhorn regnes for at være det første musikhorn. Oprindelsen er fra midten af 1500-tallet.

Waldorfsalat
Waldorfsalat består af blandt andet af vindruer, æbler og valnødder blandet med mayonnaise/flødeskum. Salaten blev oprindeligt serveret på Waldorf-Astoria Hotel i New York City. Deraf navnet.

Waler
Australsk hesterace.

Wales
Wales, halvø i Sydveststorbritannien, en af landets hoveddele. Wales er cirka 20.768 kvadratkilometer stort og har cirka 2,7 millioner indbyggere. Afhængigt af England siden 11 århundrede. Den keltiske egenart er dog bibeholdt og har fra det 19. århundrede dannet grundlag for en nationalistisk bevægelse, Plaid Cymru, der 1974 fik to repræsentanter i Parlamentet. Det walisiske sprog, kymrisk er et keltisk sprog, der er nært beslægtet med bretonsk i Bretagne. Det tales af cirka 550.000 mennesker, især i det nordlige Wales.
Land under Storbritannien. Befolkningstallet var i 1990 cirka 2.881.000. Hovedstaden er Cardiff.

Walisisk
På walisisk er bogstavet w en vokal.

Walkie-talkie
Bærbar felt-radiotelefon. De første versioner af produktet var opdelt: Modtager, sender og batterier blev båret på ryggen, hovedtelefon og sendermikrofon separat. Senere modeller er blevet meget mindre og lettere, og kan nu holdes i hånden.

Walk over
1. Placering som vinder på grund af modstanders udebliven.
2. Overlegen sejr.

Wall street
Gade i New York. USA's fondsbørs er placeret i denne gade sammen med en række finansielle virksomheder.
Symbolsk betegnelse for den amerikanske højfinans.

Wallis og Futuna
Befolkning:
Areal:
Valuta: 15.000 (1998)
200 Km2 (1998)
CFP francs
Territoriet udgøres af Wallis øgruppen der består af øen Uvea (159 kvadratkilometer og en række småøer), Futuna øerne (64 kvadratkilometer) og den ubeboede ø Alofi (51 kvadratkilometer). Øgruppen ligger i den vestlige del af Polynesien med Tuvalu mod nord, Fiji mod syd og Samoaøgruppen mod øst. Klimaet er tropisk og regnfuldt. Økonomisk er samfundet afhængig af kokospalmer - hvoraf der udvindes cobra - og af fiskeriet.
Folket: Befolkningen er af polynesisk oprindelse. Omkring to tredjedele bor på Wallis og resten på Futune. Der bor omkring 12.000 Wallisere på Kanaky og Vanuatu.
Religion: Katolsk
Sprog: Fransk (officielt) og en række polynesiske sprog
Hovedstad: Mata Utu, (på Uvea) 1137 indbyggere (1997).
Andre byer: Halalo, Sigave, Alo.
Regering: Fransk oversøisk territorium med en guvernør udpeget af regeringen i Paris. Han assisteres af en valgt Forsamling på 20 medlemmer. Kongedømmerne Wallis og Futune (på Sigave og Alo) der udgør landet, har meget begrænsede magtbeføjelser. Området har 1 repræsentant i henholdsvis det franske senat og Nationalforsamling.
Wallis har sit navn fra sømanden Samuel Wallis, der »opdagede« øgruppen i 1767. I 1837 kom der nogle missionærer til øgruppen, og de omvendte dens indbyggere til katolicismen. I 1888 blev det fransk protektorat, og i 1959 fik det efter en folkeafstemning status af fransk oversøisk territorium.
Der findes ingen selvstændighedsbevægelse på øerne - til forskel fra de andre franske besiddelser i Stillehavet. I 1983 brød de to kongedømmer på Futune med Wallis, men bevarede relationen til Frankrig. Øernes økonomiske situation er ikke specielt blomstrende. Udover jævnligt at blive hærget af cykloner, er øernes eneste bank blevet lukket. Frankrig bidrager årligt med 55 millioner franc i økonomisk støtte. Omkring 50% af øgruppens økonomisk aktive befolkning har været tvunget til et emigrere til andre dele af Polynesien i søgen efter arbejde. De beløb de sender hjem udgør sammen med den franske støtte øernes vigtigste indkomstkilde.
Ved valget til Territorialrådet i 1992 lykkedes det for første gang i 20 år venstrefløjen at bryde det neogaullistiske RPR's politiske dominans, men dette konservative parti har bevaret en betydelig indflydelse på øerne. I 1997 erobrede den neo-gaullistiske kandidat, Victor Brial øgruppens plads i den franske Nationalforsamling.
Basis: import 13 millioner dollars 1983, Vigtigste handelspartner Frankrig. Eksport 1983 0,02 millioner dollars. Fortrinsvis ylang-ylang.

Wallop
Hårdt boksestød

Wallraff-Richartz-Museum/Ludwig Museum
Kunstmuseum i Køln, Tyskland. Samlingen består primært af renæssance og barok kunst. (Lochner, van Dyck, Claude Lorrain, Murillo. Fransk kunst fra 1800-tallet (Corot, Monet). Tysk kunst fra 1800-tallet (Friedrich, Menzel, Böcklin). Samt international kunst fra det 20. århundrer (pop art og amerikansk concept art).

Walt Disney
Walter Elias Disney eller i folkemund blot Walt Disney er en de vigtigste personer i underholdningsbranchen. Walt Disney producerede tegnefilm, tegneserier og andre underholdningsprodukter. Grundlagde Walt Disney Productions og Walt Disney World, forlystelsesparker. Disney har stået bag verdens absolut mest populære tegnefilm som Askepot, Bambi, Dumbo og ikke mindst Snehvide og de syv små Dværge.

Walter Hunt
1849 tog amerikaneren Walter Hunt patent på sikkerhedsnålen.

WAN
Wide Area Network er et computernetværk, der går ud over en enkelt bygning eller et bygningskompleks. Modsat LAN.

Wang Shifu
Kinesisk forfatter (cirka 1250-cirka 1337). Dramatiker: Romancen i den vestlige fløj.

Wankelmotor
Forbrændingsmotor, i hvilken stemplet er erstattet af en trekantet rotor. Konstrueret 1953 af tyskeren Felix Wankel (født 1902).
Motortypen bruges kun i ganske få biler og motorcykler. Wankelsystemet er kendetegnet ved ikke at være videre driftsikkert.

Wannabe
En wannabe-konkurrence svare til en »look a like«-konkurrence, hvor man konkurrerer om at ligne og gebærde sig som den/de kendte.

WAP
Wireless Application Protocol er en standard for web-baserede anvendelser på mobiltelefoner.

Wapiti
Nordamerikansk kronhjort med meget stort gevir.

Warfarin
4-Hydroxy-3-(3-oxo-1-phenylbutyl)-2H-1-benzo-pyran-2-on. Er en vitamin K antagonist, antikoagulant, anvendes til hindring af dannelse af blodpropper. Er endvidere anvendt som rottegift (rodenticid). Se også dicumarol.
Warfarin er en hvid krystallinsk forbindelse, C19H16O4. Det er et stof der forhindrer blod i at koagulere. Det bruges som rottegift og til bekæmpelse af andre skadedyr. Det anvendes også til behandling af blodpropper. Det sker i en hårfin balance med K-vitamin, der har den modsatte virkning (en antagonist), det fremmer blodets koagulation. Warfarin er et godt eksempel på, at lidt er godt, og for meget kan være dødeligt.
Warfarin blev opdaget ved et tilfælde i 1920'erne. I det sydlige USA fandt man uforklarlige tilfælde af døde kvæg, hvor dødsårsagen var indre blødninger. Forskere fra Wisconsin Agricultural Research fandt ud af, at der i det nyslået kløvergræs, der blev anbragt i siloerne, var høje koncentration af kumarin (ansvarlig for græslugten). I varme og fugtige sommere var der usædvanligt meget kumarin. Under den høje varme, fugt og tryk i siloerne blev kumarin omdannet til et stof, der når kvæget spiste græsset kunne fortynde blodet så meget, at det døde af indre blødninger. De kaldte stoffet for WARfarin (WAR er en forkortelse for Wisconsin Agricultural Research).

Warm replace
Engelsk betegnelse for enheder der kan monteres og udskiftes uden power off.

Warnemünde
By i Tyskland. Udhavn til Rostock, Badeby, færgeforbindelse til Gedser.

WARPET
Forkortelse for firmaet Western Australian Petroleum Company.

Warren Hastings
Warren Hastings, engelsk guvernør. Se artiklen: Warren Hastings

Warszawa
Warszawa, Polens hovedstad siden 1596. Se artiklen: Warszawa

Warszawapagten
Warszawapagten (WP) var en militær organisation, der udover Sovjetunionen omfattede de dengang kommunistisk styrede stater i Central- og Østeuropa. Se artiklen: Warszawapagten

Wartburg
Wartburg, borg ved byen Eisenach, i Tyskland, opført i 11. og 12. århundrede i romansk stil. På Wartburg boede Luther, da han oversatte Biblen 1521-22.

Wasabi
Grøn og meget stærk japansk peberrod, der knuses og tørres. Man blander den herefter op med soyasauce, og bruger den til at dyppe fisken, når man spiser sushi.

Washington
Den amerikanske stat Washington kaldes også for Evergreen State. Stat (1889) i NV-USA 173.000 kvadratkilometer, 2,4 millioner indbyggere. Skovbrug, fiskeri, aluminiumsdindustri. Hovedstad Olympia, største by Seattle.

Washington DC
USA's forbundshovedstad (1800). Den centrale del af Washington udgør et særskilt forbundsdistrikt (District of Columbia). Washingtons forstæder ligger i Maryland og Virginia. I alt har Washington cirka 2 millioner indbyggere.

Wasp
Engelsk betegnelse for hveps.

Wasser alen
Wasser alen, ældre længdemål svarende til 55 centimeter.

Watergate
Watergate er navnet på et større kompleks af dyre lejligheder ved Potomacfloden i Washington centrum. Se artiklen: Watergate

Waterloo
flamsk. By i Belgien nær Bruxelles. Ved Waterloo besejredes Napoleon 18. juni 1815 af Wellington og Blücher.

Waterproof
Vandtæt, vandfast.

Watson-Crick
James Dewey Watson og Francis Crick var de to forskere der i 1953 fremlagde teorien om hvordan DNA's dobbeltspiral er opbygget. I 1962 fik de Nobelprisen i fysiologi og medicin.

Watson-Crick-modellen
Model for opbygning og virkemåde af DNA-molekylet, dvs. Genernes kemiske bestanddele. Hypostsen ,der nu er almindeligt accepterert, blev fremlagt i 1953 af J. D. Watson og F.H.C. Crick som modtag Nobelprisen i fysiologi og medicin i 1962.

Watt
Måleenhed for effekt, opkaldt efter James Watt. Forkortes W. 1 watt er lig 1 joule per sekund.

Wav
Wav (eller »wave«; det engelske ord for »bølge«) er betegnelsen for et filformat til ukomprimerede lydoptagelser på computere. Se artiklen: Wav

Wawe-piercer catamaran
Hurtigsejlende katamaran med flere smalle/spidse skrog.

Wawex
Radarsystem til måling af bølgehøjder.

WAY
World Assembly of Youth, verdensforbund af ungdomsorganisationer, omfatter de vestlige lande samt en række u-lande, stiftet 1948.

WC
Water Closet er det oprindelig ord for toilet

WCDMA
Wideband Code Division Multiple Access er en transmissionsprotokol, som anvendt i UMTS. WCDMA giver højere båndbredde og bedre udnyttelse af frekvensspektret end andre systemer.

WD
Forkortelse for Western Digital, der er et firma der blandt andet producerer harddiske.

WDM
Windows Driver Model er en type hardware-drivere, som er fælles for Windows 98 og NT.

Weather Report
Rock-Jazz fusionsband, startet i 1971 af Joe Zawinul og Wayne Shorter. Bandet har huset mange store trommeslagere, percussionister og saxofonister indtil det opsplittedes i 1986. Gruppen indspillede 16 plader, hvoraf Heavy Weather fra 1977 med hittet Birdland blev den mest populære.
Diskografi:
* Weather Report, Weather Report, 1971, CBS/Columbia
* Weather Report, I Sing The Body Electric, 1972, CBS/Columbia
* Weather Report, Live in Tokyo, 1972, Sony
* Weather Report, Sweetnighter, 1973, CBS/Columbia
* Weather Report, Mysterious Traveller, 1974, CBS/Columbia
* Weather Report, Tale Spinnin, 1975, CBS/Columbia
* Weather Report, Black Market, 1976, CBS/Columbia
* Weather Report, Heavy Weather, 1977, CBS/Columbia
* Weather Report, Mr. Gone, 1978, CBS/Columbia
* Weather Report, 8.30, 1979, CBS/Columbia
* Weather Report, Night Passage, 1980, CBS/Columbia
* Weather Report, Weather Report, 1982, CBS/Columbia
* Weather Report, Procession, 1983, CBS/Columbia
* Weather Report, Domino Theory, 1984, CBS/Columbia
* Weather Report, Sportin' Life, 1985, CBS/Columbia
* Weather Report, This Is This, 1986, CBS/Columbia

Weatherproof
Regn- og vindtæt (frakke).

Webserver
I computerterminologi program (eventuelt også maskinen det kører på) der lagrer og udleverer data på "the world wide web". Som eksempler kan nævnes: Apache, Tux, Roxen og IIS.

Weekend
Lørdag-søndag.

Wehrmacht
Tysklands værnemagt.

Weichsel-istid
Weichsel-istiden varede fra 70.000 f.Kr.-10.000 f.Kr. Se artiklen: Weichsel-istid

Weils sygdom
Alvorlig febersmitsot med gulsot.

Weimar
By i Tyskland, 70.000 indbyggere Omkring 1800 Tysklands vigtigeste kulturelle centrum. Her levede blandt andet Goethe og Schiller.

Weimarrepublikken
Den borgerlige tyske republik 1919-33 efter Weimarforfatningen som blev vedtaget af nationalforsamlingen i Weimar 1.8. 1919.

Wein, weib und gesang
Vin, kvinder og sang.

Weisse Rose
Weisse Rose var navnet på den modstandsgruppe, der i 1942 og 1943 opererede med basis på Münchens universitet.
Hans og Sophie Scholl kom i 1942 i kontakt med andre studerende ved universitetet i München, der tog afstand fra Nationalocialismen. De besluttede sig til illegal offentlig kritik og dannede studentermodstandsgruppen Weisse Rose.
Gruppen trykte flyveblade og fordelte dem via telfonbokse og parkerede biler.
Den 15. januar 1943 fordelte gruppen dens sekstende flyveblad, blandt andet med opfordring til at styrte nazi-regimet. Flyvebladet blev kopieret i England og kastet ned over Tyskland af engelske fly ligesom det blev citeret i den engelske radio (BBC).
Den 18. februar blev Sophie Scholl og Christoph Probst arresteret af Gestapo og efter 3 dages forhør - den 22. februar - blev de fremstillet for folkedomstolen der blev ledet af den fra Berlin tilrejste - berygtede - Roland Freisler, der senere ledede folkedomstolen mod hovedmændene bag attentatet på Hitler.
Hans og Sophie Scholl og Christoph Probst blev dømt til døden. Vagterne gav efter dommen de tre mulighed for at være alene i kort tid inden de blev sendt til guillotinen i fængslet i München-Stadelheim.
Andre medlemmer af gruppen var Traute Lafrenz, Willi Graf, Alexander Schmorell, Jürgen Wittenstein og professor Kurt Huber.
Willi Graf blev sammen med sin søster Anneliesse arresteret 18. februar 1943 og af Roland Freisler dømt til døden den 19. april 1943. Dommen blev dog først eksekveret 12. oktober 1943 efter måneders forhør hos Gestapo, der forsøgte at få navnene på andre af gruppens medlemmer.

Welf
Guelf, tysk fyrsteslægt som i forbund med pavemagten bekæmpede de hohenstaufiske kejsere og disse stilhængere (ghibeliner). Udviklede sig ti let politisk parti (Welfer, guelfer) hovedsagelig bestående af adel og bypatriciereer. Forskellige grene af huset Welf har regeret i tyske stater. Blandt andet i Hannover til 1866, hvorfra også det engelsek kongehus udgår.

Wellesleyøerne
Australsk ø.

Wellington
New Zealands hovedsatd siden 1856. 328.000 indbyggere. Levnedsmiddelindustri. Orglogsbase. Universitet.

Weltervægt
Vægtklasse mellem let- og mellemvægt.

Weltschmerz
Livslede, melankoli, spleen.
Tysk for verdenssmerte. Betegnelse for melankolien hos mange af romantikkens helte.

Welwitschia
Welwitschia mirabilis, nøgenfrøet plante, en af Jordens ejendommeligste planter. Har kraftig pælerod og en grov stængel som lige netop når op over jordskorpen. Fra stængelen udgår 2-3 lange blade, som hviler på jorden og fungerer under plantens hele liv (indtil 100 år). De enkønnede kogler sidder på den øvre stængeloverflade.

Wembley
Forstad NV for london. I Wembley byggede i 1922 englands største sstadion (100.00 tilskuerpldser). I forbindelse hermed opførtes 1935 Empire Pool (10.000 tilskuerpldser til indendørs idært. OL i Wembley 1948.

Werner-rapporten
Udarbejdet 1970 af en arbejsgruppe under ledelse af Luxembourgs statsminister Pierre Werner. Rapporten danner grundlaget for Efs valutapolitik og økonomiske politik og skal efter planerne realiseres seneste i 1980.

Weser
Flod i NV-Tyskland, 480 km, dannet ved sammenløb af floderne Fulda og Werra. Sejlbar.

Wesseløerne
Australsk ø.

West coast jazz
Cool jazz.

West Edmonton Mall
West Edmonton Mall i Edmonton, Canada, er verdens største shoppingcenter. Her kan man forlyste sig i over 800 butikker, 110 restauranter, verdens største indendørs forlystelsespark, verdens største indendørs badeland og verdens største menneskeskabte indendørs sø, 26 biografer, skøjtebane i fuld stadionstørrelse samt meget mere.

West point
By nord for New York. Hærens officersskole grundlagt 1802 i West Point.

West Virginia
Stat (1863) i Ø-USA. 63.000 km2 1,7 mio indbyggere. Landbrug, kulbrydning. Hovedstad Charleston.

Western
Westernfilm er en filmform som blev udbredt, endnu før Hollywood blev Hollywood og egentlig endnu før filmen blev film; Den første film om togrøverier blev produceret i 1903 (af Edwin S. Porter), og den var den første der tog nærbilledet i brug som virkemiddel. Som fadder til westernfilmen er forsøgsvis blevet foreslået middelalderens ridderdigtning, skillingsviserne, James Fennimore Coopers indianerskildringer samt både historiske romaner og kolportagelitteratur fra forrige århundrede.
Så snart filmen overtog rollen som opium for folket - omkring 1908-10 da det verdensomspændende distributionsnet var etableret - indtog westernfilmen sammen med kærlighedsfilmen og historiske udstyrsstykker en delt førsteplads på repertoirerne. Den plads har westernfilmen bevaret.
Det er sælsomt og samtidig let at forstå. Sælsomt fordi den egentlig er et reagensglasprodukt - så og så meget snuhed, drab, heltemod og aftensol. Let at forstå fordi den almindelige biografbesøgende lettere kan identificere sig med westernheltene, end at forestille sig sine nærmeste eller sig selv som baronesse eller forfulgt uskyld, børskonge eller prins af Arkadien. Bekræftende slutsceneomfavnelser står sig godt i al slags vejr, og seksløberen har man gennem hele århundredet kunnet købe for en ugeløn.
Egentlig er westernfilmen vor tids commedia dell'arte. Fuldt ud tilfredsstillende forestillinger kunne opføres i et tomt rum og af medvirkende i jeans og balkjoler med indlysende karakteristikker på: skurkene, heltene, indianerne og hvide, heltinde, jomfru og bordelmutter, sherif, drukkenbolten, doktor og/eller præst, en sjælden gang en dum neger og en folkemængde - altid dum. Man kan i nyere westernfilm iagtage eksperimenter med op til tre karakteristikker på samme figur; Det kalder seriøse filmkritikere for særligt interessante fornyelser.
Først og fremmest har westernfilm ustandselig været en glad og god forretning, som holder sig langt borte fra det kapitalstærke producenter ofte frygter mest: Den væmmelige virkelighed. Til gengæld er filmhistoriens ældste anmeldervittighed, at der er omkommet flere indianere på det hvide lærred end i virkeligheden.
Med ovenstående visdomsord i tankerne kan man trygt give sig westernfilmen i vold og nyde det eventyrlige landskab, uanset om det er i Arizona eller Texas eller de til tider rimeligere erstatninger i Spanien eller Italien. Slanger og gringos, indianere og frække fruentimmere lurer om hvert et hjørne, som andre farer lurer i andre verdener. Købet af billetten bekræfter en aftale mellem producent og biografgænger: Heltene skal gå så grusomt meget igennem også - og i mellemtiden har man som regel fået set både floder og hurtige heste.
De første westernfilm blev lavet af folk, som selv havde kendt pionererne der «erobrede» det nordamerikanske kontinent. Men bladrer man i filmhistorien opdager man, at nogle af de «bedste» westernfilm er lavet af den talentfulde lille flok af jødiske filmarbejdere, som via Paris og London søgte til Hollywood på flugt fra nazismen i 1930'erne. En forklaring - den accepterede - er, at de valgte formen fordi den bød på fortællertekniske udfordringer: Enkle skikkelser og klare konflikter. Måske var det ikke så enkelt. Måske oplevede de den som en raffineret, abstrakt leg i en sælsom og fængslende, sluttet form, for det er det, den er.

Western-blot
En metode til at immobilisere DNA fra for eksempel virus og bestemme hvor det stammer fra via specifikke antistoffer. Metoden anvendes blandt andet til at måle specificiteten af bestemte antistoffer til forskellige typer aidsvirus (hiv).

Westfalen
Tidligere preussisk provins, siden 1946 indgået i Nordrhein-Westfalen, Tyskland.

Westfalske fred
Afsluttede Trediveårskrigen og sluttedes i de westfalske byer Osnabrück og Münster 1648.

Westminster Abbey
Westminster Abbey eller som det officielt hedder The Collegiate Church of St Peter, Westminster er en hovedsagelig gotisk kirke, på størrelse med en katedral opført 1220-1306. Kirken er placeret i London og er det traditionelle begravelsessted for de engelske monarker samt kroningskirke.

Weymouthfyr
Pinus strobus, indtil 50 m højt nåletræ fra Øst amerika, tynde bløde nåle i knipper på 5, hængende bananformede kogler med få store skæl; nu sjældnere plantet da den angribes og ødelægges af blærerust-svampen.

WFDY
World Federation of Democratic Youth, den socialistiske verdensungdomsorganisation.

WFP
World Food Programme, Verdensfødevareprogrammet, bistandsprogram oprettet af FN og FAO i 1963. Hovedsæde i Rom.

Whig
Medlem af Whig-partiet, engelsk politisk parti fra cirka 1680. I Modsætning til det kongetro Toryparti forfægtede whig parlamentets rettigheder og religiøs tolerance. Udviklede sig i 19. århundrede til det liberale parti.

Whip
»Indpisker«.

Whiskers
Kindskæg.
Engelsk for kindskæg.

Whisky
Whisky, som er den oprindelige stavemåde, kommer fra Skotland. Whiskey er fra Irland, hvor de staver det med »ey« i enden for at skille sig ud fra Skotland. Bourbon er amerikansk produceret whisky, og det er kun whisky lavet i USA., der må kaldes bourbon. Whisky, hvad enten den kommer fra Skotland eller Irland, skal have lagret i minimum tre år for lovligt at kunne kalde sig enten Scotch Whisky eller Irish Whiskey.
Engelsk. Brændevin fremstillet af byg, rug eller majs og med upræget røgsmag. Fremstilles især i Skotland, Irland, Canada og USA.

Whist
Engelsk, kortspil, spilles af to par spillere; forløber for bridge.

Whitcomb Judson
Whitcom Judson var en amerikansk opfinder, der fik patent på lynlåsen i 1896.

White Russian
White Russian, cocktail. Se artiklen: White Russian

Whitehall
Gade i London, hvor de fleste regeringsbygninger ligger.

WHO
World Health Organization, Verdenssundhedsorganisationen, FN-organ til varetagelse af international sundhed. Oprettet 1948. Hovedsæde i Geneve.

Who
Engelsk rockgruppe ledet af Pete Townshend (født 1945, dannet 1964. En af de meget generationsbevidste grupper.

Wicklow Mountains
Beliggenden i østirland cirka en times kørsel fra Dublin. I 1700-tallet var Wicklow Mountains et populært tilflugtssted for modstandere af den engelske krone.

Wide-screen
Stort filmlærred.

Wiegenlied
Tysk, vuggevise.

Wien
Wien er hovedstad i Østrig. Se artiklen: Wien
Wiener Sängerknaben
Østrigsk drengekor, grundlagt 1498 til hofkapellet i Wien.

Wienerfreden
Fred afsluttet 2.10.1864 i Wien mellem Danmark, Preussen og Østrig. Danmark afstod Sønderjyllland, Holstein og Lauenburg. Som erstatning for danske enklaver i Sønderjylland beholdt Danmark otte sogne syd for Kolding, et område ved Ribe og Ærø.

Wienerklassicismen
Musikstil skabt cirka 1770-1820 i Wien af især Haydn, Mozart og Beethoven.

Wienerkongressen
Fredskongressen i Wien 1814-1815 for at ordne Europas politiske forhold efter Napoleonskrigene. Retningsliner for Wienerkongressen var at genoprette den før den franske Revolution herskende ligevægt og at skabe garantier mod fremtidige franske erobringer.

Wienerschnitzel
Stegt kalvefilet med citron, kapers og benfri sild.

Wiesbaden
Hovedsatd i Hesse, Tyskland 250.000 indbyggere. Bade- og kursted med varme mineralkilder, kendst siden Oldtiden. Betydelig industri.

Wigwam
Indianerhytte eller telt.
Nordamerikanske skovindianeres hytte.

Wilbur Wright
Wilbur Wright (16. april 1867 - ), amerikansk flyvepioner. Sammen med broderen Orville Wright foretog han historiens første flyvning i et luftfartøj.

Wild West
1. Betegnelse for tidsperiode i amerikansk historie.
2. Orienteringsløb, Der løbes hvert andet år og altid i nord- eller vestjyske klit- eller hedeplantager i Danmark. Kortene er gerne oldnordiske, hvor man stort set kun kan stole på højdekurverne. Starten går cirka kl. 02.00 om natten. Distancen er 27 km i terræn.

Wild West film
Cowboyfilm.

Wilhelm 1.
1797-1888. Preussisk konge 1861, udråbt 1871 i Versailles til tysk kejser.

Wilhelm 2.
1859-1941. Sønnesøn af Wilhelm 1. kejser 1888-1918. Afskedigede Bismarck 1890. Abdicerede efter nederlaget i 1. Verdenskrig og flygtede til Nederland.

Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen (27. marts 1845 - 10. februar 1923) var en tysk fysiker fra Würzburgs universitet. Han modtog som den første i 1901 nobelprisen i fysik.

Wilhelm Freddie
Wilhelm Freddie (1909 - 26. oktober 1995) var en dansk kunstmaler.
Han var den eneste danske kunstner, der oplevede at blive meldt til politiet for at have produceret »utugtige kunstværker«. Han fik sågar en hæftestraf for sine »pornografiske udskejelser«. Siden opnåede han i stort mål anerkendelse, priser, hæder og medaljer.

Wilhelm Fried
Wilhelm Fried (født 1. januar 1879), senere kendt som William Fox, blev født i Ungarn. I Amerika startede han en biografkæde og grundlagde Fox Films (nu 20th Century Fox).

Wilhelm Röntgen
Se Wilhelm Conrad Röntgen.

Wilhelm Wiehe
Wilhelm Wiehe (1826-1884). Dansk skuespiller, der regnes for dansk teaters sidste store, romantiske helteskikkelse. Han var bror til Michael Wiehe.

Wilhelmina
1880-1962. Dronningaf Nederland 1890-1948. i eksil i England 1940-45. Abdicerede til fordel for sin datter Juliana.

Wilhem Hellesen
Wilhem Hellesen opfandt tørelementbatteriet i 1887 og samme år grundlagde han sammen med V. Ludvigsen fabrikken »Hellesens Enke og V. Ludvigsen« i København.
Hellesen batteriet fik med det samme en enorm succes og allerede i 1890´erne eksporterede man til 60 lande og havde licensfabrikker i Wien, London og Berlin. Wilhem Hellesen døde i 1892 og nåede derfor ikke selv at opleve den succes hans batteri fik.

Willard van Orman Quine
Født 1908. Amerikansk filosof, der har søgt at forene pragmatismen med den logiske positivisme og som har aflivet mange af dogmerne inden for den tidlige analytiske filosofi.

Willem 1
af Oranien, kaldet den Tavse. 1533-84. 1559 statholder i Nederlandene og 1572 hollændernes leder i befrielseskrigen mod Spanien.

Willem Barents
Willem Barents, opdagelsesrejsende. Se artiklen: Willem Barents

William 1
The Conqueror, Vilhelm Erobreren (cirka 1022-87), hertug af Normandiet 1035. Erobrede England i slaget ved Hastings 1066.

William 3
(1650-1702), statholder i Nederlandene 1672. organiserede kampen mod Louis 14s og Frankrigs overmagt, konge i England 1689.

William Baffin
William Baffin, opdagelsesrejsende. Se artiklen: William Baffin

William Bloch
William Bloch (1845-1926). Dansk sceneinstruktør og forfatter, hvis minutiøst gennemarbejdede iscenesættelser gjorde ham til naturalismens første store repræsentant i dansk teater. Han var gift med Anna Bloch.

William Booth
General William Booth (10. april 1829 - 21. august 1912), vækkelsesprædikant der i 1865 dannede Frelsens Hær i London.

William Butler Yeats
Født 1865. Død 1939. Irsk forfatter som deltog i den irske frihedsbevægelse. Fik nobelprisen i 1923.

William Congreve
William Congreve (24. januar 1670 - 19. januar 1729), engelsk poet og dramatiker, født i Irland. Han studerede på Trinity College, Dublin med John Dryden som tutor. Han døde den 19. januar 1729 og blev begravet i Westminster Abbey.

William Golding
William Golding (19. september 1911 - 1993), engelsk forfatter.
Skrev blandt andet Fluernes herre i 1954. I 1983 modtog han nobelprisen.

William H. Bonney
William H. Bonney blev berygtet som amerikaneren Billy the Kid.

William Heinesen
Færøsk forfatter og billedkunster (1900-1991). Hans væsentligste påvirkninger kom fra hans opvækst i et travlt handelshus i Tórshavn, samt møde med Otto Geisted og 1920'ernes kreds af især venstreorienterede kunstnere.

William Tell
Ifølge sagnet skød William Tell æblet af sin søns hoved i den schweiziske by Altdorf.

William Thomson
William Thomson bedre kendt som lord Kelvin (26. Juni 1824 - 17. december 1907), skotsk fysiker, matematiker og ingeniør.
William Thomson var professor ved Glasgow University i mere end 50 år. Udover at lægge navn til en temperaturskala var han hovedmanden bag nedlægningen af et transatlantisk telegrafkabel.

William Wilberforce
William Wilberforce, engelsk statsmand. Se artiklen: William Wilberforce

William Wordsworth
William Wordsworth, engelsk digter. Se artiklen: William Wordsworth

Wilson-kammer
Tågekammer.

Wiltontæppe
Maskinvævet tæppe med luv af uldgarn. Oprindelig fra Wilton, England.

Wimbledon
Forstad SV for London. I Wimbledon afholdes årligt internationalt tennismesterskab siden 1877. Resultatet af denne private turnering betragtes som VM i tennis for amatører. Siden 1968 også adgang for professionelle.

Windows
Windows er et styresystem, som er grafisk orienteret med vinduer. Se artiklen: Windows

Windows 95
Windows 95 er et 32-bit grafisk styresystem. Se artiklen: Windows 95

Windsor
1. By 30 km vest for London. 30.000 indbyggere.
2. Windsor Castle, kongeligt slot grundlagt i 11. århundrede. Bygningerne dækker et areal på cirka 5 ha. Kongebegravelser.
3. Det engelske kongehus' navn siden 1917 (i stedet for Sachsen-Coburg-Gotha). Ekskong Edward (1894-1972) bar titlen hertug af Windsor.

Windsurfing
Brædtsejlads på brædt med sejl.

Windward
Windward er en øgruppe i de Små Antiller, Vestindien.

Wing
1. Fløjspiller i fodbold.
2. Flyverafdeling på 2-4 eskadriller.
Engelsk, fløj, angresbsspilleri for eksempel fodbold eller hockey.

Wing Tsun
Wing Tsun, er et agressivt selvforsvarssystem. Se artiklen: Wing Tsun

Winnipeg
By i Canada. 540.000 indbyggere. Kornhandel. Universitet. Lufthavn. Byen er hovedstad i Manitoba.

Winston Churchill
1. Winston Churchill tjente under 6 monarker, var medlem af 16 parlamenter og arbejdede under 5 premierministre og var selv premierminister 2 gange. Desuden var han forfatter til 37 bøger fordelt på i alt 58 bind, samt han nåede at male over 500 malerier.
2. En Winston Churchill er også betegnelsen for en cigar fra Cuba.

Winti
Winti, (sranan tongo for »vind«) er en surinamsk religion. Se artiklen: Winti

Wire
Metaltrosse, - tråd, -tov, kabel.

Wireshark
Wireshark er et analyseprogram for netværkspakker udviklet i åben kildekode. Se artiklen: Wireshark

Wisconsin
Amerikansk stat.

WISP
WISP (Womens International Strike for Peace) eller Kvindernes Internationale Fredsaktion blev startet af en gruppe husmødre i Washington i efteråret 1961. Se artiklen: WISP

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart (27. januar 1756 - 5. december 1791) er en af de mest populære komponister nogensinde. Se artiklen: Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfram
Wolfram, grundstof. Se artiklen: Wolfram

Wollemi National Park
Wollemi National Park er beliggende nordvest for Sydney, Australien. I parken har man fundet ialt 203 vægmalerier, hvoraf de ældste er omkring 4.000 år gamle. Vægmalerierne forestiller dyr, menneskehænder, boomeranger og andet værktøj. Der er også vægmalerier af mere fabelagtig karakter forestillende en kombination af mennesker og dyr.

Workshop
»Værkstedsteater«.

World Wide Web
World Wide Web (eller WWW) er et hypertext system der fungerer over internettet. Se artiklen: World Wide Web

Worldcopyright
Eneret for hele verden.

WREN
Forkortelse for Women's Royal Navy Service. Den engelske flådes kvindelige hjælpekorps. Også betegnelse for et medlem af dette korps.

WTO
WTO (World Trade Organisation, Verdenshandelsorganisationen) (1995-), international organisation til fremme af frihandel. Se artiklen: WTO

Wühler
Hensynsløs agitator.

Wuppertal
Tysk by i Ruhrdistriktet som er centrum for Tysklands tekstilindustri.

Wyoming
Wyoming var den første amerikanske stat, der fik en kvindelig guvernør. Det skete i 1925, og fruens navn var Mrs. Ross. Yellowstone National Park ligger i Wyoming.