Ariadne

Ariadne er en figur fra græsk mytologi, mest kendt for sin rolle i myten om Theseus og Minotaurus. Hun var datter af Kong Minos af Kreta og dronning Pasiphae, og dermed også søster til Minotaurus, et monster med en mands krop og en tyrs hoved.

Ifølge myten forelskede Ariadne sig i den athenske helte Theseus, da han ankom til Kreta for at forsøge at dræbe Minotaurus, som blev holdt i Labyrinten – en kompleks struktur designet af den berømte arkitekt Daedalus. Ariadne besluttede at hjælpe Theseus i hans mission og gav ham et nøgle, som var en rulle tråd, som han kunne folde ud bag sig, mens han bevægede sig gennem labyrinten. Ved at følge denne tråd kunne Theseus finde vejen ud af labyrinten efter at have dræbt Minotaurus.

Efter Theseus’ sejr over Minotaurus flygtede han fra Kreta med Ariadne. Men i en vending af begivenhederne efterlod han hende sovende på øen Naxos, og fortsatte sin rejse til Athen uden hende. På Naxos blev Ariadne fundet og gift med guden Dionysos, og hun blev ofte portrætteret som hans hengivne ledsager i græsk kunst.

Ariadne repræsenterer ofte temaer om forræderi og forladthed i græsk mytologi, men også temaer om genopstandelse og guddommeliggørelse gennem hendes forbindelse med Dionysos.

Scroll to Top